- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ένα βήμα πιο κοντά στην «αγκαλιά» της Κίνας έκανε η Σερβία
Καθώς ο Σι Τζινπίνγκ πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία
Σερβία-Κίνα: Αναβάθμιση των σχέσεων συμφώνησαν οι πρόεδροι των δύο χωρών Αλ. Βούτσιτς και Σι Τζινπίνγκ
Οι σχέσεις της Σερβίας με την Κίνα αναπτύσσονται ραγδαία παρά της αντίξοες διεθνείς συνθήκες, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον ομόλογο του της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν συμφωνία «για την αναβάθμιση της συνεργασίας Σερβίας -Κίνας από το επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης στο επίπεδο ενός κοινού μέλλοντος».
Κίνα: 30 συμφωνίες με την Σερβία
Είναι η πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους που υπογράφει η Κίνα με ευρωπαϊκό κράτος. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν στη διεθνή σκηνή για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών τους. Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο σε θέματα κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανταπέδωσε δηλώνοντας ότι «η Κίνα είναι μία και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της». Την ίδια φράση ανέφερε και στην ομιλία του ενώπιων χιλιάδων πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο των θεσμών για να υποδεχτούν τους δύο προέδρους. Η φράση αυτή φαίνεται ότι ενθουσίασε το Κινέζο πρόεδρο ο οποίος τη χειροκρότησε.
Η Κίνα και η Σερβία υπέγραψαν σήμερα συνολικά 30 διακρατικές συμφωνίες στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο πρόεδρος Βούτσιτς επισήμανε ότι η συμφωνία αυτή παρέχει πλεονεκτική θέση στη Σερβία έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών αφού 10000 προϊόντα της θα μπορούν να εισάγονται στην Κίνα χωρίς δασμούς.
Σερβία: Ο πιο πιστός φίλος της Κίνας στην Ευρώπη
Η Σερβία αποτελεί τον πιο πιστό φίλο της Κίνας στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι επενδύουν στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τη χαλυβουργία την ενέργεια. Κινέζικες εταιρίες αναλαμβάνουν όλα τα μεγάλα έργα υποδομής και οι κινεζικές τράπεζες παρέχουν 'απλόχερα' δάνεια. Όλα αυτά ανησυχούν την ΕΕ όχι μόνο γιατί δημιουργείται καθεστώς ομηρίας αλλά και γιατί δεν γίνονται δημοπρασίες, ενώ δεν τηρούνται οι κανόνες διαφάνειας κατά τη χρηματοδότηση των έργων.
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ θα ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία με την επίσκεψη στην Ουγγαρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξάνει ο ανταγωνισμός με την Κίνα
Χαμογελαστή, χαιρέτησε τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί έξω από το «Le Royal Monceau»
977 άνθρωποι αγνοούνται, μεταξύ των οποίων 517 αλλοδαποί υπήκοοι
Ο οδηγός άφησε την παραγγελία στην πόρτα και απομακρύνθηκε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα
Ένας φόρος τιμής από τον Νορβηγό ποδοσφαιριστή
Ο ρόλος του «Χασάπη της Βοσνίας» στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995
Ο γιος του Ρομπ και της Μισέλ Ράινερ περιέγραψε τον πόνο της απώλειας των γονιών του
Τουλάχιστον 538 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.400 αγνοούνται
Είχε στεφθεί σε ηλικία τριών ετών μετά τον θάνατο του πατέρα του στο Τόρο της δυτικής Ουγκάντα
Τα δύο ανησυχητικά περιστατικά σε συναυλίες της και η απάντηση του συζύγου της
Πώς ο εκλιπών κατάφερε να κάνει έναν παρωχημένο θεσμό να μοιάζει σύγχρονος
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Αστυνομικοί απομάκρυναν τους μετανάστες σε προβλήτα - Αυξάνεται η πίεση στον Σάντσεθ
Απαξιωτικά μηνύματα για την επεξεργασμένη με ΑΙ φωτογραφία της τραγουδίστριας
Ο γάμος με τη Μέτε-Μάριτ, ο Τζέφρι Έπσταϊν και οι κατηγορίες για τον θεό γιο
Το 2023 είχε δηλώσει ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα «χωρίς όρους»
Στους 472 οι νεκροί, τουλάχιστον 1.400 οι αγνοούμενοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.