- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εντός Μαΐου η Φινλανδία θα αποφασίσει αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ
Ποιοι οι λόγοι που οδηγούν στην ένταξη στο ΝΑΤΟ
Φινλανδία: Εντός Μαΐου θα αποφασίσει αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ - Τι δηλώνει η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν
Εντός Μαΐου η Φινλανδία θα αποφασίσει αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν.
«Νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Μάιο. Μιλάμε για δύο-τρεις εβδομάδες έως ότου ληφθεί η απόφαση. Ήδη εδώ κι έναν μήνα βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία. Η Βουλή έλαβε τα έγγραφα που αφορούν όλη αυτήν την κατάσταση στην Ευρώπη, τη θέση της Φινλανδίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Σάνα Μάριν. Σκιαγραφώντας την εν εξελίξει διαδικασία, σημείωσε ότι επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι' αυτό το θέμα. «Επιδιώκουμε τη συναίνεση ανάμεσα στη Βουλή, την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, σε όλα τα κόμματα».
Εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν τη Φινλανδία σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε πως έχει να κάνει με την ασφάλεια. «Την ασφάλεια της Φινλανδίας, του φινλανδικού λαού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ξανά στη Φινλανδία» υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι όλο το περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια άλλαξε όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που συζητούν στη Φινλανδία ποια είναι η θέση της με αυτήν την αλλαγή, όσον αφορά την ασφάλειά της.
Φινλανδία - Μάριν: «Ο Κ. Μητσοτάκης με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία»
Σε περίπτωση που η Φιλανδία αιτηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προσέθεσε και τόνισε ότι θέμα αυτό το συζήτησε κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη Φινλανδία σε αυτή τη διαδικασία και εφόσον αιτηθούμε την ένταξή μας, η Ελλάδα θα μας υποστηρίξει» ανέφερε.
Ερωτηθείσα αν η Φινλανδία είναι έτοιμη για την αντίδραση της Ρωσίας, και τι είδους αντιδράσεις περιμένει από τη Μόσχα, η Σάνα Μάριν απάντησε: «Η Φινλανδία είναι μια χώρα που προετοιμάζεται. Πάντα προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έχουμε ενισχύσει την άμυνά μας εδώ και δεκαετίες. Διότι έχουμε έναν ισχυρό γείτονα, τη Ρωσία, που έχει μια πολύ δύσκολη ιστορία, και βλέπουμε τώρα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και βέβαια αυτό μας ανησυχεί πολύ. Χτίζουμε τις δυνάμεις μας και επίσης προετοιμαζόμαστε για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και ενέργειες από τη Ρωσία για όσο μεσοδιάστημα αναμένουμε την ένταξή μας, αφού κάνουμε την αίτησή μας κι αυτό επικυρωθεί. Βέβαια δεν έχουμε λάβει ακόμα την απόφασή μας, αν όμως το αποφασίσουμε να κάνουμε την αίτηση, θα έχουμε αυτήν την γκρίζα περιοχή-περίοδο, προτού όλα τα κράτη-μέλη επικυρώσουν την είσοδό μας, καθώς και της Σουηδίας. Ανησυχούμε γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις και ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, υβριδικές επιθέσεις, κυβερνο-επιθέσεις, διάφορες μορφές προσπάθειας εκ μέρους τους επιρροής στη Φινλανδία. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν».
Ειδικότερα όσον αφορά την ασφάλεια, στην αμυντική, εξωτερική πολιτική της Φιλανδίας, η πρωθυπουργός της χώρας είπε πως έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλειά της χώρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.