Κοσμος

Ρωσίδα πρωταθλήτρια κατά Πούτιν: «Ντρέπομαι για τη χώρα μου»

Το κείμενο από την Όλγα Νταβίντοβα για το καθεστώς Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρωταθλήτρια Ελεύθερης Κατάδυσης από τη Ρωσία, Όλγα Νταβίντοβα
Όλγα Νταβίντοβα © Facebook / Olga Davydova

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια, Όλγα Νταβίντοβα, αρνείται να αγωνιστεί με τη σημαία της Ρωσίας και δηλώνει ότι ντρέπεται για τη χώρα της.

Με ένα γενναίο μήνυμα στο Facebook, για το οποίο όπως εξηγεί κατηγορήθηκε, η Ρωσίδα Όλγα Νταβίντοβα, πρωταθλήτρια Ελεύθερης Κατάδυσης, τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία

Στην ανάρτησή της, η Όλγα Νταβίντοβα, που κατέχει ρεκόρ στο άθλημά της, έκανε γνωστή την απόφασή της «να μην εκπροσωπώ πλέον τη χώρα μου σε διεθνείς διοργανώσεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει το τέλος της αθλητικής μου καριέρας». Άλλωστε, όπως σημείωσε, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, κανένας Ρώσος αθλητής δεν θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις. 

Όλγα Νταβίντοβα: Είμαι κατηγορηματικά εναντίον του καθεστώτος Πούτιν

«Είναι εντελώς ασαφές πώς εγώ και η αδυναμία μου να σιωπήσω θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια χώρα όπου ισχύουν 15 χρόνια φυλάκισης για «προδοσία πατρίδας». Αλλά δεν μπορώ να σωπάσω ακόμα. Ακόμα δεν μπορώ να φανταστώ και δεν θέλω να σκεφτώ πώς ζουν οι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα. Είμαι κατηγορηματικά εναντίον του καθεστώτος Πούτιν και του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε η ρωσική κυβέρνηση. Δεν βλέπω την τρέχουσα πολιτική άλλων χωρών που εμπλέκονται σε αυτή την αιματοχυσία ως δικαιολογία. Είμαι πολίτης ΑΥΤΗΣ της χώρας και είμαι υπεύθυνη για ότι συμβαίνει εδώ και τώρα», γράφει στην ανάρτησή της η πρωταθλήτρια και μητέρα δύο παιδιών.

«Δεν έχω ουκρανικό αίμα, αλλά έχω πολλούς φίλους και συγγενείς στην Ουκρανία, και έχω αρκετές πληροφορίες για το τι συμβαίνει εκεί τώρα. Και δεν έχει σημασία ποιος ή πόσο λάθος ήταν στο παρελθόν: σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην κόλαση. Και αυτά τα ρωσικά τανκς πέρασαν τα σύνορα της Ουκρανίας. Είμαι από αυτούς που ανατριχιάζουν όταν ακούγονται οι ήχοι του ύμνου της ΕΣΣΔ. Καθώς μεγάλωνα, έμαθα για τη φρίκη του GULAG. Θυμάμαι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και την υποκίνηση εθνικιστικών πολέμων σε όλο τον μετασοβιετικό χώρο, και νόμιζα ότι εμείς οι Ρώσοι δεν θα πέσουμε στα χέρια των πολιτικών που αντιμετωπίζουν λαούς. Ντρέπομαι για τη χώρα μου. Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα είναι πάνω από τα κρατικά συμφέροντα», σημειώνει στην ανάρτησή της με πολλούς από τους χρήστες του Facebook να μιλούν για τη γενναία στάση της. 

 

 

Όλγα Νταβίντοβα: «Κατηγορήθηκα από τη Ρωσία για την ανάρτησή μου»

Λίγες ώρες μετά την πρώτη της ανάρτηση, η Όλγα Νταβίντοβα προχωρά σε νέα, δηλώνοντας ότι έχει κατηγορηθεί ήδη από τη Ρωσία για όσα υποστήριξε. 

«Λόγω της χθεσινής μου ανάρτησης, ήδη κατηγορήθηκα για απάτη στην πατρίδα μου, και για αδυναμία, και για ψέματα. Αυτά τα είπα επειδή αποφάσισα να υπερβώ τον εαυτό μου: άλλωστε, κανείς από τους Ρώσους δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σύντομα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης, έχω ήδη κατηγορηθεί ότι δεν συμμετείχα πραγματικά σε διαγωνισμό επειδή βρέθηκα θετική στο ντόπινγκ. Το τελευταίο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι ο αποκλεισμός μου στο CMAS έληξε πέρυσι. Η απαγόρευση συμμετοχής στους αγώνες της επιβλήθηκε την 1η Φεβρουαρίου και λήγει την 1η Μαΐου. Στην πραγματικότητα, δεν είχε προγραμματιστεί κανένας διαγωνισμός αυτή την περίοδο. Οπότε η επιθυμία μου ή μη να συμμετέχω σε διαγωνισμό δεν έχει αποτέλεσμα. (...) Τώρα έχω κατηγορηθεί για προδοσία της πατρίδας μου. Ναι, χωρίς πόλεμο, δεν θα ήμουν υπέρ της AIDA Ρωσίας, αλλά όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για στοιχειώδη αδικία. Αλλά σχεδίαζα να παίξω σε αγώνες CMAS συμπεριλαμβανομένου του παγκόσμιου πρωταθλήματος και είχα χορηγούς γι' αυτό.
Ως εκ τούτου, ως αθλήτρια, έχω χάσει αρκετά. Αλλά στην παρούσα κατάσταση, προσωπικά δεν μου αρέσει ο ανταγωνισμός. Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν άνθρωποι, κυρίως Ρώσοι, που θα με κατηγορήσουν πάλι για ψέματα και προδοσία. Δικαίωμά τους είναι να επιλέγουν το μίσος», ανέφερε στη νέα της ανάρτηση. 

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ