Κοσμος

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη για διπλωματικές λύσεις με τη Δύση

«Η χώρα μας πάντα ανοιχτή σε άμεσο και ειλικρινή διάλογο» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN POOL

Ρωσο - ουκρανικός πόλεμος: Τι υποστηρίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για την εύρεση διπλωματικής λύσης με τη Δύση για την Ουκρανική Κρίση.

Διατεθειμένος να βρει διπλωματικές λύσεις με τη Δύση υποστήριξε ότι είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία. Επέμεινε ωστόσο ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο, τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.

Μόλις εχθές (22/2) η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως ότι εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Μόσχα και οι αυτονομιστικές «Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες δεν έχουν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, συμφώνησαν στην «εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων», έγινε γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους «ομολόγους» του των δύο αυτονομιστικών περιοχών, συμπλήρωσε το υπουργείο.«Η ρωσική πλευρά έχει στόχο να αναπτύξει πλήρη συνεργασία» με αυτά τα εδάφη, προκειμένου να «ενισχύσει την ειρήνη, την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια», συνέχισε η ίδια πηγή. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που το Κίεβο και οι Δυτικοί φοβούνται μια ρωσική στρατιωτική επίθεση μεγάλης εμβέλειας εναντίον της Ουκρανίας, στα σύνορα της οποίας έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιωτικοί εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Τραμπ για Πούτιν: Ιδιοφυής η στρατηγική για το Ουκρανικό

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε χθες Τρίτη «ιδιοφυή» τη στρατηγική του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη διαχείριση της κρίσης από τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν.

Βλέποντας το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, «αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’», είπε ο μεγιστάνας των ακινήτων κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε συντηρητικό πόντκαστ. «Είναι πανούργος», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος αναφερόμενος στον κ. Πούτιν, κρίνοντας καλό να θυμίσει πως «τον γνωρίζει πολύ καλά».

Η εγγύτητα των δύο ανδρών έχει αποτελέσει στο παρελθόν αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε πάντως ότι ο ηγέτης της Ρωσίας «δεν θα έκανε ποτέ επί των ημερών της κυβέρνησης Τραμπ αυτό που κάνει τώρα».

Καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, χειρίζεται το ζήτημα, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος» η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία «να συμβεί καν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που διατηρεί ισχυρή επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα και φλερτάρει με την ιδέα να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, χαρακτήρισε εξάλλου «αδύναμες» τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν. «Είναι ασήμαντες σε σύγκριση με την κατάληψη (μέρους) μιας χώρας, περιοχών με στρατηγική θέση», έκρινε. «Όχι μόνο ο Πούτιν αποκτά αυτό που πάντα ήθελε, αλλά πλουτίζει ολοένα περισσότερο χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του αερίου», πρόσθεσε.

Trump On Putin Invasion Plan: ‘This Is Genius’

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ