- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυστραλία: Νίκη των Εργατικών μετά από δεκαετή διακυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος
O Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε την ήττα του
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα με αρχηγό του τον Αντονι Αλμπανέζι είναι ο νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Αυστραλία.
Με καταμετρημένο το 55% των ψήφων, οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 72 έδρες στη Γερουσία, όπου για την πλειοψηφία απαιτούνται 76, ενώ ο συντηρητικός συνασπισμός υπό τον Μόρισον 52. Ανεξάρτητοι και οι Πράσινοι έχουν 11, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καναλιού, ενώ άλλες 16 έδρες παραμένουν αμφίβολες.
Ο αρχηγός των Εργατικών δήλωσε ότι θέλει να ενώσει τους Αυστραλούς καθώς έκανε τα πρώτα σχόλιά του μετά την νίκη του κόμματός του.
«Θέλω να ενώσω τη χώρα», είπε ο Αλμπανέζι στους δημοσιογράφους καθώς έφευγε από το σπίτι του για να μεταβεί σε εκδήλωση για τα επινίκια στο Σίδνεϊ. «Νομίζω ότι ο λαός θέλει να ενωθεί, να αναζητήσει το κοινό μας συμφέρον, να κοιτάξει προς την κατεύθυνση αυτού του κοινού σκοπού. Νομίζω ότι οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη πόλωση, αυτό που επιθυμούν είναι να ενωθούμε ως έθνος και σκοπεύω να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας», είπε ο ίδιος.
Νωρίτερα, ο Μόρισον είπε ότι κάλεσε στο τηλέφωνο τον Αλμπανέζι για να αναγνωρίσει την ήττα του και να τον συγχαρεί για την νίκη του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομογενείς βουλευτές του Εργατικού κόμματος Μαρία Βαμβακινού και Στηβ Γεωργανάς επανεκλέγονται ενώ η Fiona Martin (Μπαρμπούτη) του Φιλελεύθερου κόμματος μάλλον χάνει την έδρα της.
Η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών ήταν η εκλογική ενίσχυση του κόμματος των Πρασίνων. Από εκεί που αγωνιζόταν για μία έδρα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσουν ακόμη και τέσσερις, κυρίως από τις προοδευτικές περιοχές του Μπρίσμπεϊν.
Το κόστος ζωής, η κλιματική αλλαγή, η απασχόληση αλλά και η …Κίνα ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, για τις βουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία. Η απερχόμενη κυβέρνηση πρόβαλλε το γεγονός ότι στήριξε την οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και επισημαίνει δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, και δείχνουν ότι το ποσοστό των ανέργων στην Αυστραλία μειώθηκε τον Απρίλιο σε 3,9%, το χαμηλότερο εδώ και 48 χρόνια.
Οι Εργατικοί λένε ότι οι επιχειρήσεις πάσχιζαν για να βρουν εργάτες μετά το κλείσιμο των συνόρων της Αυστραλίας και υπογραμμίζουν άλλα δεδομένα που δείχνουν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 2,4%, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1998.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αυστραλία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σφοδρά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Και ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα δυσκολεύονταν καθ' όλη τη διάρκεια της εκστρατείας να μη φαίνονται υπερβολικά φιλόδοξα όσον αφορά τη δράση για την προστασία του κλίματος, η κληρονομιά των πρόσφατων φυσικών καταστροφών σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων πυρκαγιών και των πλημμυρών, φάνηκε να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
15η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Πρώτη συνομιλία των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα
Εάν πληγούν ενεργειακές υποδομές της
Το ζευγάρι απαντά σε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Τομ Μπάουερ που ισχυρίζονται ότι η Μέγκαν «έκανε πλύση εγκεφάλου» στον Χάρι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.