Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αυξάνει στο 20% το επιτόκιο

Το ρούβλι βυθίζεται μετά την επιβολή κυρώσεων και την αποβολή ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούβλια
Ρούβλια © Pixabay / Chronomarchie

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο 20% το επιτόκιο στη Ρωσία ως αντιστάθμισμα στις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες.

Στο 20% αύξησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας το βασικό επιτόκιο, προκειμένου να αντισταθμίσει στους κινδύνους για την οικονομία της, μετά την πτώση για το ρούβλι, ως συνέπεια των οικονομικών κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 20% από το 9,5%. 

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος από τα έσοδά τους, όπως ανήγγειλαν. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σειρά μέτρων χθες Κυριακή (27/2) για να στηρίξει την εσωτερική αγορά, καθώς πασχίζει να περιορίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ιστορικό χαμηλό το ρούβλι 

Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκεται σήμερα Δευτέρα (28/2) το ρωσικό ρούβλι. Μετά την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, το ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το Χρηματιστήριο της Μόσχας θα ανοίξει τις συναλλαγές του στην αγορά συναλλάγματος και χρήματος στις 10 π.μ. τοπική ώρα - τρεις ώρες αργότερα από τη συνηθισμένη ώρα ανοίγματος για την αγορά συναλλάγματος.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ισχύ οι κυρώσεις για την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας
Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας τέθηκαν σε ισχύ, αφού δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα (28/2). 

Συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση κάθε συναλλαγής ευρωπαίων με τον κεντρικό χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλοι οι πόροι της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία θα παγώσουν ώστε να εμποδιστεί η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Σεργκέι Αλεξασένκο, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, λέει ότι ο αποκλεισμός από το SWIFT θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στο ρούβλι. «Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα η ρωσική αγορά συναλλάγματος θα έρθει αντιμέτωπη με την καταστροφή», δήλωσε στο Reuters. «Νομίζω ότι θα σταματήσουν οι συναλλαγές και τότε η συναλλαγματική ισοτιμία θα καθοριστεί σε ένα τεχνητό επίπεδο, όπως ακριβώς και στη σοβιετική εποχή».

Οι κυρώσεις κατά της Τράπεζας της Ρωσίας θα την εμποδίσουν από το να πωλεί περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό για να υποστηρίξει τις δικές της τράπεζες και εταιρείες.  Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τη Δευτέρα, όταν ανοίξουν ξανά οι περισσότερες αγορές, η αξία του ρουβλίου θα πέσει. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι οι Ρώσοι σπεύδουν να βγάλουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

 

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Σήμερα οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ