Κοσμος

Καταρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Κατεξοχήν ακανθώδες ζήτημα για τις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καταρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας
Καταρχήν συμφωνία των Ευρωπαίων για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας © EPA/Guillaume Périgois

ΕΕ: Καταρχήν συμφωνία για τη χρήση των έκτακτων εσόδων από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, με σκοπό την υποστήριξη της Ουκρανίας

Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε έναν νόμο για τη χρήση έκτακτων κερδών που προκύπτουν από τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν δεσμευτεί στο μπλοκ για την ενίσχυση της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρέπει ακόμη να εγκρίνουν το κείμενο που προβλέπει ότι το 90% των εσόδων θα πηγαίνει σε ένα ταμείο που θα διαχειρίζεται η ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ το υπόλοιπο 10% θα πηγαίνει για την υποστήριξη του Κιέβου με άλλους τρόπους, δήλωσαν τέσσερις διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Η Ομάδα των Επτά Χωρών (G7) πάγωσε ρωσικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμέσως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Έκτοτε, η ΕΕ και άλλες χώρες της G7 συζητούν έντονα για το πώς και αν θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

«Τα χρήματα θα χρησιμεύσουν για τη στήριξη ... την ανάκαμψη και τη στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης», ανέφερε το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου, στην ανάρτηση στο X.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα προτείνει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων στο σύνολό τους, αλλά η Ευρώπη έχει αποκρούσει την ιδέα, επικαλούμενη κινδύνους για το ευρώ και τεράστιες νομικές επιπτώσεις. Πιο πρόσφατα, η Ουάσινγκτον πίεσε για τη χρήση των περιουσιακών στοιχείων ως εγγύηση για την παροχή δανείων στην Ουκρανία.

«Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ισχυρότερο σύμβολο και καλύτερη χρήση αυτών των χρημάτων από το να γίνει η Ουκρανία και όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο X.

Ο βελγικός οίκος διακανονισμού αξιογράφων Euroclear διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων που έχουν ακινητοποιηθεί στην ΕΕ. Τρεις από τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η αμοιβή διαχείρισης της Euroclear μειώθηκε στο 0,3% από 3% για να απελευθερωθούν περισσότερα μετρητά για την Ουκρανία. Εκπρόσωπος της Euroclear αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία και τη μείωση της αμοιβής διαχείρισης.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024, ο ισολογισμός της Euroclear Bank ανερχόταν σε 199 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 159 δισεκατομμύρια ευρώ (170,86 δισεκατομμύρια δολάρια) αφορούσαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.