ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον έστειλε μαχητικά F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία
Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά στις χώρες αυτές
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη F-35 σε Εσθονία και Λιθουανία - Παραμένουν αμερικανικές δυνάμεις στη Βαλτική.
Με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν σήμερα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Εσθονία και στη Λιθουανία και παρέτειναν την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή της Βαλτικής, όπως ανέφερε το λιθουανικό υπουργείο Άμυνας.
Είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσονται μαχητικά F-35 στις χώρες της Βαλτικής. Περίπου 500 αμερικανοί στρατιώτες με άρματα μάχης Abrams και τεθωρακισμένα οχήματα Bradley έχουν σταλεί από πέρυσι στη Λιθουανία και ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσουν τον Απρίλιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι πότε θα παραταθεί η αποστολή τους στην περιοχή.
H Ουάσινγκτον έχει ήδη θέσει 8.500 στρατιώτες σε κατάσταση ετοιμότητας· είναι σε θέση να είναι έτοιμοι σε πέντε ημέρες να ενισχύσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες. Η απόφαση για την ανάπτυξή τους, πάντως, δεν έχει ληφθεί.
Νωρίτερα, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία επικαλούνται το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις εντός της συμμαχίας σχετικά με τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια. Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αντιπροσωπεύει «απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε η κυβέρνηση της χώρας. «Η εκτεταμένη επιθετικότητα της Ρωσίας αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο και για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και πρέπει να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ασφάλειας των Συμμάχων για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για τη διασφάλιση της άμυνας των Συμμάχων του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Κάλας.
«Η πιο αποτελεσματική απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας είναι η ενότητα», τόνισε.
Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συμφωνίας του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης, τα μέρη θα διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τους συμμάχους.
Με φόντο τα παραπάνω ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει διάγγελμα στις 12.30 ώρα Ουάσινγκτον (19.30 ώρα Ελλάδας) στον αμερικανικό λαό για «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία από τη Ρωσία», όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την απάντηση των ΗΠΑ στην εξέλιξη αυτή. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες της G7.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ποια περίπτωση θα διεξαχθούν νέες εκλογές
Για «τρομοκρατική ενέργεια» κάνει λόγο η κυβέρνηση, ακροδεξιών πεποιθήσεων ο 24χρονος
Σκληραίνει τη στάση του μετά την εκλογική ήττα – Αναβαθμίζει τον Στίβεν Μίλερ
Από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση
Οι 6 μαχητές που θέλει στο πλευρό του
Σουβλάκι, τζατζίκι και ελιές στο βάθρο της παγκόσμιας γαστρονομίας
Για «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», κάνει λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επέπληξε για την απώλεια και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενόψει της συνάντησης συνδικάτων – κυβέρνησης
Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της παραγωγής του Cybercab
Ο ύποπτος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ το 2024
«Θα μπορούσε να είχε σωθεί»: Αγανάκτηση από την οικογένειά του
Οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και το πρώτο μήνυμα
Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές
Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι μπορούν να αγνοούν τους εργοδότες τους μετά το ωράριο εργασίας;
«Θέλετε να το παίζετε σκληροί; Τώρα θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιοι» είπε ο σερίφης σε συνέντευξη Τύπου
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.