Κοσμος

Μπάιντεν - Σι Τζινπίνγκ: Τι συζήτησαν για την Ουκρανία

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται για 23η ημέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν (κεντρική) και Σι Τζινπίνγκ (ένθετη)
Τζο Μπάιντεν (κεντρική) και Σι Τζινπίνγκ (ένθετη) © EPA

Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίγνκ μίλησαν με βιντεοκλήση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μήνυμα που έστειλε ο Κινέζος πρόεδρος.

Για την Ουκρανία και τις σινο-αμερικανικές σχέσεις μίλησαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022. Μεταξύ των δύο ηγετών έγινε βιντεοκλήση, η οποία -σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο- κράτησε δύο ώρες περίπου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Σι να μην στηρίξει οικονομικά και στρατιωτικά τη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, καλώντας τον μάλιστα «να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας». Είναι η τέταρτη κατά σειρά επικοινωνία από τον Ιανουάριο του 2021 όταν ο Μπάιντεν έγινε και επίσημα ένοικος στον Λευκό Οίκο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα κάνει η Κίνα - Το μήνυμα που έστειλε ο Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν

 Ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη να βοηθήσουν ώστε να υπάρξει παγκόσμια ειρήνη.

«Η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι κάτι που θέλαμε να δούμε» ξεκαθάρισε ο Σι στον Μπάιντεν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Και πρόσθεσε: «Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, εναπόκειται σε εμάς όχι μόνο να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στον σωστό δρόμο, αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες και να εργαστούμε για την ειρήνη και την ηρεμία στον κόσμο».

Η επικοινωνία Μπάιντεν με Σι Τζινπίνγκ έγινε σε μια χρονική περίοδο που η Κίνα συνεχίζει να διατηρεί μια ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιεί τη λέξη «εισβολή» και να καταδικάσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Πεκίνο κατηγόρησε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ ότι φέρει ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

To κρατικό κινεζικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος ανέφερε ακόμη πως «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν μπορούν να φτάνουν μέχρι την ένοπλη αντιπαράθεση».

«Οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ειρήνη και η ασφάλεια είναι τα αγαθά που η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει περισσότερο στο μυαλό της» συμπλήρωσε ο Σι Τζινπίνγκ στην επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ