Μπαρμπέιντος: Η πατρίδα της Rihanna έγινε αβασίλευτη δημοκρατία
Πρόεδρος είναι πλέον η πρώην κυβερνήτης Dame Sandra Mason
To νησί Μπαρμπέιντος ανακηρύχθηκε αβασίλευτη δημοκρατία Στην τελετή παρέστη ο πρίγκιπας Κάρολος και η αυτόχθων Rihanna
Στο πέρασμα της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής σε προεδρική δημοκρατία, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου αναγνώρισε τις «φρικαλεότητες της δουλείας» και καλωσόρισε το Μπαρμπέιντος «σε ένα καινούργιο κεφάλαιο της ιστορίας».
Το Μπαρμπέιντος, που έχει πληθυσμό μικρότερο από 300.000 κατοίκους, είναι ανεξάρτητο κράτος από τις 30 Νοεμβρίου του 1966, αλλά μέχρι προχθές ανήκε, συμβολικά, στην Κοινοπολιτεία. Το 2018 η Μia Motley ανέλαβε ως πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος -που κέρδισε και τις 30 έδρες του Κοινοβουλίου- έχοντας εξασφαλίσει πλειοψηφία και στις εκλογές του 2013. Με την ανακήρυξή του σε προεδρική δημοκρατία, το Μπαρμπέιντος κλείνει πραγματικά ένα «κεφάλαιο της ιστορίας» το οποίο ξεκίνησε το 1627 όταν έγινε αγγλική αποικία. Η οικονομία των φυτειών βασίστηκε επί δύο αιώνες στην εργασία των σκλάβων Αφρικανών οι οποίοι εξεγείρονταν εναντίον των Βρετανών μέχρι την κατάργηση της δουλείας του 1833.
Η πιο αξιομνημόνευτη από τις εξεγέρσεις τις οποίες κατέπνιξαν βάναυσα οι Βρετανοί ήταν εκείνη του 1816: ηγέτης ήταν ο Bussa, σήμερα εθνικός ήρωας του νησιού. Αν και σήμερα, το Μπαρμπέιντος είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, γνώρισε πολλές συμφορές: εκτός από την αποικιοκρατία, το δουλεμπόριο, την καταδυναστευτική φυτειοκρατία των λευκών, ο τυφώνας του 1780 σκότωσε πάνω από 4.000 άτομα, ενώ το 1854, μια επιδημία χολέρας σκότωσε περισσότερους από 20.000 κατοίκους.
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 και αργότερα στη δεκαετία του 1950 πολλοί κάτοικοι του Μπαρμπέιντος μετανάστευσαν στη Βρετανία, ενώ όσοι έμειναν πίσω άρχισαν να απαιτούν καλύτερες συνθήκες για τους εργαζομένους, τη νομιμοποίηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη διεύρυνση του δικαιώματος ψήφου, το οποίο μέχρι τότε περιοριζόταν στους άνδρες που είχαν περιουσία. Επιφανής μεταξύ των πρώτων ακτιβιστών ήταν ο Grantley Herbert Adams, ο οποίος συνέβαλε στην ίδρυση του Εργατικού Κόμματος (BLP) το 1938 και έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός το 1953, ακολουθούμενος από τον συνιδρυτή του BLP Hugh Gordon Cummins το 1958-1961. Μια ομάδα αριστερών πολιτικών που υποστήριξαν ταχύτερες κινήσεις για ανεξαρτησία αποχώρησαν από το BLP και ίδρυσαν το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (DLP) το 1955.
Στις 30 Νοεμβρίου 1966, στο περιβάλλον της χειραφέτησης από την αποικιοκρατία, τα Μπαρμπέιντος έγιναν ανεξάρτητο κράτος και βασίλειο της Κοινοπολιτείας με πρώτο κυβερνήτη τον Erroll Barrow. Τον Οκτώβριο του 2021, η Dame Sandra Mason εξελέγη από το Κοινοβούλιο η πρώτη Πρόεδρος των Μπαρμπέιντος. Στις 30 Νοεμβρίου 2021, η Mason αντικατέστησε τη βασίλισσα της Αγγλίας ως αρχηγός του κράτους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.