- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ουκρανία: Έρευνα για το βίντεο που δείχνει βασανισμό Ρώσων αιχμαλώτων
Το BBC προσπαθεί να επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των πλάνων
Ουκρανία: Αντιδράσεις για τις εικόνες βασανισμού φερόμενων Ρώσων αιχμαλώτων. Τι αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
Οι ουκρανικές αρχές ξεκινούν έρευνα για βίντεο που, όπως υποστηρίζεται, δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να πυροβολούν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου στα πόδια πριν τους σκοτώσουν.
Το βίντεο κυκλοφόρησε στα social media αφού πρωτοεμφανίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 27 Μαρτίου. Έκτοτε έχει αναδημοσιευτεί ευρέως από φιλορωσικούς λογαριασμούς σε διάφορες πλατφόρμες.
Ο Γενικός Διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέριι Ζαλούζνι δήλωσε ότι η Ρωσία «σκηνοθετεί και διανέμει στημένα βίντεο» προκειμένου να δυσφημήσει τη μεταχείριση των Ρώσων κρατουμένων από την Ουκρανία. Ωστόσο ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι θα υπάρξει άμεση έρευνα και πρόσθεσε: «θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους στρατιωτικούς μας, τους πολίτες και τις αμυντικές μας δυνάμεις ότι η κακοποίηση αιχμαλώτων πολέμου είναι έγκλημα πολέμου».
Video has emerged of Ukrainian soldiers shooting Russian prisoners of war in the knees. Ukrainian officials say they’re investigating. Head of UN Human Rights Monitoring Mission in Ukraine Matilda Bogner tells me she’s “very concerned… That’s not the only video… on both sides.” pic.twitter.com/GlWX5vX58W
— Christiane Amanpour (@amanpour) March 29, 2022
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διεθνή ΜΜΕ από την έναρξη του πολέμου προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των εικόνων που δημοσιεύονται. Το BBC έχει αναλύσει το εν λόγω βίντεο αλλά δεν έχει καταφέρει να το επαληθεύσει ακόμη ανεξάρτητα.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι δείχνει το βίντεο
Το βίντεο, το οποίο είναι κακής ποιότητας, υποτίθεται ότι δείχνει έναν αριθμό αιχμάλωτων στρατιωτών που βρίσκονται στο έδαφος. Μερικοί έχουν σακούλες πάνω από τα κεφάλια τους και πολλοί φαίνεται να αιμορραγούν. Δεν είναι σαφές πώς και πότε τραυματίστηκαν.
Οι κρατούμενοι ανακρίνονται από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι τους ρωτούν για τις μονάδες και τις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Κάποια στιγμή, τρεις άνδρες βγαίνουν από ένα όχημα και πυροβολούνται στα πόδια από έναν στρατιώτη.
Το απόγευμα της Κυριακής (27/03) χρήστης του Twitter ανέφερε ότι το βίντεο γυρίστηκε σε ένα εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων στη Malaya Rohan, νοτιοανατολικά του Χάρκοβο. Το BBC χρησιμοποίησε εργαλεία γεωγραφικού εντοπισμού για να επιβεβαιώσει την τοποθεσία. Πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής.
Αναλύοντας δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες από το αγρόκτημα το BBC εντόπισε ενδείξεις σχετικά με την τοποθεσία που γυρίστηκε το βίντεο.
«Πριν πυροβοληθούν οι τρεις στρατιώτες, μπορούμε να αναγνωρίσουμε στοιχεία ενός σπιτιού πίσω από έναν από αυτούς. Ένα δέντρο (1), μια καμινάδα (2) και το πάνω μισό ενός παραθύρου (3) μοιάζουν πολύ με αυτά σε μια προηγούμενη εικόνα (από το 2017) του περιβάλλοντος χώρου του τυροκομείου, την οποία βρήκαμε στην ιστοσελίδα της φάρμας στο Google. Στο βίντεο, το σπίτι καλύπτεται εν μέρει από μια λευκή κατασκευή στην αυλή» σημειώνει το BBC.
Σε ένα άλλο σημείο του βίντεο, με τους Ρώσους στρατιώτες ξαπλωμένους σε πρώτο πλάνο, υπάρχουν περισσότερες οπτικές ενδείξεις, όπως η λευκή κατασκευή (4) και οι καμινάδες (1), τα δέντρα και ο μαύρος τοίχος (2).
Σημειώνεται ότι στο βίντεο δεν αναγράφονται ούτε η ώρα, ούτε η ημερομηνία. Επιπλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα metadata που θα επέτρεπαν να προσδιοριστεί πότε ακριβώς γυρίστηκε. Οι καιρικές αναφορές από την περιοχή του Χάρκοβο υποδηλώνουν ότι το βίντεο θα μπορούσε να γυρίστηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου. Ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο ήταν ξηρός, ηλιόλουστος αλλά κρύος, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής σημειώθηκε ασθενής βροχή στην περιοχή.
Κοιτάζοντας τη θέση του ήλιου σε ορισμένα από τα καρέ του βίντεο, υποδηλώνει ότι το υλικό θα μπορούσε να έχει γυριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.
Πόλεμος στην Ουκρανία - Βίντεο με Ρώσους αιχμαλώτους: Τι ακούγεται να λέγεται
Οι αιχμάλωτοι ανακρίνονται στα ρωσικά. Ένας ειδικός σε θέματα γλωσσών του BBC Monitoring λέει ότι η προφορά των στρατιωτών που ρωτάνε «είναι σύμφωνη με αυτό που θα περίμενε κανείς από Ουκρανούς που μιλούν ρωσικά».
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας επιβεβαίωσε ότι φαίνεται να έχουν ανατολικοουκρανική προφορά, επισημαίνοντας τη χρήση της λέξης «hovorit» (μιλούν) αντί της ρωσικής «govorit». Κάποια στιγμή, ένας από τους αιχμαλώτους κατηγορείται ότι βομβάρδισε το Χάρκοβο, ένας άλλος ερωτάται για την εθνικότητά του και απαντά ότι είναι Αζέρος.
Ένας από τους αιχμαλώτους λέει ότι υπηρετεί στο Biskvitne, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Malaya Rohan.
Η προφορά των φερόμενων ως απαγωγέων συνάδει με το ότι πρόκειται για Ουκρανούς από τα ανατολικά της χώρας. Αυτό, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για Ουκρανούς στρατιώτες - παραμένει πιθανό να είναι φιλορώσοι αυτονομιστές από την περιοχή αυτή.
Φοράνε στολές με μπλε περιβραχιόνια, όπως χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και πάλι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πειστικό. Δεν είναι ορατά τα σήματα του συντάγματος ή άλλες μορφές ταυτότητας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώρισή τους.
Το Σαββατοκύριακο 26-27 Μαρτίου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει τις δραστηριότητες της μονάδας Kraken, η οποία συνδέεται με την ακροδεξιά πολιτική ομάδα National Corps. Το BBC εντόπισε γεωγραφικά το υλικό από αυτό το βίντεο στο χωριό Vilkhivka, 3,5 μίλια (5,6 χιλιόμετρα) από το χωριό Malaya Rohan.
Η ομάδα δήλωσε ότι 30 Ρώσοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις 25 Μαρτίου και το βίντεο του Kraken έχει πλάνα από αιχμάλωτους πολέμου δεμένους. Δεν υπάρχουν όμως πυροβολισμοί ή σοβαρή βία εναντίον τους.
Στο βίντεο διακρίνεται ένας από τους στρατιώτες να περνάει μπροστά από την κάμερα κρατώντας ένα καμουφλαρισμένο τουφέκι εφόδου. Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Nick Reynolds, που εξέτασε τη φωτογραφία, δήλωσε στο BBC ότι «μοιάζει με τον τρόπο με τον οποίο οι ουκρανικές SOF (ειδικές δυνάμεις) καμουφλάρουν τα τουφέκια εφόδου τους».
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει προκληθεί συζήτηση σχετικά με το αν το βίντεο είναι γνήσιο ή σκηνοθετημένο. Ορισμένοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αρκετό αίμα, ενδείξεις τραυμάτων ή φωνές από τα θύματα για να είναι αληθινό.
Από την πλευρά του το BBC συνεχίζει τις προσπάθειες για την επαλήθευση του βίντεο.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έξω από την Εθνοσυνέλευση
Πώς η γέφυρα, η οποία φαίνεται από το διάστημα, άλλαξε το χάρτη της Ευρώπης
H κατηγορούμενη έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει
Η μεγαλύτερη εγγύηση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο
Ο Όστιν Τάις βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ανθρωποκυνηγητού
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής τηλεπικοινωνιών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.