Κοσμος

Ο Μεντβέντεφ απειλεί με πυρηνικά σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις των χωρών της Σκανδιναβικής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεντβέντεφ
Ντμίτρι Μεντβέντεφ © Getty Images/Ideal Image

Η Ρωσία προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως, αν Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, τότε το Κρεμλίνο θα πάρει τα μέτρα του.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημειώνει ότι «δεν θα συνιστά μεγάλη διαφορά για τη Μόσχα».

«Θα σηματοδοτεί απλά ότι θα έχουμε μερικούς ακόμη αντιπάλους», αναφέρει. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα «λάβει τα μέτρα της όσον αφορά τη Βαλτική». «Δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια Βαλτική απαλλαγμένη από πυρηνικά, οι ισορροπίες θα πρέπει να αποκατασταθούν». 

«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

Χθες, η Φινλανδή πρωθυπουργός, Σάνα Μαρίν, δήλωσε ότι η χώρα της θα προβεί σε απόφαση σχετικά με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων και όχι μηνών».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό της Μαγκνταλένα Άντερσον, η Μαρίν ανακοίνωσε τα παραπάνω, τη στιγμή που η φινλανδική κυβέρνηση κατέθεσε μια έκθεση στο κοινοβούλιο σχετικά με τις αλλαγές που σημειώνονται στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ανοίγοντας και επισήμως τον δρόμο για τις σχετικές συζητήσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ