- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;
«Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το τρώνε λιγότερο»
Με επισιτιστική κρίση κινδυνεύουν υπό ανάπτυξη χώρες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η διεθνής τιμή σιταριού καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο κορυφαίο παγκοσμίως χρηματιστήριο αγροτικών προϊόντων στο Σικάγο το σιτάρι είναι κατά 50% ακριβότερο από ότι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής είναι ότι Ρωσία και Ουκρανία ανήκουν στους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιταριού, λέει ο Μάτιν Κάιμ, επικεφαλής του γερμανικού Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη ZEF στη Βόννη: «Στη Ρωσία και Ουκρανία μαζί αναλογεί περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου σταριού», λέει ο γερμανός ειδικός.
Η Ρωσία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία και στην πέμπτη θέση η Ουκρανία. Όπως όμως επισημαίνει ο Μάτιν Κάιμ τα δύσκολα έπονται: «Ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής σιταριού από την Ρωσία και την Ουκρανία εξάγεται το φθινόπωρο. Κατά συνέπεια οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά μας».
Σύμφωνα με τον ειδικό ο πόλεμος δεν θέτει εμπόδια μόνο στις εξαγωγές. Αν διαρκέσει, τότε θα καθυστερήσει η σπορά και ο θερισμός με επιπτώσεις στη διεθνή τιμή του σιταριού. Ιδιαίτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν υπό ανάπτυξη χώρες, όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος, οι οποίες εισάγουν το 70 με 90 % των τροφίμων που καταναλώνουν: «Διαπιστώνουμε άνοδο τιμών όχι μόνο στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα τρόφιμα. Για τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα στις υπό ανάπτυξη χώρες αυτό σημαίνει πρωτίστως πείνα. Διότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το τρώνε λιγότερο». Εξαρτημένη σημειωτέον από τις εισαγωγές σταριού είναι και η Τουρκία.
Για τον επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για την Ανάπτυξη ZEF στη Βόννη το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθούν τρόποι, έτσι ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιταριού από την Ρωσία για να αποτραπούν παράπλευρές απώλειες κυρίως σε υπό ανάπτυξη χώρες. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο Μάτιν Κάιμ προτείνει να υπάρξουν εξαιρέσεις στις κυρώσεις της Δύσης έναντι της Ρωσίας, οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά τις εξαγωγές σιταριού.
Πηγή: Deutsche Welle
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εστία της έντασης αφορά κυρίως τις σφαγές της Βολυνίας την περίοδο 1943-1945.
Τσουνάμι σε Ινδονησία και Ιαπωνία - Ζημιές σε παραθαλάσσιους οικισμούς
Περισσότερες από 30 γυναίκες έχουν μιλήσει δημόσια τους τελευταίους μήνες
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε κύμα συγκίνησης στον καλλιτεχνικό χώρο
Μια ματιά στη συζήτηση για την κυοφορούμενη τουρκική νομοθεσία περί ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας
Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Η επιδημία εξαπλώνεται από το Κονγκό - Ενισχυμένα μέτρα επιτήρησης
«Τερματίστε τους πολέμους, βοηθήστε τους μετανάστες», ήταν το μήνυμα του ποντίφικα
Η Κάγια Κάλας προτείνει κοινές αγορές όπλων και αποζημιώσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμβαίνει μετά την κατάρρευση της δίμηνης εκεχειρίας
Το θέμα είναι δυσάρεστο και βαρύ αλλά δεν μπορείς να το περάσεις στο ντούκου αν το αντιμετωπίζει δικός σου άνθρωπος
Τα καλοκαίρια ποτέ δεν ήταν δροσερά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη κρύβεται
Η στρατιωτική φθορά και η οικονομική πίεση επαναφέρουν το ερώτημα για την έκβαση του πολέμου
Συναγερμός στην Ουτσουνομίγια - Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους
Μαχητικά του ΝΑΤΟ κατέρριψαν drone που μπήκε στον εναέριο χώρο της Λετονίας
Η προειδοποίηση στους κατοίκους
Ο Γκράχαμ Πλάτνερ είναι μια ακόμα υπόθεση υποψηφίου που βρίσκεται αντιμέτωπος με το (ψηφιακό και μη) παρελθόν του
Σε ένα αυταρχικό σύστημα, η εξωτερική πολιτική εργαλειοποιείται πλήρως για την εγχώρια πολιτική επιβίωση.
Επεισοδιακή συνέντευξη Τραμπ στο NBC
Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.