Κοσμος

Πλαστοί πίνακες Μονέ και Ρενουάρ στο eBay - Εντοπίστηκαν με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Βρέθηκαν πάνω από 40 ψεύτικα έργα - Για «κορυφή του παγόβουνου» κάνουν λόγο οι ειδικοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πλαστοί Μονέ και Ρενουάρ προσφέρονται προς πώληση στο eBay - Μεταξύ 40 απομιμήσεων που εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Έργο του Κλοντ Μονέ μεταξύ 40 απομιμήσεων που εντοπίστηκαν στο eBay χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη © EPA/Sarah Yenesel

Πλαστοί Μονέ και Ρενουάρ προσφέρονται προς πώληση στο eBay - Μεταξύ 40 απομιμήσεων που εντοπίστηκαν χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Ένας «Μονέ» και ένας «Ρενουάρ» είναι μεταξύ των έως και 40 πλαστών έργων ζωγραφικής που προσφέρονται προς πώληση στο eBay, σύμφωνα με έρευνα κορυφαίου ειδικού.

AI εναντίον πλαστογραφίας έργων τέχνης

Η Δρ Καρίνα Ποποβίτσι, ειδική στον έλεγχο ταυτότητας έργων τέχνης, είπε ότι εφάρμοσε τεχνολογία αιχμής τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε φωτογραφίες που διαφημίζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι πολλοί είχαν «μεγάλη πιθανότητα» να είναι «μη αυθεντικοί».

Μέχρι στιγμής έχει βρει έως και 40 πλαστούς πίνακες και είπε ότι υπήρχαν πολλοί περισσότεροι.

«Ο αλγόριθμος τα αναγνώρισε όλα ως πλαστά», είπε.

«Κοιτάξαμε σήμερα και κατεβάσαμε μερικές εικόνες, και υπήρχαν ψεύτικα παντού. Όλα όσα αναλύσαμε αποδεικνύεται ότι δεν είναι πραγματική τέχνη, με πιθανότητα 95% περίπου. Είμαι σίγουρη ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Οι φωτογραφίες που έχουν αναγνωριστεί ως ψεύτικες από τα τεστ τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν μια που διαφημίζεται ως Μονέ με τίτλο «Forest With a Stream» και τιμή 599.000 δολαρίων και μια που αναφέρεται ως Ρενουάρ, που περιγράφεται ως μελέτη του ζωγράφου με κόστος 165.000 δολαρίων.

Στον ιστότοπό του, το eBay δηλώνει: «Δεν επιτρέπουμε την καταχώριση πλαστών αντικειμένων ή μη εξουσιοδοτημένων αντιγράφων».

Η απάντηση του eBay

Η καταχώριση για το πλαστό έργο του Ρενουάρ αφαιρέθηκε αφού ο Guardian επικοινώνησε με τον πωλητή, ο οποίος εδρεύει στη Φλόριντα. Σε μήνυμά του προς τον Guardian, υποστήριξε ότι δεν εμπορεύεται ψεύτικη τέχνη.

Ο πωλητής του Μονέ εδρεύει στο Μίλερσμπεργκ του Οχάιο και δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για εξηγήσεις.

Η Ποποβίτσι έχει γράψει επανειλημμένα στην πλατφόρμα από τον Δεκέμβριο του 2023 για να μεταφέρει τις ανησυχίες της. Απευθύνθηκε στα γραφεία του eBay στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Στα email της, είπε ότι έπρεπε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «με τη σοβαρότητα που του αξίζει». Ακόμη περιμένει απάντηση.

Το Ebay είπε στον Guardian: «Η πώληση πλαστών αντικειμένων απαγορεύεται αυστηρά στο eBay και δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην πλατφόρμα μας είναι αυθεντικά.

»Το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας πολλαπλά επίπεδα τεχνολογίας AI, επαγγελματικά εκπαιδευμένους ερευνητές eBay και προγράμματα προστασίας αγοραστών. Το eBay εμπόδισε προληπτικά τη δημοσίευση 88 εκατομμυρίων ύποπτων απομιμήσεων το 2022, ενώ αφαίρεσε 1,3 εκατομμύρια αντικείμενα από την πλατφόρμα μετά από έλεγχο από έναν ερευνητή του eBay.

Σε αυτή την περίπτωση, είχαμε ήδη αφαιρέσει ένα από τα στοιχεία που μας είχαν επισημανθεί».

Η Ποποβίτσι είναι επικεφαλής της Art Recognition, μιας ελβετικής εταιρείας που συνεργάζεται στην έρευνα με το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο Tilburg στην Ολλανδία.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.