Κοσμος

Partygate: Βροχή παραιτήσεων στο επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον

Μέσα σε λίγες ώρες έχουν παραιτηθεί στενοί του συνεργάτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο© EPA / UK PARLIAMENT/JESSICA TAYLOR HANDOUT

Partygate: Σειρά παραιτήσεων από το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον μέσα σε λίγες ώρες - Τι καταγγέλλει σε επιστολή της σύμβουλός του

Η μία μετά την άλλη ανακοινώνονται οι παραιτήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με το επιτελείο του να βρίσκεται υπό τη σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση του «Partygate», όπως έχει ονομαστεί η αποκάλυψη για πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ, τη στιγμή που η χώρα βρισκόταν σε lockdown. 

Σήμερα το πρωί, η Έλενα Ναροζάνσκι, ειδικής συμβούλου του Μπόρις Τζόνσον για θέματα ισότητας των δύο φύλων, πολιτισμού, μέσων ενημέρωσης και άλλων θεμάτων, υπέβαλλε την παραίτησή της, όπως ανακοίνωσε ο Πολ Γκούντμαν του Conservative Home.

Πριν από λίγες, της παραίτησης Ναροζάνσκι προηγήθηκαν οι παραιτήσεις τεσσάρων στενών συνεργατών του Τζόνσον: του προσωπάρχη του Νταν Ρόζενφιλντ, της Μουνίρα Μίρζα, επικεφαλής χάραξης πολιτικής του, του επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ Τζακ Ντόιλ και του Μάρτιν Ρέινολντς, ιδιαιτέρου γραμματέα του πρωθυπουργού.

Downing Street in chaos as four top Boris Johnson aides resign in one day

Στην επιστολή παραίτησής της η Μουνίρα Μίρζα χαρακτηρίζει λάθος του πρωθυπουργού να υπαινιχθεί από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων τη Δευτέρα ότι ο σερ Κιρ Στάρμερ, ως πρώην επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας, ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τη μη δίωξη του παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ, ο οποίος είχε αποδειχθεί μετά θάνατον (το 2011) ως ένας από τους ειδεχθέστερους παιδεραστές στη Βρετανία, με αποτρόπαιη δράση δεκαετιών. «Δεν υπήρχε θεμιτή ή εύλογη βάση για έναν τέτοιο ισχυρισμό. Δεν ήταν μια συνηθισμένη έντονη πολιτική επιχειρηματολογία. Ήταν ανάρμοστη και κομματική αναφορά σε μία φρικτή υπόθεση παιδεραστίας. Προσπαθήσατε να διευκρινίσετε τη θέση σας σήμερα, αλλά παρά τις προτροπές μου δεν απολογηθήκατε για την παραπλανητική εντύπωση που δώσατε», ανέφερε η κ. Μέρζα στην επιστολή της προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Διαμαρτυρίες για το Partygate στη Βρετανία
Διαμαρτυρίες για το Partygate στη Βρετανία © EPA / Andy Rain

Η παραίτηση της Μουνίρα Μέρζα χαρακτηρίζεται από τον βρετανικό Τύπο ως «τεράστιο πλήγμα» για τον κ. Τζόνσον, καθώς υπήρξε η πλέον πιο έμπιστη σύμβουλός του εδώ και 14 χρόνια, από την περίοδο που εκείνος ήταν δήμαρχος Λονδίνου.

Ο υπουργός Ενέργειας Γκρεγκ Χαντς δήλωσε στο BBC Breakfast ότι οι παραιτήσεις έγιναν αφότου ο κ. Τζόνσον «κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει αναταραχή» στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και BBC

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ