Κοσμος

Θερμοβαρική βόμβα - Ουκρανία: Τι είναι και πώς λειτουργεί

Ονομάζεται αλλιώς «βόμβα κενού»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θερμοβαρική βόμβα: Εκτόξευση από οχήματα
Θερμοβαρική βόμβα: © Youtube

Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα - Πόλεμος στην Ουκρανία: Φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία - Πώς λειτουργεί.

Θερμοβαρική βόμβα και βόμβες διασποράς καταγγέλλεται ότι χρησιμοποίησε η Ρωσία τη Δευτέρα (28/2) εναντίον της Ουκρανίας. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά η Ουκρανή πρεσβευτής στις ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία για τη χρήση τους, χωρίς μέχρι αυτήν την ώρα να έχουν επιβεβαιωθεί τα λεγόμενά τους από κάποια επίσημη αρχή.  

Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στην Ουκρανία και γιατί θεωρείται ως ένα από τα χειρότερα όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο; 

Τι είναι η θερμοβαρική βόμβα ή βόμβα κενού

Η βόμβα κενού ή θερμοβαρική βόμβα απορροφά το οξυγόνο από τον αέρα για να προκαλέσει μια έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Το κύμα που παράγεται από το όπλο αυτό έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή ενός συμβατικού εκρηκτικού και είναι ικανό να εξαϋλώσει το ανθρώπινο σώμα. Η εκρηκτική του ισχύς αντιστοιχεί σε 44 τόνους TNT και είναι έτσι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από συμβατική βόμβα. Η ακτίνα καταστροφής είναι περίπου 300 μέτρα, η μάζα είναι 7,1 τόνοι.

 

 

Θερμοβαρική βόμβα: Πώς λειτουργεί

Ένα θερμοβαρικό όπλο, ή βόμβα αερολύματος, ή βόμβα κενού, είναι ένας τύπος εκρηκτικού που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον περιβάλλοντα αέρα για να προκαλέσει έκρηξη σε υψηλή θερμοκρασία. Στην πράξη, το κύμα που παράγεται συνήθως από ένα τέτοιο όπλο έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια από αυτό που παράγεται από ένα συμβατικό συμπυκνωμένο εκρηκτικό.

Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται από πολλούς στρατούς ανά τον κόσμο. Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματά τους είναι η υψηλή θερμοκρασία και η υψηλή πτώση πίεσης. Το βλήμα φτάνοντας στον στόχο εκρήγνυται και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.

Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει.

Θερμοβαρική βόμβα: Πόσο επικίνδυνη είναι 

Ο Δρ Μάρκους Χέλιερ, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλία, σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι τα θερμοβαρικά όπλα ήταν αποτελεσματικά να «καταστρέφουν κατά κύριο λόγο αμυντικές θέσεις». Αν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν σε ένα τανκ, θα μπορούσαν να είναι ένα «πολύ καταστροφικό όπλο» εναντίον ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων ή άλλου κτιρίου.

«Δεν είναι παράνομοι, παρόλο που τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι αρκετά φρικτά, εξαιτίας αυτού του φαινομένου της δημιουργίας κενού και της απορρόφησης του αέρα από τους πνεύμονες των υπερασπιστών», είπε.

Θερμοβαρική βόμβα: Η εφαρμογή το 2007 σε στρατιωτική περιοχή

Το τεστ της 11ης Σεπτεμβρίου 2007 με θερμοβαρική βόμβα που ρίχτηκε από Tupolev Tu-160 πάνω από στρατιωτική περιοχή και πυροδοτήθηκε στην ατμόσφαιρα της γης, παρουσιάστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση στα κανάλια ORT και Westi . Ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Alexander Rukshin, εξήγησε στο πρόγραμμα ότι το όπλο που δοκιμάζεται τώρα δεν μοιάζει με κανένα άλλο του είδους του στον κόσμο και είναι τόσο «αποδοτικό και ισχυρό όσο ένα πυρηνικό όπλο ». Ο Ρουκσίν τόνισε ότι η βόμβα έχει σκοπό να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και ότι η Ρωσία είναι τώρα επίσης «έτοιμη για δράση ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε» στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

TOS-1A 24-barrel thermobaric multiple rocket launcher

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ