Κοσμος

Φόβοι για επίθεση στο Κίεβο μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Άμαχοι εγκατέλειψαν Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη - Το διάγγελμα Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
23’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Κίεβο ετοιμάζονται για τη μεγάλη ρωσική επίθεση - Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Στο Κίεβο ετοιμάζονται για τη μεγάλη ρωσική επίθεση - Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο © EPA | Pixabay

Ουκρανία: Η κατάπαυση πυρός επέτρεψε σε αμάχους να φύγουν. Έτοιμο το Κίεβο για τη γενική επίθεση από τη Ρωσία. Αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σε αυξημένη ετοιμότητα στο Κίεβο βρίσκονται πλέον ουκρανικός στρατός και κάτοικοι παρά τη νέα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που ανακοίνωσε η Ρωσία, η οποία τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022, το πρωί.

Το τελευταίο 24ωρο παρατηρείται έντονη κινητικότητα των ρωσικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου, με διεθνείς αναλυτές να μην αποκλείουν γενική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα τα επόμενα 24ωρα.

Η νέα κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Μόσχα, στοχεύει στο να παραμείνουν ανοιχτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φύγουν οι άμαχοι από τις πόλεις. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε η Ρωσία σε 5 πόλεις στην Ουκρανία επέτρεψε την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022 σε αμάχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι βομβαρδισμοί, ωστόσο, συνεχίστηκαν σε περιοχές της χώρας για ένα ακόμη 24ωρο.

Το τελευταίο 24ωρο στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρέθηκαν το Μικολάιβ, το Χάρκοβο και η Οδησσός. Άμαχοι εγκατέλειψαν τις πόλεις Σούμι και Ιρπίν, ενώ η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι άνοιξε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και σε Κίεβο, Τσερνίχιβ, Χάρκοβο και Μαριούπολη.

Ukraine war Footage _ Ukraine's forces build sandbag barricades and 'hedgehog' defences in Odessa

Οχυρώνεται το Κίεβο - Κάτοικοι και στρατός περιμένουν επίθεση από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φόβοι ότι το Κίεβο θα δεχτεί μεγάλη επίθεση τα επόμενα 24ωρα, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων στην ομώνυμη περιφέρεια.

Το αμερικανικό think tank, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, εκτιμά ότι οι Ρώσοι μπορεί να επιτεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε 24-96 ώρες. Σε θέσεις μάχης παραμένουν τα ρωσικά στρατεύματα στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια του Κιέβου, ενώ ανησυχία προκαλεί η μετακίνηση ρωσικής φάλαγγας από τα βόρεια.

Την ίδια στιγμή η πρωτεύουσα έχει γεμίσει οδοφράγματα, με δυνάμεις του ουκρανικού στρατού σε ετοιμότητα και τους πολίτες που έχουν μείνει πίσω να δηλώνουν αποφασισμένοι να καταστρέψουν με βόμβες μολότοφ τους Ρώσους εισβολείς, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Πώς θα αντιδράσει η Μόσχα

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται την ώρα που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους, ανακοινώνοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Τα τελευταία 24ωρα ο Μπάιντεν δεν σταματούσε τις πιέσεις στην Ευρώπη για το ρωσικό αέριο, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς όμως να ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να σταματήσει τις εισαγωγές από τη Μόσχα, καθώς εξαρτάται ενεργειακά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη η Κομισιόν παρουσίασε το δικό της ενεργειακό σχέδιο για το πώς θα απαλλαγεί από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο πριν από το 2030.

In full: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gas

Ακολουθεί ο χάρτης του πολέμου από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, με τις μάχες και τους βομβαρδισμούς την 13η ημέρα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία:

 

?  KIEV LIVE | Live cams in Kyiv Kiev and border crossings | Streaming 24/7

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τι συνέβη την 13η ημέρα από τη ρωσική εισβολή

23.10 Η αλυσίδα καφέ Starbucks αναστέλλει κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία

Η αλυσίδα καφέ Starbucks Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία. Ως εκ τούτου, θα κλείσουν προσωρινά τα καταστήματα με την επωνυμία της, ενώ η εταιρεία θα «παγώσει» τις αποστολές προϊόντων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος Alshaya Group με έδρα του Κουβέιτ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση περίπου 100 καταστημάτων Starbucks στη Ρωσία, θα μεριμνήσει για την υποστήριξη των περίπου 2.000 συνεργατών στη χώρα.

22.40 Επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε μετωπική σύγκρουση ΗΠΑ και Ρωσία

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή ακόμη και μιας μικρής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τους λεγόμενους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», για την απομάκρυνση αμάχων από ουκρανικές πόλεις που επλήγησαν από τις ρωσικές δυνάμεις, θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση οδηγώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η συνέχεια ΕΔΩ.

22.10 Η Βαρσοβία θέτει όλα τα MiG-29 «στη διάθεση των ΗΠΑ»

Η Πολωνία είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Την Δευτέρα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας (…) είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε, αμέσως και χωρίς χρέωση, όλα τα MiG-29 στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουμε στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε το υπουργείο. «Παράλληλα, η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να μας παράσχει χρησιμοποιημένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητας. Η Πολωνία είναι έτοιμη να τηρήσει τους όρους αγοράς των αεροσκαφών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

21.32 Η Ρωσία ανακοίνωσε νέα κατάπαυση πυρός

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε απόψε μια νέα κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας.

Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ από τις 9.00 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, 9 Μαρτίου. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, η πρόταση αυτή θα μεταφερθεί στις ουκρανικές αρχές που θα πρέπει, όπως και χθες, να επιβεβαιώσουν μέχρι τα μεσάνυχτα (02.00 ώρα Ελλάδας) το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων και από ποια ώρα θα μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι πρώτοι διάδρομοι εκκένωσης για τους αμάχους άνοιξαν σήμερα το πρωί, ιδίως στο Σούμι, στα βορειοανατολικά, απ' όπου αναχώρησαν δύο αυτοκινητοπομπές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκκενώσεις συνεχίζονται επίσης και στην περιοχή του Κιέβου, όπου υπάρχουν φόβοι ότι πλησιάζει η μεγάλη ρωσικη επίθεση για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η συνέχεια ΕΔΩ.

21.20 Ρωσική φάλαγγα προωθείται στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας ενώ η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά» είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη» πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα. Η συνέχεια ΕΔΩ

20.45 Βίντεο με εικόνες καταστροφής από το ισοπεδωμένο Χάρκοβο

Ukraine: footage shows devastation in Kharkiv after Russian shelling

Russian strikes on Kharkiv leave homes in ruins

20.25 Κλείνουν «προσωρινά» τα φαστ-φουντ της αλυσίδας McDonald's στη Ρωσία

Η αλυσίδα φαστ-φουντ McDonald’s Corp ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει προσωρινά τα εστιατόριά της στη Ρωσία και προστίθεται έτσι στη μακρά λίστα των δυτικών εταιρειών που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στη χώρα αυτή μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η εταιρεία διαβεβαίωσε πάντως ότι θα συνεχίσει να καταβάλει τους μισθούς στους 62.000 υπαλλήλους της στη Ρωσία.

20.20 Πότε θα γίνει η μεγάλη ρωσική επίθεση στο Κίεβο

Ανάλυση κορυφαίου αμερικανικού στρατιωτικού think tank υποστηρίζει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για επίθεση στο Κίεβο άμεσα. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ρωσία ετοιμάζει την επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και απόψε.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου επισημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πρωτεύουσας. Η ανάλυση που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ, αναφέρει ότι η ρωσική επίθεση στο Κίεβο θα γίνει τις επόμενες 24-96 ώρες. 

20.00 Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Το πριν και το μετά σε 5 φωτογραφίες

Πολυώροφο κτίριο στην πρωτεύουσα Κίεβο πριν και μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό
Το Χάρκοβο, στην Ανατολική Ουκρανία, πριν και μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό

Το Δημαρχείο στο Χάρκοβο στην Ανατολική Ουκρανία πριν και μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό
Το Κίεβο πριν και μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό

Κατεστραμμένο οικοδομικό τετράγωνο στο Χάρκοβο - Το πριν και το μετά

Το Τσερνίχιβ, πόλη 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, πριν και μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Το Τσερνίχιβ, πόλη 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, πριν και μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Δορυφορικές εικόνες από το χωριό Ριβνοπίλγια, βόρεια του Τσερνίχιβ στην Ουκρανία, πριν και μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Δορυφορικές εικόνες από το χωριό Ριβνοπίλγια, βόρεια του Τσερνίχιβ στην Ουκρανία, πριν και μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

19.52 Εικόνες καταστροφής στην πόλη Σούμι μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Σούμι (ανατολικά του Κιέβου) στον χθεσινό ρωσικό βομβαρδισμό. Οι νέες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα Telegraph:

Two children among 21 dead in air strike on Sumy | Russia-Ukraine war

19.35 Μήνυμα ελπίδας για ειρήνη στην Ουκρανία από τον Μόντριτς πριν από τη ρεβάνς Ρεάλ - Παρί για το Champions League

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ενόψει του αγώνα ρεβάνς των «16» του Champions League με την Παρί Σεν Ζερμέν, το βράδυ της Τετάρτης (09.03, 22:00), ο Λούκα Μόντριτς αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Κροάτης «μπαλαντέρ» των «μερένχες» τόνισε μετά από σχετική ερώτηση που του τέθηκε: «Ο πόλεμος είναι άχρηστος κι ελπίζω ότι θα τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Ελπίζω επίσης ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών». Και ξεκαθάρισε: «Έχω ζήσει μέσα στον πόλεμο και δεν μου αρέσει να βλέπω αυτές τις εικόνες στην τηλεόραση, είναι κρίμα για όλους. Συμβαίνει κοντά σε μας και είναι φοβερό, ελπίζω να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται».

19.32 Standing ovation για τον Ζελένσκι στη Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποθεώθηκε από το Kοινοβούλιο στη Βρετανία λίγο πριν από την ομιλία του μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε μια ομιλία που θύμισε... Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Ζελένσκι είπε ότι «ο ουκρανικός στρατός θα πολεμήσει σε δάση, σε πεδία (των μαχών), σε ακτές και δρόμους» (... από 16.00 και μετά).

In full: Ukraine's Volodymyr Zelensky addresses House of Commons

19.20 Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία που διήρκεσε μιάμιση ώρα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις τελευταίες εξελίξεις στην στρατιωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Οι δύο πρόεδροι «έκαναν μια μακρά ανασκόπηση για το σύνολο των ανθρωπιστικών θεμάτων, την πρωτοβουλία για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών και τέλος μια ανασκόπηση για τις εν εξελίξει συζητήσεις στη Γκόμελ», διευκρινίζει η προεδρία.

Ο Μακρόν αναμένεται να υποδεχθεί αργότερα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη.

19.05 Η L' Oreal κλείνει καταστήματα στη Ρωσία

Η L’Oreal, ο μεγαλύτερος όμιλος καλλυντικών σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει προσωρινά τα καταστήματα και τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου που διατηρεί στη Ρωσία, αντιδρώντας στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Ο γαλλικός κολοσσός, ο οποίος καταδικάζει τη ρωσική στρατιωτική επίθεση, αναφέρει επίσης ότι θα αναστείλει όλες τις επενδύσεις του στη βιομηχανία καλλυντικών και στα μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας.

Μεταξύ των γαλλικών εταιρειών που έχουν ανακοινώσει τις τελευταίες ημέρες την αναστολή των δραστηριοτήτων τους στη Ρωσία, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, είναι οι LVMH, Kering, Hermès και Chanel.

18.22 Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ

«Θα κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Ουκρανία» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Όπως είπε σε διάγγελμά του, σταματά κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για μια ουσιαστική κίνηση που θα πλήξει την ρωσική οικονομία όπως και την πολεμική μηχανή του Πούτιν» ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η συνέχεια ΕΔΩ

In full: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gas
IN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gasIN FULL: US President Joe Biden bans all Russian oil, coal and gas

18.10 Πάνω από 100 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 100 άτομα που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το παρατηρητήριο OVD-info, προσθέτοντας ότι οι συλλήψεις συνεχίζονται. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο εκ μέρους της αστυνομίας. Περισσότεροι από 5.000 άτομα που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις συνελήφθησαν χθες Κυριακή.

17.55 Το σχέδιο της Κομισιόν για να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο

  1. Διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου, μέσω υψηλότερων εισαγωγών LNG (από ΗΠΑ, Κατάρ κλπ.) και αγωγών από μη Ρώσους προμηθευτές.
  2. Μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και εισαγωγών βιομεθανίου και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου.
  3. Ταχύτερη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στα σπίτια, τα κτίρια, τη βιομηχανία και το ηλεκτρικό σύστημα, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση και αυξάνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  4. Πλήρης εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής για την πράσινη μετάβαση «Fit for 55», η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ορυκτού αερίου κατά 30%, που ισοδυναμεί με 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), έως το 2030.

Ολόκληρο το σχέδιο ΕΔΩ

17.49 Η Βρετανία θα απαγορεύσει τις εσαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Η Βρετανία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους του Γουάιτχολ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αργότερα σήμερα. Το Politico ανέφερε ότι θα δοθεί περιθώριο πολλών μηνών μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση, ώστε να μπορέσει η παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί και να σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει βενζίνη λόγω πανικού.

17.45 Ουκρανός στρατιώτης κάνει πρόταση γάμου στη μέση του δρόμου

Στρατιώτης έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του λίγο πριν εκείνη εγκαταλείψει την εμπόλεμη Ουκρανία, την ώρα που οι βομβαρδισμοί από ρωσικές δυνάμεις σε πόλεις συνεχίζονται για 13η ημέρα. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το βίντεο.

17.40 Το κόμμα Ζελένσκι απαντά στη Ρωσία

Η παράταξη «Υπηρέτης του Λαού» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τα ρωσικά τελεσίγραφα. Αναγνωρίζει ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια, ξεκαθαρίζει ότι το Ντονμπάς και η Κριμαία αποτελούν ουκρανικό έδαφος και προτείνει ειρηνευτική συμφωνία με εγγυητές τις ΗΠΑ. Η συνέχεια ΕΔΩ.

17:30 Μακρόν και Σολτς πιέζουν την Κίνα να παρέμβει για να σταματήσει ο πόλεμος

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Ζινπίνγκ, επικοινώνησε την Τρίτη (8/3) μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, λέγοντας ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει από κοινού να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Μια μεσολάβηση της Κίνας υποστηρίχθηκε και από τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι τόνισαν ότι μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα ήταν προς το συμφέρον της ασιατικής υπερδύναμης.

17:25 Ουκρανία: Το δεύτερο κομβόι με κατοίκους αναχώρησε από την πόλη Σούμι της Ουκρανίας σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο

Ένα δεύτερο κομβόι με κατοίκους εγκατέλειψε την ουκρανική πόλη Σούμι μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου» που δημιουργήθηκε μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα με την Ρωσία για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

17:23 Ουκρανία: 5 πολεμικές ανταποκρίτριες της ΕΡΤ καλύπτουν τον πόλεμο

O πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 13η ημέρα. Η ΕΡΤ έχει στείλει γυναίκες πολεμικούς ανταποκριτές για να καλύψουν τις εξελίξεις από την πρώτη γραμμή.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Ζούλας, σήμερα Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επισημαίνει ότι 5 γυναίκες δημοσιογράφοι καλύπτουν τις πολεμικές εξελίξεις από την Ουκρανία.

16:59 Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο πετρελαϊκές αποθήκες

Ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές και κατοικίες στη βόρεια περιφέρεια του Ζιτόμιρ στην Ουκρανία και χθες, Δευτέρα, το βράδυ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε δύο αποθήκες πετρελαίου δήλωσε σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ο κυβερνήτης Βιτάλι Μπουνέτσκο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

16.35 Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε άνοδο άνω του 5%, αφού έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

16.13 Η Swarovski αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η αυστριακή Swarovski ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών πολυεθνικών που έχουν αποχωρήσει από την χώρα.

Η Swarovski διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι η απόφαση είναι προσωρινή» και ότι ελήφθη εξαιτίας «της περίπλοκης κατάστασης στην περιοχή και των αυξανόμενων ανησυχιών για τις σημερινές εξελίξεις».

16.10 Από την αρχή του πολέμου σκοτώθηκαν 41 παιδιά και 76 τραυματίστηκαν

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής έως σήμερα στην Ουκρανία έχουν σκοτωθεί 41 παιδιά και έχουν τραυματισθεί 76, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λιουντμίλα Ντενίσοβα, σε ανάρτηση της στο Telegram, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

15.15 Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνουν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό, δήλωσε ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Κρις Κουνς.

Η ανακοίνωση ίσως γίνει σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο Κουνς σε συνέντευξή του στο CNN.

14.54 Αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι επιθέσεις σε ουκρανικά νοσοκομεία και ασθενοφόρα, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ασθενοφόρων και άλλων υγειονομικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία έχουν αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και προειδοποίησε ότι στη χώρα εξαντλούνται οι ζωτικής σημασίας ιατρικές προμήθειες.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε χθες ότι τουλάχιστον 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε 16 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό τους.

Η Κάθριν Σμόλγουντ, ανώτερη αξιωματούχος του ΠΟΥ για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο απολογισμός περιλαμβάνει περιστατικά στα οποία ασθενοφόρα έχουν επιταχθεί για λόγους άλλους από την παροχή υγειονομικής έκτακτης βοήθειας.

«Θα συνεχίσουμε να επικαιροποιούμε αυτούς τους αριθμούς. Αυξάνονται με αρκετά γρήγορο ρυθμό τις τελευταίες λίγες ημέρες», δήλωσε η Σμόλγουντ.

Η υπηρεσία εργάζεται για να παράσχει άμεσα ιατρικές προμήθειες στην Ουκρανία, όπου εξαντλούνται οι προμήθειες οξυγόνου, ινσουλίνης, εξοπλισμού ατομικής προστασίας καθώς και οι χειρουργικές προμήθειες και τα προϊόντα αίματος, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε στην ενημέρωση αυτή.

Η παροχή οξυγόνου, παιδικών εμβολίων και εμπειρογνωσίας σε θέματα ψυχικής υγείας είναι μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ για την περιοχή, δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κλούγκε τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες υγείας των γυναικών, όπως μητρικής υγείας και έκτακτης γυναικολογικής φροντίδας, καθώς και να αντιμετωπιστούν περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

«Οι διαμάχες του παρελθόντος μας έχουν δείξει ότι έφηβες, γυναίκες με αναπηρίες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται στην πλέον ευπαθή κατάσταση».

«Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν επιθέσεις από ανθρώπους εκτός σπιτιού και από ένοπλες ομάδες, καθώς και βία από τους συντρόφους τους, σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση», δήλωσε ο Κλούγκε.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC) ανέφερε ότι οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες θα πρέπει να τους συμπεριλάβουν στα εμβολιαστικά τους προγράμματα έναντι μιας σειράς ασθενειών.

Θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19, της πολιομυελίτιδας, αλλά και της ιλαράς, καθώς η τωρινή εμβολιαστική κάλυψη δεν επαρκεί για να αποτρέψει ένα πιθανό ξέσπασμά της, ανέφερε το ECDC σε ανακοίνωση.

«Ο συνωστισμός σε καταφύγια και κέντρα υποδοχής θα μπορούσε να διευκολύνει την έναρξη ενός κύματος ιλαράς, ιδιαίτερα καθώς η άνοιξη συμπίπτει με τη φυσική εποχικότητα της νόσου», σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή.

14.40 Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έχει «ενισχύει σημαντικά» την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι ο οργανισμός έχει «ενισχύει σημαντικά» την παρουσία του στην ανατολική πλευρά του ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Σημείωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα ​​από την Ουκρανία ή δεν θα κλιμακωθεί.

14.20 Έρχονται νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που θα πλήξει επιπλέον Ρώσους ολιγάρχες και πολιτικούς καθώς και τρεις λευκορωσικές τράπεζες, αναφέρει το Reuters.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ανάφεραν ότι οι κυρώσεις θα συζητηθούν από τους αξιωματούχους της ΕΕ σήμερα σε συνάντηση που θα ξεκινήσει το μεσημέρι. Τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση θα θέσουν εκτός Swift  τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας και θα μεγαλώσουν τη μαύρη λίστα της ΕΕ προσθέτοντας περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες και πολιτικούς. 

14.03 Η Shell ζητά συγγνώμη και ανακοινώνει ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αέριο

Η Shell ζήτησε σήμερα συγγνώμη για το ρωσικό αργό που αγόρασε την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει πλήρως από την όποια ανάμειξή της σε ρωσικούς υδρογονάνθρακες λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία.

13.50 Σι Τζινπινγκ: Ανάγκη για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ανησυχητική και κάλεσε για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», λέγοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι να μην εξελιχθούν τα πράγματα εκτός ελέγχου.

13.35 Εσθονή πρωθυπουργός: Στόχος η πλήρης απομόνωση της Ρωσίας από τον ελεύθερο κόσμο

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε σήμερα, απευθυνόμενη στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ταλίν, πως ο στόχος θα πρέπει να είναι η πλήρης απομόνωση της Ρωσίας από τον ελεύθερο κόσμο.  

Σημειώνεται πως η Εσθονία είναι ένα από τα νατοϊκά κράτη της Βαλτικής όπου οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, από την κρίση στην Κριμαία και έπειτα, και όπου συνεχίζουν πλέον να ενισχύονται στην σκιά της νέας ουκρανικής κρίσης.

13.15 Κατηγορίες για μη σεβασμό του ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη, προς την οποία κατευθύνονται 30 λεωφορεία για να απομακρύνουν αμάχους

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τους Ρώσους ότι δεν σέβονται τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Μαριούπολη.

«Ο εχθρός εξαπέλυσε επίθεση ακριβώς προς την κατεύθυνση του ανθρωπιστικού διαδρόμου», κατήγγειλε το υπουργείο μέσω της σελίδας του στο Facebook και διαβεβαίωσε πως ο ρωσικός στρατός «δεν άφησε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους να εγκαταλείψουν την πόλη».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε επίσης σήμερα μιλώντας στην τηλεόραση ότι 30 λεωφορεία βρίσκονται καθοδόν προς την πολιορκημένη Μαριούπολη για να παραλάβουν ανθρώπους που θα απομακρυνθούν από την πόλη μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τα ελεγχόμενα από την Ουκρανία εδάφη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούν προς την κατεύθυνση μιας οδού που έχει διατεθεί για την ανθρωπιστική αρωγή, πρόσθεσε η ίδια χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες, Δευτέρα, σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Σούμι, πόλης που βρίσκεται σε απόσταση 350 χλμ. βορειοανατολικά του Κιέβου, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις ουκρανικές αρχές.

«Τα πτώματα 21 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανακαλύφθηκαν» στο σημείο όπου έγινε η αεροπορική επίθεση, ανέφερε η περιφερειακή εισαγγελία στη σελίδα της στο Facebook. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες διάσωσης έκανε λόγο για εννέα νεκρούς.

12.52 Μεγάλες οι ρωσικές απώλειες, κατά το Κίεβο

Για περισσότερους από 12.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες κάνει πλέον λόγο το ουκρανικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε το επιτελείο για την περίοδο από τις 24 Φεβρουαρίου έως και τα ξημερώματα της 8ης Μαρτίου, το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έχει ήδη απολέσει πάνω από 12.000 μέλη του, ενώ οι απώλειες σε τεθωρακισμένα ξεπερνούν τις 1.300, παράλληλα με 48 αεροπλάνα, 80 ελικόπτερα και τουλάχιστον 200 συστήματα πυροβολικού, MLRS και αεράμυνας.

12.29 21 οι νεκροί στην πόλη Σούμι, μεταξύ αυτών 2 παιδιά

Στους 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, ανέβασαν οι ουκρανικές αρχές τον απολογισμό της αεροπορική; επιδρομή της Ρωσίας χθες τη νύχτα σε περιοχή με σπίτια στην πολή Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανίας. Σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία τα πτώματα ανασύρθηκαν από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

12.04 Πεντάγωνο: Όλες οι ρωσικές δυνάμεις πλέον είναι εντός Ουκρανίας

Το σύνολο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία έχει περάσει πλέον σε ουκρανικό έδαφος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Όπως ανέφερε το Πεντάγωνο, η ρωσική εισβολή φαίνεται να έχει περάσει πια στην τελική της φάση, καθώς δεν υπάρχουν άλλα τμήματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ούτε στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας ούτε σε αυτά μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας, όπου συνωστίζονταν έως τις 24 Φεβρουαρίου.

11.58 Θέμα ωρών να υπερβούν τα 2 εκατ. οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τα δύο εκατομμύρια αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα ο αριθμός των προσφύγων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Όσλο.

 

 

«Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των δύο εκατομμυρίων σήμερα ή ίσως, το αργότερο, αύριο» είπε έπειτα από την επίσκεψή του στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία και υποδέχονται χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά.

11.33 Ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς καλεί τον Ζελένσκι να τα παρατήσει

«Είστε προσωπικά υποχρεωμένος να σταματήσετε την αιματοχυσία και να καταλήξετε σε μια συμφωνία ειρήνης με οποιοδήποτε κόστος», έγραψε ο φιλορώσος πολιτικός σε μήνυμα που μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Αυτό περμένουν από εσάς η Ουκρανία, το Ντονμπάς και η Ρωσία», αναφέρει προσθέτοντας ότι οι εταίροι του Κιέβου στη Δύση θα καλωσόριζαν επίσης μια τέτοια κίνηση.

Ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος θεωρείται εξαιρετικά διεφθαρμένος, ανατράπηκε το 2014 από φιλοδυτικές διαδηλώσεις. Έκτοτε ο 71χρονος ζει εξόριστος στη Ρωσία. Στη χώρα του έχει καταδικαστεί ερήμην σε 13 χρόνια κάθειρξη για προδοσία. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα πως το Κρεμλίνο θέλει να επαναφέρει τον Γιανουκόβιτς ως πρόεδρο.

11.10 Η Ρωσία ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Η Ρωσία άνοιξε "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο και Μαριούπολη,

Το υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, πρόσθεσε το Interfax.

"Συμφωνήθηκε η πρώτη οχηματοπομπή από το Σούμι να ξεκινήσει γύρω στις 10 πμ (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) από την πόλη Σούμι. Το κομβόι αυτό θα ακολουθήσει ο τοπικός πληθυσμός με δικά του αυτοκίνητα", σημείωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ σε δηλώσεις της που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Οι άμαχοι έχουν εγκλωβιστεί από τις συγκρούσεις που μαίνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία.

10.50 Εκτεταμένος βομβαρδισμός στο Σούμι

Μεγάλο πλήγμα από αέρος φέρεται να υπέστη το πρωί της Τρίτης η πόλη Σούμι, λίγο πριν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός εκεί την οποία ανακοίνωσε η Μόσχα για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με το CNN, ο πρωινός αεροπορικός βομβαρδισμός στην πόλη προκάλεσε μεγάλες ζημιές, ενώ είναι άγνωστος προς το παρόν ο αριθμός των θυμάτων. Στο Σούμι έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος και οι επικοινωνίες είναι δύσκολες.

10.33 772 Ουκρανοί πρόσφυγες εισήλθαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα

Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (7/3/2022) εισήλθαν στην Ελλάδα 772 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 259 ανήλικοι.

10.05 Το Λονδίνο θα στηρίξει την Πολωνία, αν αποφασίσει να στείλει μαχητικά στην Ουκρανία

Ο Bρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία θα υποστηρίξει την Πολωνία, αν η τελευταία αποφασίσει να παράσχει μαχητικά αεριωθούμενα στην Ουκρανία, όμως προειδοποίησε πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες για την Πολωνία.

09.50 Μεγαλώνουν σταθερά οι προσφυγικές ροές

Περίπου 1,2 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πολωνική συνοριοφυλακή. Συνολικά 141.500 άτομα πέρασαν τα σύνορα τη Δευτέρα, κατά την ίδια πηγή.

09.35 ΟΗΕ: Ανοίξτε πραγματικές ανθρωπιστικές διόδους

Τη δημιουργία πραγματικών ανθρωπιστικών διαδρόμων για την αποχώρηση των αμάχων από τις πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις ζήτησε ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς.

Ο Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι διαφυγής για τους αμάχους αλλά και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, σε αντίθεση με εκείνους που πρότεινε τη Δευτέρα η Μόσχα και οδηγούσαν μόνο σε ρωσικά και λευκορωσικά εδάφη.

09.25 Ιαπωνία: Νέες κυρώσεις κατά αξιωματούχων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Τρίτο γύρο κυρώσεων κατά αξιωματούχων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας. Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο 20 Ρώσους - μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αντιπρόεδρους του κοινοβουλίου, τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και στελέχη εταιρειών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση όπως οι Volga Group, Transneft και Wagner. 

09.02 Αναφορές για νεκρά παιδιά στην πόλη Σούμι

Ο Ντμίτρι Ζβιτσκι, ο οποίος ηγείται της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Σούμι, δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook ότι μετά τις 23:00 τοπική ώρα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα στη βορειοανατολική πόλη.  «Δυστυχώς, παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών», είπε, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

08.50 Η Γερμανία οργανώνει έκτακτη ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 αφιερωμένη στην επισιτιστική ασφάλεια

Η Γερμανία οργανώνει την Παρασκευή ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 προκειμένου να συζητηθεί ο αντίκτυπος που έχει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και το πώς μπορούν να σταθεροποιηθούν οι αγορές τροφίμων, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

«Η προμήθεια ζωοτροφών στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλής, όμως μπορούν να αναμένονται μεγάλες ελλείψεις σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ — ειδικά εκεί όπου καταγράφονται ήδη ελλείψεις σήμερα, εξαιτίας προβλημάτων όπως η ξηρασία», σημείωσε ο Τζεμ Έζντεμιρ, ο γερμανός υπουργός Γεωργίας.

«Οι αυξήσεις τιμών των αγροτικών προϊόντων δεν μπορούν να αποκλειστούν ούτε στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες», πρόσθεσε.

Η Γερμανία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των Επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

08.30 Gazprom: Συνεχίζεται η ροή φυσικού αερίου

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom συνέχισε τις αποστολές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας την Τρίτη με τον ίδιο όγκο 109,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

08.15 Η ρωσική προέλαση έχει επιβραδυνθεί «σημαντικά», ισχυρίζεται η Ουκρανία

Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί «σημαντικά» και τα στρατεύματά της έχουν «αποκαρδιωθεί» σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση για τις μάχες από τον ουκρανικό στρατό. 

Σε μια ανάρτηση στο Facebook το πρωί της Τρίτης, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι η χώρα εξακολουθεί να αντεπιτίθεται κατά της εισβολής. Αυτό περιλάμβανε την «ηρωική» άμυνα που συνεχιζόταν στο Τσερνίχιβ , οι μάχες συνεχίζονταν στα προάστια του Μικολάιβ και η αεροπορία απέκρουε πυραυλικές επιθέσεις

07.58 Πεντάγωνο: Η Ρωσία στρατολογεί Σύρους μαχητές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Η Ρωσία στρατολογεί Σύρους και άλλους ξένους μαχητές καθώς εντείνει την επίθεσή της στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.

Η Μόσχα εισήλθε στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2015 στο πλευρό του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η χώρα έχει βυθιστεί σε μια σύγκρουση που χαρακτηρίζεται από μάχες σε αστικές περιοχές για περισσότερο από μια δεκαετία.

Τώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είναι “σε αποστολή στρατολόγησης” επιδιώκοντας να φέρει μερικούς από αυτούς τους μαχητές στον πόλεμο της Ουκρανίας.

07.30 Η Ρωσία απειλεί να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης

Το Κρεμλίνο απείλησε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι δυτικοί σύμμαχοι εντείνουν τον οικονομικό τους πόλεμο εναντίον της Ρωσίας απαγορεύοντας τις εισαγωγές ενέργειας.

07.10 Ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα επιβεβαιώνει πως σκοπεύει να συζητήσει μεθαύριο Πέμπτη με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία.

«Αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται (συνάντηση) τη 10η (Μαρτίου). Για να δούμε — εάν πάει αεροπορικώς στην Αττάλεια, θα πάω κι εγώ. Ας καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουλέμπα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων χωρών αναμένεται να έχουν συνάντηση για συνομιλίες στην Αττάλεια τη 10η Μαρτίου. Οι συνομιλίες αυτές πιθανόν θα είναι τριμερείς, σκοπεύει να συμμετέχει και ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου, όπως διευκρίνισε ο ίδιος.

Αν ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι διατεθειμένος να κάνει σοβαρή συζήτηση, μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση «διπλωμάτη προς διπλωμάτη», αλλά εάν ο ρώσος ΥΠΕΞ «αρχίσει να αναμασάει την παράλογη προπαγάνδα που σερβίρει τελευταία, θα ακούσει αυτό που του αξίζει, την αλήθεια», ανέφερε ακόμη ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επανέλαβε εξάλλου πως το Κίεβο θέλει να γίνουν απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν.

07.03 Ο πρόεδρος Πούτιν δηλώνει ότι μόνο "επαγγελματίες στρατιώτες" θα σταλούν στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε απόψε ότι δεν θα στείλει νεοσύλλεκτους ή εφέδρους να πολεμήσουν στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι στον πόλεμο συμμετέχουν «επαγγελματίες» στρατιώτες οι οποίοι υλοποιούν «τους καθορισμένους στόχους».

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν συμμετέχουν και δεν θα συμμετάσχουν στις μάχες. Δεν θα υπάρξει επίσης επιστράτευση των εφέδρων» είπε ο Πούτιν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με την ευκαιρία της 8ης Μαρτίου, της διεθνούς ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Οι καθορισμένοι στόχοι υλοποιούνται μόνο από επαγγελματίες στρατιώτες. Είμαι βέβαιος ότι εξασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την ασφάλεια και την ειρήνη του ρωσικού λαού», πρόσθεσε.

06.34 Σκοτώθηκε υψήλοβαθμος Ρώσος αξιωματικός

Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν Ρώσο στρατηγό κοντά στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο, και πρόκειται για τον δεύτερο Ρώσο ανώτερο διοικητή που σκοτώνεται στην εισβολή.

Ο υποστράτηγος Βιτάλι Γκερασίμοφ, πρώτος αναπληρωτής διοικητής του 41ου στρατού της Ρωσίας, σκοτώθηκε τη Δευτέρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει και η αναφορά δεν έχει επαληθευθεί ανεξάρτητα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ