Κοσμος

Lockdown στην Κίνα: Κάκιστες υπηρεσίες στην προστασία της δημόσιας υγείας

Είναι καιρός να επέμβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σανγκάη, Lockdown, covid
© MARK R. CRISTINO/EPA

Lockdown-Κίνα: η στάση των Κινεζικών αρχών απαξιώνει πλήρως την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Πολύ κακές υπηρεσίες, κάκιστες θα λέγαμε, προσφέρουν οι υγειονομικές αρχές και η πολιτική ηγεσία της Κίνας στην πολιτική για την προστασία της δημοσίας υγείας.  Αυτό ισχύει τόσο στην ίδια την Κίνα όσο και διεθνώς, με την ακόμη πιο «σκληρή» εφαρμογή ενός απάνθρωπου, ακατανόητου, αλυσιτελούς και ανατριχιαστικού lockdown σε μεγάλες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων, ασφαλώς, στη Σαγκάη.

Είναι προφανές ότι οι κινεζικές αρχές δεν καταφέρουν να αντιληφθούν ότι η πρακτική του lockdown δεν διακόπτει την αλυσίδα της μετάδοσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον 2 του νέου κορονοϊού. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την μεγάλη πρωτοβουλία να καλέσει την Κίνα να απόσχει από τέτοιες βάναυσες και βάρβαρες πρακτικές, όπως εκείνες τις οποίες παρακολουθούμε καθημερινά με κομμένη την ανάσα στους τηλεοπτικούς δέκτες μας.

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα προκειμένου τα υψηλότερα επίπεδα  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να ενεργοποιηθούν προκειμένου να διασωθεί ό,τι μπορεί ακόμη να διασωθεί από την πολιτική για τη προστασία της δημοσίας υγείας και την προαγωγή της αγωγής υγείας στην Κίνα. Δεν είμαστε πολύ μακριά από το χωρικό και το χρονικό σημείο πέρα από το οποίο και τα δύο θα ταυτίζονται στις συνειδήσεις και στις στάσεις εκατομμυρίων Κινέζων πολιτών με τον βάναυσο κρατικό αυταρχισμό, την παράδοξη αντίληψη περί πειθαρχίας, η οποία συνοδεύεται από πραγματικό ξύλο ακόμη και μέσα στα ίδια τα σπίτια των άτυχων Κινέζων πολιτών.

Δεν απέχουμε πολύ από την πλήρη κατάρρευση κάθε έννοιας κοινωνικής συναίνεσης στην προστασία της δημοσίας υγείας στην Κίνα και οι συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν εκ των προτέρων, αν και θα είναι σίγουρα καταστροφικές – και όχι μόνον για την Κίνα. Ένα είναι το βέβαιο: Αυτό το οποίο παρακολουθούμε αποσβολωμένοι να συμβαίνει σε μεγάλες πόλεις της Κίνας δεν συνιστά πολιτική για την προστασία της δημοσίας υγείας ούτε πολιτική για την προαγωγή της αγωγής υγείας. Πρόκειται για γυμνή κρατική βία εναντίον των Κινέζων πολιτών και ο ΠΟΥ δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί ασυγκίνητος...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ