- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νομπελίστες οικονομολόγοι ζητούν αρχείο για την κρυμμένη περιουσία των Ρώσων ολιγαρχών
Ανάμεσα στους Στίγκλιτς και Πικετί
Ουκρανία: Την δημιουργία παγκόσμιου αρχείου για τον εντοπισμό των κρυμμένων περιουσιών των ρώσων ολιγαρχών ζητούν διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγοι.
Επιφανείς οικονομολόγοι καλούν, σε επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, τους ηγέτες της Ομάδας των 20 (G20) για την δημιουργία παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων για να εντοπισθούν οι κρυμμένες περιουσίες των ρώσων ολιγαρχών.
«Η περίπτωση των ρώσων ολιγαρχών είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την απόκρυψη περιουσιών εντός σκοτεινών δομών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Κατέχουν «τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον Γάλλο Γκαμπριέλ Ζουκμάν και όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας των Εταιρειών (ICRICT).
Αυτές οι περιουσίες κρύβονται συχνά σε υπεράκτιες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθούν, προειδοποιούν προσθέτοντας ότι «σε αυτό ακριβώς τον τοίχο της αδιαφάνειας προσκρούουν σήμερα οι προσπάθειες των χωρών για την επιβολή κυρώσεων».
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στόχευσαν τις μεγάλες περιουσίες Ρώσων, ανάμεσά τους ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ή ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν.
Σε ένα περαιτέρω βήμα, η ICRICT καλεί για την κατάρτιση παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας την σύνδεση όλων των τύπων περιουσιακών στοιχείων, εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων, όχι με τον κατά τον νόμο ιδιοκτήτη τους, που συχνά δεν αποτελεί παρά βιτρίνα, αλλά με το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων και για τον εντοπισμό των συνόλου των φοροφυγάδων στον κόσμο, θα έπρεπε δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα συνδέει όλα τα εθνικά αρχεία περιουσιακών στοιχείων των διαφορετικών τύπων πλούτου που ένα πρόσωπο μπορεί να κατέχει, εκεί όπου είναι τοποθετημένα. Αυτό αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, κρυπτονομίσματα, έργα τέχνης...
Σύμφωνα με το μοντέλο που πρότεινε τον Δεκέμβριο το World Inequality Lab της Σχολής Οικονομίας του Παρισιού (Ecole d'Εconomie de Paris), οι υπογράφοντες την επιστολή οικονομολόγοι προτείνουν στα κράτη να συγκεντρώσουν στοιχεία σε εθνικό επίπεδο και, στην συνέχεια, προοδευτικά, να διευρύνουν την συνεργασία σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.
«Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για την μεταρρύθμιση του ελλειμματικού διεθνούς φορολογικού συστήματος, το οποίο σήμερα ευνοεί τους πλούσιους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής», γράφουν οι οικονομολόγοι αναγνωρίζοντας ωστόσο ορισμένη πρόοδο που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια.
Η δημοσίευση της επιστολής συμπίπτει με την διεξαγωγή αύριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη για αυτοκίνητο», δήλωσε ο 69χρονος – «Δεν παραβίασε κανέναν νόμο», λέει η αστυνομία
Πώς γνωρίστηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας με την ολλανδικής καταγωγής Μαρί-Φρανς φαν Χελ
Το δημοσίευμα της Mirror - Η αγάπη του ζευγαριού για την Ελλάδα γεννήθηκε το 2011
Στην κομητεία Κάσγουελ
«Δεν θα επιτρέψουμε να σχηματιστεί απειλή στα σύνορά μας», ξεκαθαρίζει ο Εγιάλ Ζαμίρ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Νέο κεφάλαιο στη νομική περιπέτεια του καταδικασμένου μουσικού παραγωγού
Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν ήδη ανακαλυφθεί δύο άλλες σήραγγες
O πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ έχει δεσμευτεί να συναντηθεί με τα θύματα του Αμερικανού παιδόφιλου
H σημασία της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η νέα πολιτική προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Μια γυναίκα από τη Δανία αποκαλύπτει πώς ο πρώην σύντροφός της την κακοποιούσε με μία συσκευή τατουάζ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ - Περισσότεροι από 9 ποδοσφαιριστές τραυματίστηκαν
Υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών εντοπίστηκε στις πλατφόρμες της εταιρίας
Τα δύο μηνύματα στο Χ και η αντίδραση του δικηγόρου των διαβόητων αδελφών
Συναγερμός στο Κόβεντ Γκάρντεν
Οι αποκαλύψεις του BBC φέρνουν ανατροπές στην καριέρα του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού
Τέλος στο αντάρτικο κατά το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι από το 1984
Μέτρα κατά της καταναγκαστικής εργασίας παίρνει η Ουάσινγκτον
Η Ιταλία συνεχίζει να πλήττεται από το τέταρτο κατά σειρά κύμα καύσωνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.