Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έξι Έλληνες νεκροί σε Σαρτανά και Μπουγάζ

Τέσσερις στο χωριό Μπουγάς και δύο στο χωριό Σαρτανάς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εστία φωτιάς μετά από βομβαρδισμό από ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο
Πόλεμος στην Ουκρανία - Εικόνα από βομβαρδισμούς στο Κίεβο © EPA / ANDRII NESTERENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άλλοι τέσσερις Έλληνες νεκροί - Νωρίτερα δύο Έλληνες είχαν πέσει νεκροί στο χωριό Σαρτανάς.

Άλλοι τέσσερις Έλληνες είναι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Συνολικά οι νεκροί Έλληνες είναι έξι. 

Δύο Έλληνες έπεσαν νεκροί νωρίτερα σήμερα (26/2) στο χωριό Σαρτανάς κοντά στη Μαριούπολη από βομβαρδισμούς. Άλλοι τέσσερις Έλληνες έπεσαν νεκροί στην περιοχή Μπουγάς, που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, κοντά στην πρώτη γραμμή των αιματηρών συγκρούσεων.

«Εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο τεσσάρων ομογενών στο χωριό Μπουγάς, το οποίο βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα βορείως της Μαριούπολης.
 Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους και καταδικάζουμε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων», αναφέρει σε νέα του ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών. 

Το χωριό Σαρτανάς κοντά στη Μαριούπολη της Ουκρανίας
Το χωριό Σαρτανάς κοντά στη Μαριούπολη © Google Maps

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό του από δυνάμεις της Ρωσίας
Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό © Twitter / NEXTA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό του από δυνάμεις της Ρωσίας
Το χωριό Σαρτανάς μετά τον βομβαρδισμό © Twitter / NEXTA

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία - Νεκροί Έλληνες: Διάβημα από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας
 

Νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου (26/2), το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανακοίνωσε τον θάνατο των δύο Ελλήνων στο χωριό Σαρτανά και έκανε γνωστό ότι προχωρά σε διάβημα για τους νεκρούς Έλληνες από βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά νωρίτερα σήμερα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού.

» Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε τηλεφωνικά έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τον κάλεσε αύριο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

» Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε θέσει μετ'επιτάσεως στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, το ζήτημα της ανάγκης προστασίας της Ελληνικής ομογένειας». 

Οι πρώτες εικόνες από το χωριό Σαρτανά – Δυο ομογενείς νεκροί  | 26/2/2022 | OPEN TV

 

Νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία - Δένδιας: Αποτροπιασμός για τον βομβαρδισμό αμάχων

Οδύνη για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος, εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Eκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο δύο ομογενών, καθώς και τον τραυματισμό άλλων έξι, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά της Ουκρανίας, όπως και τον αποτροπιασμό μας για τον βομβαρδισμό αμάχων από ρωσικό αεροσκάφος», έγραψε ο Νίκος Δένδιας.

 

 

Νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία - Πρεσβεία Ρωσίας στην Ελλάδα: «Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη»

«Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη σχετικά με το θάνατο και τον τραυματισμό Ελλήνων ομογενών στην περιοχή του Ντονμπάς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή της προστίθεται επίσης: «Από την πλευρά μας, με την πλήρη υπευθυνότητα διαβεβαιώνουμε ότι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας είναι αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικές μονάδες και υποδομές. Εμείς δε βομβαρδίζουμε κατοικημένες περιοχές και χωριά, ούτε οποιεσδήποτε πολιτικές ή κοινωνικές υποδομές. Στα περίχωρα του χωριού Σαρτανά οι ρωσικές Αεροπορικές και Διαστημικές Δυνάμεις σήμερα δεν επιχειρούσαν.

»Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι ο ουκρανικός στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα νεοναζί εδώ και πολλά χρόνια είναι γνωστοί για χτυπήματα, ακόμα και με βαρέα όπλα, κατά αμάχων. Αυτό είναι αποδεδειγμένο και επισήμως καταγεγραμμένο.

»Προειδοποιούμε ότι το καθεστώς του Κιέβου είναι πιθανό να χρησιμοποιεί την Ελληνική, καθώς και άλλες εθνικές κοινότητες που ζουν στην Ουκρανία, ακριβώς για να προκαλέσει και να φουσκώσει την αντιρωσική αντίδραση από το εξωτερικό».

Νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία: Νέο μήνυμα από την Κ. Σακελλαροπούλου

Στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου υπάρχουν θύματα και ομογενών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνηση της στην τελετή ανακήρυξης της σε επίτιμη δημότη του Δήμου Δίου - Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Μίλησε για «εισβολή της Ρωσίας σε μία ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, η οποία ασπάζεται τις ευρωπαϊκές αξίες» και υπογράμμισε: «Ήδη θρηνούμε θύματα, υπάρχουν και θύματα ομογενείς, δυστυχώς, αλλά και θύματα από τον ουκρανικό λαό, γιατί οι άνθρωποι είναι παντού και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής είναι εξίσου σημαντική όποιον κι αν αφορά. Ειλικρινά εύχομαι, όπως φαντάζομαι όλοι μας, να επικρατήσει σύντομα η λογική εκεί που πρέπει και να έχουμε μία καλύτερη εξέλιξη σε αυτό το γεγονός, σ' αυτήν την κρίση, η οποία κινδυνεύει να γυρίσει τον κόσμο, την ανθρωπότητα, όχι μόνο την Ευρώπη, δεκαετίες πίσω».

Νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία: Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter εκφράζει τη θλίψη του για τους έξι νεκρούς Έλληνες στην ανατολική Ουκρανία. Οι ομογενείς έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στα χωριά Μπουγάς και Σαρτανά. 

«Ο θάνατος ομογενών μας, προκαλεί θλίψη και οργή για αυτή την απαράδεκτη πράξη ρωσικής επίθεσης σε αμάχους. Συλλυπητήρια στους οικείους τους. Το Ελληνικό Προξενείο στη Μαριούπολη παραμένει ανοιχτό για την παροχή βοήθειας», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Νεκροί Έλληνες στην Ουκρανία - Αλέξης Τσίπρας: Η ρωσική εισβολή να σταματήσει άμεσα

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας για την τραγική απώλεια των έξι συμπατριωτών μας» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί άμεσα» και τονίζει: «Να σιγήσουν τα όπλα και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλωματία».

 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ