- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επίθεση στο Κίεβο: Οι Ρώσοι μετακινούν στρατεύματα από τα βόρεια
Τι ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος - Φόβοι για γενική επίθεση τα επόμενα 24ωρα
Στο Κίεβο οι Ρώσοι μετακινούν στρατό, ενώ εντείνονται οι φόβοι για γενική επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας τα επόμενα 24ωρα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα ότι μια νέα ρωσική φάλαγγα προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα, η πρώτη ρωσική φάλαγγα, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη.
«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι (οι Ρώσοι) αρχίζουν να προσπαθούν να προωθηθούν στο Κίεβο από τα βορειοανατολικά» είπε στους δημοσιογράφους ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας. «Εκτιμούμε ότι βρίσκονται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη» πρόσθεσε. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει από πόσα και τι είδους οχήματα αποτελείται αυτή η φάλαγγα.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η προώθηση της πρώτης, μεγάλης φάλαγγας από τον βορρά προς το Κίεβο δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο εδώ και αρκετές ημέρες, λόγω:
- Της ουκρανικής αντίστασης και
- των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ρώσοι σε θέματα ανεφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Αυτή η φάλαγγα «δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από το αεροδρόμιο του Χοστόμελ», που απέχει 20 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ενώ μια άλλη «είναι μπλοκαρισμένη στο Τσερνίχιφ», 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.
Η τρίτη φάλαγγα που κατεβαίνει από τα βορειοανατολικά εντάσσεται στις «προσπάθειες» της Μόσχας «να περικυκλώσει το Κίεβο και να το αναγκάσει να συνθηκολογήσει» συνέχισε. «Καθώς δεν έχουν κάνει την πρόοδο που πιστεύαμε ότι ανέμεναν, αύξησαν τους βομβαρδισμούς στην πόλη με πυραύλους, ρουκέτες, βλήματα του πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα» πρόσθεσε ο ίδιος. Και κατέληξε: «Εντείνουν την πίεση στο Κίεβο (…) και πιστεύουμε ακόμη ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους τους».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος έκανε ακόμη λόγο για πληροφορίες περί «οδομαχιών» εντός του Κιέβου, που όμως είναι «μεμονωμένα περιστατικά». «Θεωρούμε ότι πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για αναγνωριστικές επιχειρήσεις, στόχος των οποίων είναι να προκαλέσουν φόβο και σύγχυση και να προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος για τη συνέχεια» σημείωσε.
Το Κίεβο ετοιμάζεται για τη ρωσική επίθεση - Ο ουκρανικός στρατός κρατά Χάρκοβο και Μικολάγιφ
Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν σήμερα τις προσπάθειες των Ρώσων στρατιωτών να μπουν στο Χάρκοβο και απέτρεψαν μια επιχείρηση 120 αλεξιπτωτιστών κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας, τον Όλεχ Σινεχούμποφ.
Οι αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη μεθοριακή πόλη Βοβτσάνσκ, που απέχει 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαρκίβ, όμως αποκρούστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις, είπε ο Σινεχούμποφ.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ολέξι Αρέστοβιτς, τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν κατ’ επανάληψη να καταλάβουν το Μικολάγιφ, στα νότια, αλλά απωθήθηκαν. «Θα χρειάζονταν δεκαπλάσιες δυνάμεις για να πάρουν το Μικολάγιφ», σχολίασε.
Πότε θα επιτεθούν οι Ρώσοι στο Κίεβο
Οι φόβοι ότι το Κίεβο θα δεχτεί μεγάλη επίθεση τα επόμενα 24ωρα, εντείνονται τις τελευταίες ώρες, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων στην ομώνυμη περιφέρεια. Το αμερικανικό think tank, Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, εκτιμά ότι οι Ρώσοι μπορεί να επιτεθούν στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε 24-96 ώρες.
Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει γεμίσει οδοφράγματα, με δυνάμεις του ουκρανικού στρατού σε ετοιμότητα και τους πολίτες που έχουν μείνει πίσω να δηλώνουν αποφασισμένοι να καταστρέψουν με βόμβες μολότοφ τους Ρώσους εισβολείς, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία νεκρή και 16 τραυματίες - Στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου
Οι φλόγες εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτες, με χιλιάδες εκκενώσεις
Ο ύποπτος της αιματηρής επίθεσης ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ως μέλος της «ισλαμιστικής σκηνής» της πόλης
Ο σούπερ σταρ βρίσκεται σε άτυπη κόντρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εδώ και χρόνια
O άλλοτε μεγιστάνας της ραπ αναμένεται να αποφυλακιστεί το 2028
Kαθώς οι φλόγες περικύκλωσαν τη χερσόνησο Καπ Φερέ, στις ακτές του Ατλαντικού
Καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη
Απογειώθηκαν μαχητικά της RAF
Επίκεντρο της διαμάχης είναι το Jackson Park
Νέα επιτυχής αναχαίτιση από την ελληνική πυροβολαρχία στην περιοχή Γιανμπού
Στρατιωτικά αεροσκάφη επιστρατεύει το Παρίσι - Στάχτη 250.000 στρέμματα στην Ισπανία
Πώς οι επικεφαλής της βρετανικής και της γαλλικής ακροδεξιάς επιχειρούν να μετατρέψουν τους λεκέδες σε παράσημα, στον δρόμο προς τη Downing Street και το Élysée.
Η ελληνική πυροβολαρχία εξουδετέρωσε επίθεση εναντίον κρίσιμων εγκαταστάσεων
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, τρεις μήνες μετά την επίθεση που είχε οδηγήσει στην αναβολή της
Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές - Αίτημα για ευρωπαϊκή συνδρομή
Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων που δεν συμπαθούσε τα παιδιά, και δεν ήθελε με τίποτα ένα δικό της — αλλά τα ήξερε όσο λίγοι
Στο γήπεδο πραγματοποιούνται εδώ και τρία χρόνια εργασίες ανακαίνισης και επέκτασης
Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο από την κάμερα κυκλοφορίας, εξαίροντας την πράξη του νεαρού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.