Κοσμος

Η Αυστραλή Γερουσιαστής που χαρακτήρισε «αποικιοκράτισσα» την βασίλισσα Ελισάβετ (βίντεο)

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η γερουσιαστής στην Αυστραλία Lydia Thorpe σε διαμαρτυρία για τη βασίλισσα Ελισάβετ
Η γερουσιαστής στην Αυστραλία Lydia Thorpe σε διαμαρτυρία για τη βασίλισσα Ελισάβετ © EPA/LUKAS COCH

Αυστραλία: «Αποικιοκράτισσα» αποκάλεσε τη βασίλισσα Ελισάβετ μια γερουσιαστής κατά την ορκωμοσία της.

Η Λίντια Θορπ, γερουσιαστής των Πρασίνων, ανέβηκε στο βήμα της άνω Βουλής, με τη δεξιά γροθιά υψωμένη προκειμένου να ορκιστεί.

Όταν της ζητήθηκε να επαναλάβει τον όρκο της, εκείνη είπε τα εξής: «Δηλώνω αληθινή πίστη στην αποικιοκράτισσα Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β'», καθώς η 96χρονη μονάρχης είναι επίσης αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας.

Αμέσως δημιουργήθηκε μικρή ένταση στην αίθουσα, με την πρόεδρο της Γερουσίας, Σου Λάινς, να απευθύνει το λόγο στη Θορπ, λέγοντάς της ότι θα πρέπει να πει τον όρκο ακριβώς όπως είναι γραμμένο. Έπειτα από μια παύση, η Θορπ επανέλαβε τον όρκο όπως ήταν γραμμένος.

Έπειτα από μια παύση, η Θορπ, γερουσιαστής από τον Σεπτέμβριο του 2020 που επανεξελέγη στις ομοσπονδιακές εκλογές του Μαΐου, απήγγειλε τη διαβεβαίωση σωστά.

Οι ηγέτες των αβοριγίνων, των αυτοχθόνων της Αυστραλίας, δουλεύουν σκληρά επί γενεές για να εξασφαλίσουν την αναγνώριση των αδικιών που υπέστησαν οι λαοί τους από την έναρξη της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας το 1700.

Ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε επιδιώκει να επιφέρει αλλαγές στο Σύνταγμα προκειμένου να αναγνωριστούν οι μειονότητες των αυτοχθόνων και οι κυβερνήσεις να είναι υποχρεωμένες να διαβουλεύονται με τους αβορίγινες για αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Προχθές, Σάββατο, αποκάλυψε τη διατύπωση ενός προσχεδίου ερωτήματος για ένα δημοψήφισμα στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BBC News (@bbcnews)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ