Κινηματογραφος

Το Μεγάλο Σινεμά της Μεγάλης Εβδομάδας

Υπάρχουν κι άλλα θεάματα εκτός από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Μεγάλο Σινεμά της Μεγάλης Εβδομάδας
Ο Τελευταίος Πειρασμός (The Last Temptation of Christ), 1988 © Universal Pictures/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

6 ταινίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

Και ενώ υπάρχουν, όπως θα γνωρίζετε, άπειρες λίστες με χριστουγεννιάτικες ταινίες, ή ταινίες ενδεδειγμένες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, σίγουρα δεν συμβαίνει το ίδιο με την πασχαλινή περίοδο. Αν έχεις βαρεθεί να βλέπεις κάθε χρόνο, κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ», του Φράνκο Τζεφιρέλι, συμβουλέψου την παρακάτω λίστα.

Μια λίστα, η οποία προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των επικών διαστάσεων παραγωγών τύπου «Μπεν Χουρ» (η οποία σαφώς κινείται στη σφαίρα των ταινιών της πασχαλινής περιόδου), να προσπεράσει την παγίδα των βαθιά θρησκευτικών, υπερβολικά διδακτικών και πνιγερά κατηχητικών αφηγημάτων και να αποφύγει κάπως την ομολογουμένως εντυπωσιακή ποικιλία των παιδικών-οικογενειακών ταινιών, γεμάτων πασχαλινά αυγά και λαγούς με μεγάλα αυτιά (αν και εδώ κρύβονται και κάποιες μικρές θαυμάσιες εκπλήξεις).

Με το ίδιο σκεπτικό λοιπόν, όπως και στα χριστουγεννιάτικά μας, δηλαδή πως δεν χρειάζεται οπωσδήποτε η ταινία να έχει θέμα πασχαλινό, αλλά να κινείτε γύρω από αυτή την θεματική ή ακόμα και γύρω από αυτήν την χρονική περίοδο, ιδού η λίστα με τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές (κατά την ταπεινή μας άποψη) για την Μεγάλη Εβδομάδα, την οποία θα μπορούσαν να εκτιμήσουν ακόμα και όσοι, αδιαφορούσαν για τα θρησκευτικά στο σχολείο.

Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο (Jesus Christ Superstar), 1973
Μια μαγευτική, ανάλαφρη και λαμπερή ροκ όπερα από τον Νόρμαν Τζούισον, με θέμα τη ζωή και κυρίως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Ιησού. Απαλλαγμένη από την συνηθισμένη υπερβολή της αγιοποίησης και της άσπιλης εικόνας του, η πασίγνωστη μεταφορά του θεατρικού μιούζικαλ, προτείνει υπερήφανα μια πιο γήινη και προσιτή εκδοχή του Ιησού, του πρώτου σούπερ σταρ. Αμφιλεγόμενη και απολαυστική, οριακά βλάσφημη για ορισμένους, σε αυτή την ιστορία, ο Ιούδας ανησυχεί πως η υπερβολική δημοτικότητα του σταρ Ιησού, η οποία πιστεύει πως γίνεται επικίνδυνη για τον ίδιο. Πρωτότυπο;

Jesus Christ Superstar Official Trailer #1 - Barry Dennen Movie (1973) HD

H ταινία είναι διαθέσιμη στα AppleTV+ και Google Play Movies.

Ο Τελευταίος Πειρασμός (The Last Temptation of Christ), 1988
Η ιστορία του Ιησού, από τον καθολικής ανατροφής Μάρτιν Σκορσέζε, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, με σεναριογράφο τον επίσης καθολικής ανατροφής συχνό συνεργάτη του Σκορσέζε, Πολ Σρέντερ. Η άλλοτε αισιόδοξη και επαναστατική, άλλοτε σκληρή και πένθιμη, σίγουρα διαφορετική από ό,τι έχετε συνηθίσει, αφήγηση κυρίως του τέλους της ζωής του Ιησού, έχει κατηγορηθεί ως αιρετική και προκάλεσε ακραία λογοκρισία, επεισόδια (και στην Ελλάδα), καθώς και απειλές κατά της ζωής του ίδιου του σκηνοθέτη. Η ταινία παρουσιάζει έναν Μεσσία με ατέλειες, πολύ μακριά από όλες τις ιδανικές εκδοχές, με τις οποίες έχει απεικονισθεί ανά τους αιώνες. Ο Γουίλεμ Νταφόε ως Ιησούς, ο Ντέιβιντ Μπόουι ως Πόντιος Πιλάτος, ο Χάρβεϊ Καϊτέλ ως Ιούδας και η μουσική από τον Πίτερ Γκάμπριελ, είναι άλλοι τέσσερεις λόγοι για να δείτε αυτή την ταινία. Ίσως κάποιοι την βρουν μακριά και βασανιστική, αλλά από την άλλη, βρισκόμαστε και στην εβδομάδα των παθών.

The Last Temptation of Christ (1988) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

H ταινία είναι διαθέσιμη στα AppleTV+ και Google Play Movies.

Ανθισμένες Μανόλιες (Steel Magnolias), 1989
Μπορεί να μην είναι η πιο προφανής επιλογή, ή μπορεί κανείς να πει πως αυτή εδώ η ταινία ταιριάζει σε όλες τις εορταστικές περιόδους, αφού χρονικά περνά σταδιακά από το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, την 4η Ιουλίου και πάλι το Πάσχα. Μια δυνατή και συγκινητική ταινία, για τους στιβαρούς δεσμούς τις γυναικείας φιλίας και την άρρηκτη σχέση μητέρας και κόρης σε φόντο, ανοιξιάτικο, αστραφτερό, γεμάτο χρώμα και ένα κυνήγι βαμμένων αυγών το οποίο εξηγεί πλήρως τη θέση αυτής της ταινίας σε αυτήν εδώ τη λίστα. Σίρλεϊ Μακλέιν, Ολυμπία Δουκάκις, Ντόλι Πάρτον, Τζούλια Ρόμπερτς, Σάλι Φιλντ και Ντάριλ Χάνα, το all-star καστ της ταινίας, αλλά και της δεκαετίας του ’80. Θα χρειαστείτε χαρτομάντιλα.

Steel Magnolias - Official Trailer (1989)

H ταινία είναι διαθέσιμη στα AppleTV+ και Google Play Movies.

Ένας Προφήτης… Μα Τι Προφήτης! (Monty Python’s Life of Bryan), 1979
Η τρίτη ταινία του κωμικού θιάσου των Monty Python είναι μια παραληρηματική σάτιρα, η οποία παρουσιάζει έναν νεαρό Εβραίο, τον Μπράιαν για τον οποίο όλοι θεωρούν εσφαλμένα πως είναι ο Μεσσίας. Επικριτική κωμωδία επικών διαστάσεων, η οποία είχε θεωρηθεί ασεβής και υπερβολική στην εποχή της. Ίσως το βρετανικό χιούμορ να μην είναι και το πιο διεισδυτικό του κόσμου, ωστόσο η ταινία είναι από τις πιο αυθεντικά αστείες επιλογές με θρησκευτικό περιεχόμενο και μία από τις πιο αναγνωρισμένες πλέον κωμωδίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Monty Python's Life of Brian UK Cinema Release April 2023 - Trailer

H ταινία είναι διαθέσιμη στα AppleTV+ και Netflix.

Chocolat, 2000
Η Βιάν (Ζιλιέτ Μπινός) μετακομίζει μαζί με την κόρη της σε μια μικρή γαλλική πόλη όπου ανοίγει μια σοκολατερί. Ίσως να μην θυμάστε βέβαια πως το άνοιγμα του μαγαζιού γίνεται λίγες ημέρες πριν τη νηστεία της Σαρακοστής, κάτι που αναστατώνει τις συνήθειες και τα μυαλά των κατοίκων του χωριού. Η σοκολάτα και ο τρόπος που ζει τη ζωή της η ανεξάρτητη πρωταγωνίστρια δεν ταιριάζουν με τις προκαταλήψεις της τοπικής ηθικής, έτσι η Βιάν σύντομα θα συγκρουστεί με τον δήμαρχο (Άλφρεντ Μολίνα). Και μόνο για την σοκολάτα, για μένα μπαίνει στη λίστα αβλεπεί. 

Chocolat | Official Trailer (HD) - Johnny Depp, Judi Dench | MIRAMAX

H ταινία είναι διαθέσιμη στο Google Play Movies.

Μαρία Μαγδαληνή (Mary Magdalene), 2018
Ίσως η πιο αδύναμη επιλογή μέσα σε αυτή τη λίστα, έχει όμως κερδίσει τον χώρο της επάξια, κυρίως γιατί δείχνει μια άλλη οπτική πάνω στο αφήγημα γύρω από μια από τις πιο αμφιλεγόμενες παρουσίες της χριστιανικής παράδοσης. Η Μαρία (Ρούνι Μάρα) από τα Μάγδαλα της Γαλιλαίας ασφυκτιά μέσα στην πατριαρχική οικογένειά της η οποία της υποδεικνύει τον άνδρα που πρόκειται να παντρευτεί, όπως είναι αναμενόμενο για τις γυναίκες, χωρίς να έχει λόγο πάνω στη ζωή και το σώμα της. Βρίσκει διέξοδο στο αναζωογονητικό και ριζοσπαστικό κήρυγμα ενός θεραπευτή με το όνομα Ιησούς (Χοακίν Φίνιξ) και αποφασίζει να τον ακολουθήσει. Σύντομα σε δυσφορία κάποιων εκ των μαθητών του, θα δημιουργηθεί μεταξύ τους μια ουσιαστική σχέση, φανερά πιο ισχυρή από εκείνες του Ιησού με τους υπόλοιπους ακόλουθούς του.

Mary Magdalene Official Trailer #1 (2018) Rooney Mara, Joaquin Phoenix Drama Movie HD

H ταινία είναι διαθέσιμη στο AppleTV+.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ