Κοσμος

Ουκρανική κρίση: Πιθανή τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν

Τι είπε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν
Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/Alex Edelman | ALEXEI DRUZHININ

Πιθανή μια τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν για την ουκρανική κρίση.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε απόψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα ο Τζέικ Σάλιβαν κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη βέβαιες για το αν ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάλιβαν, αλλά ο κίνδυνος θεωρείται αυξημένος και η απειλή είναι αρκετά άμεση ώστε να πρέπει οι πολίτες να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο, μέσα σε 24 με 48 ώρες.

«Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε τις ανησυχίες πως η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

Η ρωσική εισβολή, τονίζει ο Σάλιβαν σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, θα ξεκινούσε πιθανότατα με βομβαρδισμούς από αέρος και ρίψεις ρουκετών, που θα προκαλούσαν εκτεταμένους θανάτους αμάχων.

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν μια αποστολή διάσωσης με τη συνδρομή των στρατευμάτων τους, αναφέρει ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και έτσι οι πολίτες θα πρέπει να φύγουν τώρα, που οι εμπορικές οδοί ταξιδιού είναι ακόμη ανοιχτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάλιβαν προαναγγέλλει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σοβαρές κυρώσεις σε μια εισβολή της Μόσχας.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Στο μεταξύ, κι άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν αμέσως. Μεταξύ αυτών, η Ιαπωνία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βρετανία το Ισραήλ και η Ολλανδία.

Έκτακτη ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τους Έλληνες στην Ουκρανία

Ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών για την Ουκρανία μέσω της οποίας γίνεται σύσταση στους Έλληνες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στη συγκεκριμένη χώρα «να βρίσκονται σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο».

Η ανακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ έρχεται σε μια χρονική στιγμή που ολοένα και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, καλούν τους πολίτες τους να φύγουν άμεσα από την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που η διπλωματία δεν φαίνεται ικανή να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί. 

Με την οικονομία στην Ουκρανία να πληρώνει το τίμημα της ολοένα αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, το Κίεβο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κλείσει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσει η «επέκταση προς Ανατολάς» του ΝΑΤΟ, ζητώντας να γίνουν αποδεκτές οι εγγυήσεις ασφαλείας που έχει ρίξει στο τραπέζι.

Υπουργείο Εξωτερικών: Τι αναφέρει η ανακοίνωση για την Ουκρανία

«Συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο. Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα ακόλουθα:

  • Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE
  • Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782
  • Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453
  • Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr
  • Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev».

Υπενθυμίζεται ότι σε μια δραματική προειδοποίηση για την Ουκρανία ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε: «Αν εκδηλωθεί ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια επιχείρηση εκκένωσης με χρήση αμερικανικών στρατευμάτων θα ήταν αδιανόητη». Και πρόσθεσε: «Είναι παγκόσμιος πόλεμος αν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίσουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ