Κοσμος

Πόλεμος-Ουκρανία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει βόμβες διασποράς

Θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για «έγκλημα πολέμου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει χρήση βομβών διασποράς
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPA/ALISA YAKUBOVYCH

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τον Πούτιν για χρήση βομβών διασποράς.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες διασποράς σε περιοχές αμάχων στην ανατολική Ουκρανία.

Μάλιστα, αναφέρει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα νηπιαγωγείο όπου είχαν καταφύγει άμαχοι στην Οχτίρκα, στη βορειοανατολική Ουκρανία, επλήγη το πρωί της Παρασκευής από όπλα που απαγορεύθηκαν το 2010 με μια διεθνή συνθήκη (Σύμβαση του Όσλο), την οποία δεν έχουν υπογράψει ούτε η Μόσχα ούτε το Κίεβο.

Τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλο ένα παιδί τραυματίστηκε, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση.

Η ΜΚΟ δηλώνει πως «η επίθεση φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, που επιχειρούσαν σε κοντινή απόσταση και που έχουν τη συνήθεια να χρησιμοποιούν όπλα διασποράς σε κατοικημένες ζώνες».

Η Διεθνής Αμνηστία στηρίζεται σε εικόνες βίντεο από drone που ελήφθησαν στο σημείο και δείχνουν πως όπλα διασποράς έπληξαν τουλάχιστον σε επτά σημεία το κτίριο ή την περιοχή γύρω από αυτό. 

«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη χρήση όπλων διασποράς σε κατοικημένες ζώνες, πόσο μάλλον κοντά σε ένα σχολείο. Η επίθεση αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά χρήσης από τη Ρωσία αυτού του όπλου που πλήττει τυφλά και που απαγορεύεται σε διεθνές επίπεδο, και δείχνει μια κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων», δήλωσε η Ανιές Καγιαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι απλό, πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας ως έγκλημα πολέμου», συνέχισε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Οι βόμβες διασποράς (συσσωματωμάτων) κουβαλούν μικρά βομβίδια που είναι προγραμματισμένα να εκραγούν στον αέρα (εγκαιροφλεγή) ή στο έδαφος (κρουσιφλεγή) ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (βραδυφλεγή) ως νάρκες. Για παράδειγμα η βόμβα συσσωματωμάτων CBU-87, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον στις νατοϊκές επιχειρήσεις, περιέχει 202 βομβίδια που σκορπίζονται στη γύρω περιοχή. Κάθε μία από αυτές θα εκραγεί εκσφενδονίζοντας περίπου 300 θραύσματα ικανά να διατρήσουν ελαφρά τεθωρακισμένα.

Τα βομβίδια που δεν εκρήγνυνται σπέρνονται στο έδαφος και εκρήγνυνται σε ανύποπτο χρόνο προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους. Κατά συνέπεια αυτά τα πυρομαχικά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τις νάρκες όσον αφορά τις μεταπολεμικές τους απώλειες.

H εκκαθάριση της περιοχής από τις βόμβες διασποράς που δεν έχουν εκραγεί (UXO: Unexploded Ordnance) είναι εξαιρετικά επίπονη διότι αυτές είναι μικρές σε μέγεθος και μπορεί ακόμη να βρίσκονται κρεμασμένες σε δέντρα η στις στέγες των σπιτιών και να πέσουν στο έδαφος και στους ανθρώπους πολύ αργότερα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ