- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
ΗΠΑ: Η Ρωσία επιταχύνει προετοιμασίες για εισβολή στην Ουκρανία
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιωτικούς στα σύνορα με την Ουκρανία, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ
ΗΠΑ: Οι εκτιμήσεις αξιωματούχων για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία - Τι θα σήμαινε η εισβολή στην Ουκρανία.
Το 70% των δυνάμεων της έχει αναπτύξει ήδη η Ρωσία, επιταχύνοντας την προετοιμασία για εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό υποστηρίζουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ σύμφωνα με το Reuters.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους στο δίκτυο, η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιωτικούς στα σύνορα με την Ουκρανία και ενδέχεται να διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για να εξαπολύσει την επίθεσή της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, τα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πάρει ή όχι απόφαση να διατάξει επίθεση, αλλά θέλει να έχει όλες τις δυνατές επιλογές, από την εισβολή στην περιφέρεια Ντονμπάς, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, ως την εισβολή σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, και να ανατρέψει τον πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσα σε 48 ώρες.
Σύρραξη Ρωσίας - Ουκρανίας: Εκτίμηση για έως και 50.000 νεκρούς αμάχους
Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποίησαν πως μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ ανθρώπινο κόστος, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 Ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 Ρώσους στρατιωτικούς. Θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης αληθινό τσουνάμι 1 ως 5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως στην Πολωνία.
Διαψεύδει τα περί σχεδιασμού εισβολής η Ρωσία
Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή, διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια. Η Μόσχα έχει αναγγείλει εξάλλου κοινά «στρατιωτικά γυμνάσια» με τη Λευκορωσία, όπου έχει αναπτύξει αρκετά τάγματα, βόρεια του Κιέβου και στην περιφέρεια της Μπρεστ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία. Μέσα σε δυο εβδομάδες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν αναπτυχθεί 60 τάγματα του ρωσικού στρατού στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, ιδίως στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.
Την Παρασκευή, είχαν φθάσει τα 80, ενώ άλλα 14 μετακινούνται από την υπόλοιπη Ρωσία, ιδίως από το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Περίπου 1.500 μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, των επίφοβων Σπετσνάζ, έχουν φθάσει εδώ και μία εβδομάδα στα σύνορα, πάντα σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Εξάλλου, ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Συμπεριλαμβάνει πέντε αμφίβια σκάφη, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να γίνει απόβαση στα νότια παράλια της Ουκρανίας, σημείωσαν.
Άλλα έξι σκάφη του είδους θεάθηκαν να αναχωρούν από τη θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, και να κάνουν κύκλο γύρω από τη Βρετανία προτού περάσουν το στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Γύρω από την Ουκρανία έχουν ακόμη αναπτυχθεί ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις – μαχητικά, βομβαρδιστικά, συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας.
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Πέμπτη πως έχουν «αποδείξεις» ότι η Μόσχα προετοίμαζε ψευδές βίντεο που υποτίθεται πως θα κατέγραφε ουκρανική επίθεση για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση το διέψευσε.
Ουκρανία - Ρωσία: Αμερικανικά στρατεύματα στην Πολωνία
Πρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα έχουν φτάσει στην Πολωνία ως μέρος μιας νέας ανάπτυξης για την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην περιοχή. Η πρώτη ομάδα προσγειώθηκε στα νοτιοανατολικά της χώρας το Σάββατο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε προ ημερών ότι θα στείλει σχεδόν 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ανατολική Ευρώπη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καταδικάστηκε σε θάνατο έπειτα από οκτώ μήνες κράτησης
Ο Τζέιμς ΜακΚρέρι Β΄ αποχώρησε από το έργο τον Οκτώβριο του 2025
Tα επιστημονικά δεδομένα παραμένουν περιορισμένα
Ο δημοσιογράφος δεν την δέχεται
Οι δύο χειριστές κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το αεροσκάφος
Ένα χάσμα μεγαλύτερο του ενός αιώνα
Τι αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα - Η αναζήτηση μιας «ενδιάμεσης» λύσης
Ο πρώην παραγωγός αναμένεται να ακούσει νέα ποινή και στην Καλιφόρνια
Ο κόπος ανταμείφθηκε με το ασημένιο μετάλλιο στους Ασιατικούς Αγώνες
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν κάλεσε σε διεθνή συνεργασία για ειρήνη - Αποχώρησε η αμερικανική αντιπροσωπεία
Σκληρή κριτική από τους Σοσιαλδημοκράτες
Δημοσκοπικό αδιέξοδο για το CDU, με την AfD να παγιώνει το προβάδισμά της
Η δημόσια τηλεόραση NPO παίρνει τη σκυτάλη μετά την αποχώρηση του Avrotros
Η παρέμβασή του έγινε πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η γυναίκα αρνείται τις καταγγελίες, ενώ οι φίλοι της υποστηρίζουν ότι ο εν διαστάσει σύζυγός της προσπάθησε να την παγιδεύσει
Το δικαστήριο διέταξε την κατάσχεση της συλλογής του
Η υπόθεση εξελίχθηκε σε νέο σημείο έντασης γύρω από τη στεγαστική κρίση στην Ισπανία
Βρετανικά μέσα αναφέρουν ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από την πτώση
Επί τάπητος εμπόριο, AI και γεωπολιτικές διαφορές
«Έπρεπε να είχα διακόψει κάθε επαφή μαζί του νωρίτερα», δήλωσε ο νορβηγός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.