- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ερντογάν: Σε παρακινδυνευμένο αλλά σωστό δρόμο η οικονομία μας
Σε συνεχόμενη πτώση η τουρκική λίρα
Τουρκία: Η χώρα βρίσκεται σε ένα δρόμο «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» όσον αφορά την οικονομία της, υποστηρίζει ο Ερντογάν.
Η Τουρκία βρίσκεται σε έναν «παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό» δρόμο στην οικονομία της, υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπερασπιζόμενος την αμφιλεγόμενη θέση του να μειώσει τα επιτόκια παρά την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και τον αυξημένο πληθωρισμό.
«Αυτό που κάνουμε είναι σωστό. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε ένα σχέδιο πολιτικά παρακινδυνευμένο, αλλά σωστό», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του στο κοινοβούλιο.
Η τουρκική κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ότι παρεμβαίνει για να σταματήσει την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει περίπου το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Χθες, Τρίτη, το τουρκικό νόμισμα είχε κάνει μια νέα ιστορική βουτιά, χάνοντας σχεδόν 6% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα σε σχέση με το δολαριο και το ευρώ.
Λίγο μετά την παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, η τουρκική λίρα ανέκαμψε ελαφρώς και στις 12:40 (ώρα Ελλάδας) γύρω στις 13,10 λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο και 14,90 λίρες με ένα ευρώ.
«Ο κόσμος ολόκληρος ξέρει πως είμαι εναντίον των (υψηλών) επιτοκίων. Δεν ήμουν ποτέ υπέρ. Δεν ήμουν χθες και δεν θα είμαι αύριο», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, επιμένοντας στον οριστικό χαρακτήρα της αμφιλεγόμενης απόφασής του να μειώσει τα επιτόκια.
«Η χώρα μας δεν θα επιστρέψει πια ποτέ στο σύστημα εκμετάλλευσης που είναι βασισμένο στα υψηλά επιτόκια», υπογράμμισε. Κόντρα στις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος Ερντογάν εκτιμά πως τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.
Έτσι, σύμφωνα με την επιθυμία του προέδρου, η επισήμως ανεξάρτητη τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε και πάλι το βασικό της επιτόκιο το Νοέμβριο (από το 16% στο 15%) για τρίτη φορά σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 20% σε ετήσια βάση, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης.
Ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, μπορεί να είναι υψηλότερος από 20%, σύμφωνα με μερικούς ειδικούς. Η τουρκική λίρα έχει χάσει από την αρχή της χρονιάς πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.