Κοσμος

ΠΟΥ: «Έκτακτη παγκόσμια υγειονομική ανάγκη» η ευλογιά των πιθήκων

Αναμένεται νέα έκτακτη συνάντηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιατρικό εργαστήριο
© Unsplash

Σε «έκτακτη παγκόσμια υγειονομική ανάγκη» αναγόρευσε την ευλογιά των πιθήκων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού θα κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, αναγορεύοντάς την σε «έκτακτη παγκόσμια υγειονομική ανάγκη», καθώς έχουν καταγραφεί σε 58 χώρες πάνω από 6.000 κρούσματα, εκ των οποίων το 80% στην Ευρώπη.

Η έλλειψη τεστ σημαίνει ότι, πιθανότατα, υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν αναφερθεί, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αναμένεται να συγκαλέσει εκ νέου μια συνεδρίαση της επιτροπής που θα συμβουλεύσει σχετικά με την κήρυξη της επιδημίας σε παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του ΠΟΥ, την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Ιουλίου ή νωρίτερα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus σε εικονική συνέντευξη Τύπου από Γενεύη.

Στην προηγούμενη συνεδρίασή της στις 27 Ιουνίου, η επιτροπή αποφάσισε ότι το ξέσπασμα, το οποίο έχει δει τα κρούσματα να αυξάνονται τόσο στις αφρικανικές χώρες όπου συνήθως εξαπλώνεται όσο και παγκοσμίως, δεν ήταν ακόμη μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

«Συνεχίζω να ανησυχώ για την κλίμακα και την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τέντρος, προσθέτοντας ότι η έλλειψη τεστ σημαίνει ότι πιθανότατα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα που δεν έχουν αναφερθεί. Περίπου το 80% των κρουσμάτων είναι στην Ευρώπη, είπε.

Η ευλογιά των πιθήκων, μια συνήθως ήπια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και δερματικές βλάβες, εξαπλώνεται παγκοσμίως από τις αρχές Μαΐου.

Το ποσοστό θνησιμότητας σε προηγούμενα κρούσματα στην Αφρική του στελέχους που εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή ήταν περίπου 1%, αλλά μέχρι στιγμής αυτό το ξέσπασμα φαίνεται να είναι λιγότερο θανατηφόρο στις μη ενδημικές χώρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ