Κοσμος

ΗΠΑ: O Ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ κατηγορείται για παραβίαση των κυρώσεων

Προσπάθησε να στήσει κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας το 2015

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
© Nail Fattakhov\TASS via Getty Images
© Nail Fattakhov\TASS via Getty Images

Ο Ρώσος ολιγάρχης Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ κατηγορείται στις ΗΠΑ για παραβιάσεις των κυρώσεων - Συνεργάτης του έστησε το 2015 το Hellas Network.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε μια επιχείρηση εγκλήματος στον κυβερνοχώρο που ελέγχεται από ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών και κατηγορεί έναν ολιγάρχη για παραβιάσεις των κυρώσεων.

 

Ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος θεωρείται ως μια από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των φιλορώσων αυτονομιστών της Κριμαίας, ενώ κατηγορείται επίσης ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη σε Ρώσο ολιγάρχη στις ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διευκρίνισε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λάιζα Μονάκο.

Η ίδια είπε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές σταμάτησαν ένα είδος κακόβουλου δικτύου υπολογιστών, γνωστού ως botnet (πρόγραμμα-ρομπότ) το οποίο ελεγχόταν από τη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών GRU. «Η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποίησε πρόσφατα παρόμοιες υποδομές για να επιτεθεί σε ουκρανικούς στόχους. Ευτυχώς, καταφέραμε να σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα-ρομπότ προτού να χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε. «Χάρη στη στενή συνεργασία μας με τους διεθνείς εταίρους μας καταφέραμε να εντοπίσουμε τη μόλυνση χιλιάδων υπολογιστών» και «μπορέσαμε να απενεργοποιήσουμε τον έλεγχο της GRU σε αυτούς τους υπολογιστές, προτού να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα-ρομπότ ως όπλο», διευκρίνισε. 

Πριν λίγες μέρες ο μεγιστάνας σε εκπομπή του Channel One έλεγε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν διεξάγει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αλλά «ιερό πόλεμο» κατά σατανιστών και παγανιστών.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο ο Μαλοφέγιεφ παραμένει πιστός, είχε δικαιολογήσει την εισβολή -ή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την είχε χαρακτηρίσει – κάνοντας λόγο για γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου, με στόχο την «αποναζιστοποίηση» και «αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.

Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ: Ποιος είναι ο ορθόδοξος μεγιστάνας

Ο Μαλοφέγιεφ διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, ενώ διατηρεί το δικό του τηλεοπτικό κανάλι. Εδώ και χρόνια, προωθεί το όνειρό του για επιστροφή της Ρωσίας στο 1917 με την επαναφορά της βασιλείας και των Τσάρων. Ωστόσο, έχει παραδεχθεί ότι ο στόχος του σχεδόν έχει επιτευχθεί, αφού ο Ρώσος πρόεδρος είναι ότι πιο κοντά μπορεί να βρει κανείς σε Ρώσο μονάρχη.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ έχει βρεθεί από το 2014 στο στόχαστρο των Αμερικανικών κυρώσεων, καθώς ήταν βασικός χρηματοδότης των Ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. Πρόσφατα, ο συνεργάτης του και Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός Τζακ Χάνικ συνελήφθη, καθώς έχει συνεργαστεί μαζί του. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ο Χάνικ παραβίασε τις κυρώσεις, αλλά έκανε και σε ψευδείς δηλώσεις σε πράκτορες του FBI, καθώς είχε αρνηθεί την εργασιακή του σχέση με τον μεγιστάνα, ενώ λειτουργεί ως εκπρόσωπός του.

Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ: Πώς άπλωσε τα «δίχτυα» του και στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι πριν λίγο καιρό ο Γιαν ή Τζον Χάνικ αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός - από τους πρωτεργάτες του τραμπικού Fox, συνελήφθη από το FBI για εξαπάτηση των αρχών των ΗΠΑ. Ο Χάνικ κατηγορείται ότι, εργαζόμενος για λογαριασμό του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, προσπάθησε να στήσει κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας το 2015, μέσω της συνένωσης οκτώ περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Ως ιδιοκτήτης του καναλιού Hellas Net (που ομολογουμένως βρίσκεται σε παρακμή) εμφανίζεται ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης, κουμπάρος του Μαλοφέγιεφ, και διευθυντής ειδήσεων ο Κώστας Βαξεβάνης. Η τότε παρουσίαση του καναλιού είχε πραγματοποιηθεί παρουσία κυβερνητικών υπουργών, όχι όμως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Καραγιώργης συνελήφθη το ίδιο έτος, μετά από ολλανδικό ένταλμα, κατηγορούμενος για απάτες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ