Κοσμος

Μυστήριο στην Αυστραλία λύθηκε έπειτα από 70 ολόκληρα χρόνια

Ποιος ήταν ο «Samerton Man»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
somertonman

Το μυστήριο του «Samerton Man», του άνδρα που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Αυστραλίας, λύθηκε μετά από 70 χρόνια.

Το 1948, το πτώμα ενός καλοντυμένου άνδρα βρέθηκε ξαπλωμένο σε παραλία της Αυστραλίας. Ένα μισοκαπνισμένο τσιγάρο ακουμπούσε στο κολάρο του και στην τσέπη του υπήρχε ένας στίχος από ένα περσικό ποίημα - αλλά οι ερευνητές δεν είχαν ιδέα ποιος ήταν. Υπήρχαν πολλές θεωρίες, μεταξύ των οποίων ότι το άτομο -που ονομάστηκε Somerton Man- ήταν κατάσκοπος.

Αλλά μετά από περισσότερα από 70 χρόνια, ένας ερευνητής λέει ότι έλυσε το μυστήριο - ο Somerton Man ήταν ο Καρλ Γουεμπ. Και δεν ήταν Ρώσος πράκτορας, αλλά ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός που γεννήθηκε στη Μελβούρνη. Η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας δεν έχει επιβεβαιώσει την ανακάλυψη, αλλά λέει ότι θα σχολιάσει σύντομα.

Ανεξήγητο μυστήριο

Οι παραθεριστές βρήκαν το πτώμα ξαπλωμένο πάνω σε έναν τοίχο στην παραλία Somerton στην Αδελαΐδα την 1η Δεκεμβρίου 1948. Ο άνδρας ήταν ντυμένος με κοστούμι και γραβάτα και φαινόταν να είναι ηλικίας 40 ή 50 ετών. Στην τσέπη του υπήρχαν εισιτήρια λεωφορείων και τρένων, τσίχλες, μερικά σπίρτα, δύο χτένες και ένα πακέτο τσιγάρα. Δεν είχε πορτοφόλι, ούτε μετρητά, ούτε ταυτότητα.

Οι ετικέτες στο κοστούμι του είχαν κοπεί και οι ιατροδικαστές υποπτεύθηκαν ότι είχε δηλητηριαστεί. Άλλα περίεργα ευρήματα προβλημάτισαν τις αρχές. Περιελάμβαναν μια βαλίτσα, περισσότερα ρούχα με αφαιρεμένες ετικέτες και ασυνάρτητα γραπτά που πιστεύεται ότι ήταν κώδικας. Κρατούσε επίσης ένα σκισμένο κομμάτι χαρτί με τις λέξεις Tamam Shud - που σημαίνει "τελείωσε" - τυπωμένες στα φαρσί.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα του Somerton Man στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει. Και έτσι θάφτηκε στο νεκροταφείο της Αδελαΐδας το 1949 με μια ταφόπλακα που έγραφε: "Εδώ βρίσκεται ο άγνωστος άνδρας που βρέθηκε στην παραλία Somerton". Τα λείψανα του μυστηριώδους άνδρα εκταφιάστηκαν από την αστυνομία πέρυσι σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Όμως ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας είχε τη δική του αποστολή να εξιχνιάσει. Ο Derek Abbott μπόρεσε να αναλύσει το DNA του Somerton Man χρησιμοποιώντας τρίχες που διατηρήθηκαν όταν οι αρχές έφτιαξαν ένα γύψινο μοντέλο του προσώπου του. Συνεργάστηκε με τη διάσημη Αμερικανίδα εγκληματολόγο Colleen Fitzpatrick -η οποία ειδικεύεται σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις- για να δημιουργήσει ένα εκτεταμένο οικογενειακό δέντρο χρησιμοποιώντας το DNA. Και από 4000 ονόματα, το ζευγάρι το περιόρισε σε ένα - τον Καρλ Γουεμπ. Στη συνέχεια εντόπισαν τους εν ζωή συγγενείς του άνδρα, χρησιμοποιώντας το DNA τους για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του.

«Είναι ένας τριγωνισμός από δύο διαφορετικά, εντελώς απομακρυσμένα μέρη του [οικογενειακού] δέντρου», δήλωσε ο καθηγητής Abbott στην Αυστραλιανή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Σχετικά με την ανακάλυψη, είπε: «Ο κ. Abbott είπε ότι "Είναι κάπως σαν να ανεβαίνεις στο Έβερεστ και να έχεις αυτό το μείγμα ενθουσιασμού που είσαι στην κορυφή, αλλά και κούρασης και εξάντλησης"».

Ποιος είναι λοιπόν ο Καρλ Γουέμπ;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Abbott, ο Γουεμπ γεννήθηκε το 1905 σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Ήταν ο μικρότερος από έξι αδέλφια και παντρεύτηκε την Ντόροθι Ρόμπερτσον, γνωστή ως Ντοφ Γουεμπ. Αυτό είναι πιθανότατα αυτό που τον έφερε στην Αδελαΐδα, είπε ο καθηγητής. «Έχουμε στοιχεία ότι είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και ότι εκείνη είχε μετακομίσει στη Νότια Αυστραλία. Έτσι, ενδεχομένως, είχε έρθει για να την εντοπίσει», δήλωσε στο ABC. Η κα. Fitzpatrick θέλει τώρα να βοηθήσει να λυθεί το μυστήριο του θανάτου του.

«Θα ήθελα να δω την τοξικολογική εξέταση. Και θα ήθελα να μάθω τι συνέβη στη Ντόροθι», δήλωσε στο CNN.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ