- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βαρβιτσιώτης σε El Pais: Η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο
Με αφορμή τη συνεργασία Τουρκίας-Ισπανίας
Τη δυσαρέσκεια της Αθήνας για την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισπανίας εξέφρασε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Δεν μας χαροποιεί το γεγονός της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Μαδρίτης και Άγκυρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais». «H Τουρκία είναι μια χώρα που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως η Ελλάδα θέλει να παίξει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης ενός άξονα στρατηγικής ασφάλειας στη Μεσόγειο, καθώς «η Τουρκία ασκεί πολιτική με όρους στρατιωτικής ισχύος».
«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο». Οι δε αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία «διέπονται από το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Άμυνας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αναπληρωτής υπουργός στο ζήτημα της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση, απέναντι στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, έχει θέσει σε εφαρμογή μια περιοριστική πολιτική αποτροπής της εισόδου παράνομων μεταναστών μέσω των θαλάσσιων συνόρων, η οποία δεν θέτει σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή, δεν εφαρμόζεται εν κρυπτώ καθώς παρακολουθείται από όλους τους διεθνείς δρώντες στην περιοχή, όπως η Frontex και το ΝΑΤΟ, και υπεραμύνεται της αρχής ότι «η ΕΕ έχει σύνορα και πρέπει να τα υπερασπίζεται».
Σε αντίθεση, όπως είπε, με την τουρκική ακτοφυλακή, η οποία αντί να περισυλλέξει τα πλοιάρια, τα προωθεί εκ νέου θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μειώσει τους ανθρώπους που φιλοξενεί από 30.000 και υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης το 2015, σε 3.000 σήμερα, δημιουργώντας νέα κέντρα υποδοχής με αξιοπρεπείς συνθήκες.
Μιλώντας για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «οφείλει να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα Ευρώπη» εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας σε όλο τον πλανήτη και «αντί της λήψης αυστηρών μέτρων, τα νέα μέτρα σταθερότητας θα πρέπει να ωθούν στην ανάπτυξη της ΕΕ».
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι στην Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε για πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση λόγω πανδημίας, καθώς φέτος θα κλείσουμε με ανάπτυξη της τάξης του 8% σχεδόν, ενώ αναμένεται ανάπτυξη 5% για το επόμενο έτος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Οι διαρρήκτες τους παράτησαν στον κήπο του μουσείου στην προσπάθειά τους να διαφύγουν
Η πορεία στη Βρετανία και οι αλλαγές που τον οδηγούν εκτός
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.