- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν για Μητσοτάκη: Χάσατε τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Τι είπε για το τουρκικό μπλόκο στο ΝΑΤΟ
Τη δυσαρέσκεια του για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «εξαιρετικά θετική» τη συνάντησή του την Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στη Νέα Υόρκη, ενώ η Άγκυρα απειλεί να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Μπορώ να πω ότι είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του.
Η συνάντηση του Τσαβούσογλου και του Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ - Τουρκίας», με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από ζωηρές εντάσεις τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Η απειλή της Άγκυρας να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν επίσης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
«Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας» σχετικά με αυτό το θέμα, είπε ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιδεικνύουν επιείκεια προς τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν», αντέδρασε ο Τσαβούσογλου. «Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο», πρόσθεσε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (ΝΑΤΟ) και ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να απαντηθούν», ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.
«Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό κογκρέσο για τις εξαγωγές αυτές.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ρήγμα με συμμάχους για το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε ακραίες λύσεις
Ο Μακρόν απορρίπτει στρατιωτική εμπλοκή στα Στενά Ορμούζ – Θέτει όρο την παύση εχθροπραξιών
Η ΕΕ χρηματοδοτεί τις επισκευές, με το Κίεβο υποχωρεί εν μέσω πιέσεων Ουγγαρίας και Σλοβακίας
Απορρίπτει την πρόταση ντε Βέβερ και προειδοποιεί για κινδύνους επιστροφής σε «κανονικότητα»
Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξόντωσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας Αλί Λαριτζανί
Ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατίας αμφισβητεί τον πόλεμο, καταγγέλλοντας απουσία απειλής
Συνολικά ζητά 20 εκατ. δολάρια
«Μια συμμορία κακοποιών κυβερνάει το Ιράν», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η μυστική «βιομηχανία» χρήματος, οι διαδρομές του λαθρεμπορίου και οι υπόγειες συμμαχίες που αποκαλύπτουν τον ρόλο της Τεχεράνης
Η ηλεκτροκίνηση στο επίκεντρο: Προκλήσεις υποδομών και ανάγκη άμεσων λύσεων στην Ευρώπη
Ο θάνατός του αποσταθεροποιεί την ισορροπία εξουσίας στο Ιράν και ενισχύει τους σκληροπυρηνικούς
Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποστολή πολεμικών πλοίων στην κρίσιμη πετρελαϊκή οδό
Πληθαίνουν οι εικασίες για την τοποθεσία του νέου Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν
Τι αναφέρει έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος
Συγγραφέας και λάτρης της φιλοσοφίας του Καντ είχε αναρριχηθεί σε θέσεις-κλειδιά σε όλα τα κέντρα εξουσίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Στο μικροσκόπιο η τραγωδία με τα 168 νεκρά παιδιά - Εξετάζεται η ευθύνη των αμερικανικών δυνάμεων
Νεκρός ο νούμερο 2 του Ιράν σύμφωνα με το Ισραήλ
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι πραγματικές τους εικόνες τροποποιήθηκαν ψηφιακά και μετατράπηκαν σε άσεμνο περιεχόμενο
Ενώ η CIA διορθώνει την αρχική λανθασμένη εκτίμηση, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στη στοχοποίηση της Τεχεράνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.