- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με Ουκρανούς πρόσφυγες
Το μήνυμά του για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε συνάντηση με Ουκρανούς πρόσφυγες στην Πολωνία. Καταδίκασε τη ρωσική εισβολή.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε σήμερα Τρίτη (29.03) στη Βαρσοβία της Πολωνίας, με Ουκρανούς πρόσφυγες για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του.
Σε ομιλία του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Στέφαν Βισίνσκι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις καταστροφές που προκλήθηκαν «από αυτήν τη φρικτή εισβολή στο ουκρανικό έθνος και σε όλον τον κόσμο».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στην Πολωνία τη Δευτέρα, προσκεκλημένος του προέδρου Αντρέι Ντούντα, με τον οποίο και συναντήθηκε. Στη συνομιλία τους χαρακτήρισε «άδικο και αστήρικτο» τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία.
«Όλοι οι πόλεμοι είναι καταδικαστέοι, αλλά ένας πόλεμος μεταξύ ορθοδόξων είναι απολύτως απαράδεκτος» ξεκαθάρισε, επισκεπτόμενος μια ορθόδοξη εκκλησία της Βαρσοβίας προκειμένου να προσευχηθεί για την ειρήνη, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για «την κρίση ενότητας» που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Διχασμένοι οι χριστιανοί στην Ουκρανία - Το «σχίσμα» της Ρωσίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης
Στην Ουκρανία η πλειονότητα των κατοίκων είναι ορθόδοξοι, όμως έχουν διχαστεί μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας και σε εκείνους που ακολουθούν την νέα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, την αυτοκεφαλία της οποίας έχει αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.
Η ρωσική ιεραρχία θεώρησε «σχίσμα» αυτήν την αναγνώριση και διέκοψε κάθε σχέση της με την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα ο επικεφαλής της, ο Πατριάρχης Κύριλλος, δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνώρισαν σταδιακά το αυτοκέφαλο της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας, όμως η πολωνική δεν έχει πάρει θέση μέχρι στιγμής.
Σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Καθολικής Επισκοπής Πολωνίας, τον Αρχιεπίσκοπο Στανισλάβ Γκαντέσκι. Ο τελευταίος έκανε έκκληση για «πνευματική και οικουμενική αλληλεγγύη προς το μαρτυρικό ουκρανικό έθνος» και κατήγγειλε «την ακατάσχετη δίψα της κυριαρχίας και την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια που αναβίωσαν τους καταστροφικούς δαίμονες του παρελθόντος».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.