- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
H πρωτοφανής αύξηση του κόστους σε τρόφιμα και μεταφορές εκτοξεύει τον πληθωρισμό στην Τουρκία σχεδόν στο 80%.
Οι ντόπιοι στην Αττάλεια αποφεύγουν τα σουπερμάρκετ λόγω των υψηλότερων τιμών και κάνουν τα ψώνια τους στην λαϊκή αγορά της Τερίκοβα όπου τα περισσότερα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία ωστόσο καθιστά απλησίαστες για πολλές οικογένειες και αυτές τις πιο προσιτές τιμές. Ο καλπάζων πληθωρισμός φέρνει σε δεινή οικονομική θέση ολοένα και περισσότερους Τούρκους με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Ο Χάνκαν, πωλητής στην υπαίθρια αγορά της Αττάλειας, περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Παλαιότερα τα κουζινικά που πουλούσα εδώ είχαν μια λίγο-πολύ σταθερή τιμή. Τώρα όμως η τιμή έχει τριπλασιαστεί και το ίδιο ισχύει και για πολλά άλλα προϊόντα, όπως ο ρουχισμός ή τα είδη υγιεινής, στα οποία οι τιμές είναι πλέον απίστευτα ψηλές».
«Ο κόσμος αγοράζει όλο και λιγότερα»
Οι καταναλωτές που έρχονται στη λαϊκή λένε ότι οι τιμές αλλάζουν πλέον κάθε εβδομάδα. Tην ώρα που τα μεταφορικά αυξάνονται συνεχώς, οι περισσότεροι πωλητές μετακυλούν αναγκαστικά το κόστος στους καταναλωτές.
Ο πωλητής Μουράτ λέει σχετικά: «Όσο αυξάνονται οι τιμές, ο τζίρος μας μειώνεται και αυξάνονται οι δαπάνες μας. Το κόστος έχει αυξηθεί και λόγω των υψηλότερων τιμών καυσίμων. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση θέλουμε να αυξήσουμε τον τζίρο, αλλά ο κόσμος αγοράζει συνεχώς λιγότερα τώρα που η αγοραστική του δύναμη έχει μειωθεί λόγω των τιμών. Δεν ψωνίζει ο κόσμος όπως παλιά».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Gezici, περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, καθώς η αγορά κρέατος και φρούτων έχει γίνει πολυτέλεια στην Τουρκία.
«Πέταξαν» τα λεμόνια και οι πατάτες στην Τουρκία - Οι τιμές τους αυξήθηκαν 614%
Ολοένα και μεγαλύτερο είναι το κύμα της ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι καταναλωτές με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για τεράστιες αυξήσεις.
Μάλιστα, οι τιμές στα λεμόνια και στις πατάτες καταγράφουν αυξήσεις που φτάνουν το 614%. Τα αντιπολιτευόμενα τουρκικά Μέσα, δε, σχολιάζουν πως ο Ερντογάν υπόσχεται καλύτερες ημέρες αλλά μετά το 2023.
Αξίζει να σημειωθεί πως το δελτίο ειδήσεων του Fox Haber αναφέρθηκε: «Γίνονται απίστευτες αυξήσεις σε βασικά προϊὀντα που έχουμε κάθε ημέρα στην κουζίνα. Όπως στις πατάτες, στα κρεμμύδια και στα λεμόνια. Οι τιμές τους αυξήθηκαν 614% σε ένα χρόνο!» και προσθέτει:
«Η τιμή της πατάτας και του κρεμμυδιού είναι σαν του χρυσού! Κοιτάζουμε τιμές και απορούμε. Κάποτε η πατάτα ήταν το φαγητό του φτωχού. Σήμερα με τέτοιες τιμές δεν αγόρασα. Δεν χαμογελάει έστω ένας άνθρωπος που έρχεται στην λαϊκή. Χάλασε η ψυχολογία, η ισορροπία του κόσμου. Ντρεπόμαστε να πουλήσουμε αυτά τα προϊόντα σε αυτές τις τιμές».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.