Κοσμος

Λαβρόφ: Η Δύση χρησιμοποιεί Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία

«Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα», λέει ο Σεργκέι Λαβρόφ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ
Σεργκέι Λαβρόφ © EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστηρίζει ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στράφηκε κατά της Δύσης σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας. Ο ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Δύση χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να υπονομεύσει τη Ρωσία. 

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αποκήρυξε όλες τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η ρωσική πλευρά και κατηγόρησε τη Δύση για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιεί τη χώρα «για να υπονομεύσει τη Ρωσία». Ακόμη, είπε ότι Ρωσία, που βρίσκεται «υπό απειλή» δεν θέλει και δεν πρόκειται να βασιστεί ξανά στη Δύση ποτέ στο μέλλον, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η Δύση «συμπεριφέρεται επικίνδυνα».

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη βαρύτητα των δυτικών κυρώσεων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες αγορές για τη ρωσική ενέργεια, πέραν των δυτικών, και ότι πάντοτε θα υπάρχουν, ενώ παράλληλα έστειλε και το μήνυμα ότι ο «θείος Σαμ» (αναφορά στις ΗΠΑ) δεν θα μπορέσει να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία.

Λαβρόφ: Τι απαντά για τον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η ρωσική πλευρά, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η χώρα του δεν έχει ποτέ της χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή μοχλό πίεσης στις σχέσεις της με άλλες χώρες, ενώ παράλληλα εκείνος παρουσίασε μια άλλη δική του εκδοχή αναφορικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας πως εκεί δεν υπήρχαν ασθενείς παρά τα όσα υποστηρίζει και παρουσιάζει σε βίντεο και σε φωτογραφίες η ουκρανική πλευρά.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», υποστήριξε από την πλευρά του ο Λαβρόφ, αγνοώντας έτσι και απορρίπτοντας τις φωτογραφίες και τα βίντεο με τους ασθενείς και τις έγκυες στα συντρίμμια του νοσοκομείου στη Μαριούπολη που είχαν δει μια ημέρα νωρίτερα το φως της δημοσιότητας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ © EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY / HANDOUT

Λαβρόφ: Η Ρωσία θέλει μία «φιλική, αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία»

Σε άλλο σημείο της συνάντησης ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Ρωσία θέλει μια «φιλική», «αποστρατιωτικοποιημένη» Ουκρανία. Ο ίδιος σημείωσε, δε, ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, ακόμη και σε μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι, αφού όμως προηγουμένως γίνει η κατάλληλη προεργασία ώστε η συζήτηση να έχει ουσία και να υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων και προοπτικές συμφωνίας, που προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε ότι η Μόσχα έχει παρουσιάσει τους όρους της προς την άλλη πλευρά και ότι εναπόκειται πια στο Κίεβο να αποφασίσει εάν θα δεχθεί αυτούς τους όρους ή όχι. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε μάλιστα ότι το αποδεκτό από τη Μόσχα πεδίο διεξαγωγής των ρωσο-ουκρανικών διαπραγματεύσεων είναι εκείνο της Λευκορωσίας και όχι της Τουρκίας.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η κλιμακούμενη αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση για την Ουκρανία δεν πρόκειται να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. «Δεν θέλω να πιστεύω και δεν πιστεύω, ότι θα ξεκινήσει πυρηνικός πόλεμος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις       

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ