Κοσμος

MeToo στην Κίνα: Η Peng Shuai κατηγορεί τον Zhang Gaoli

Η πρόσκληση στο σπίτι του για την προσωπική του διασκέδαση και ο σεξουαλικός εξαναγκασμός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η τενίστρια Peng Shuai
Η τενίστρια Peng Shuai © Zhong Zhi/Getty Images

MeToo: Η τενίστρια Peng Shuai κατηγορεί τον πρώην υπουργό Zhang Gaoli της Κίνας για σεξουαλική βία.

Στο κινεζικό ηλεκτρονικό δίκτυο Weibo, η Κινέζα πρωταθλήτρια του τένις Peng Shuai αποκάλυψε ότι ο «δεύτερος πρωθυπουργός» Zhang Gaoli, εν ενεργεία από το 2013 μέχρι το 2018 την «ανάγκασε σε σεξουαλικές πράξεις». Το κείμενο της Shuai προκάλεσε πλήθος σχολίων με αποτέλεσμα οι κινεζικές αρχές να μπλοκάρουν οποιοδήποτε περιεχόμενο στο Welbo είχε το όνομα της 35χρονης τενίστριας.

Η Shuai είχε γνωρίσει τον Zhang Gaoli πριν από δέκα χρόνια, προτού αναδειχθεί στο αξίωμα και είχαν ερωτική σχέση παρότι εκείνος ήταν παντρεμένος. Όταν ο Gaoli έγινε «δεύτερος πρωθυπουργός», η σχέση έληξε, αλλά το 2018 κάλεσε την Shuai να παίξει τένις για την προσωπική του διασκέδαση παρουσία της συζύγου του. Η τενίστρια περιγράφει ότι πήγε στο σπίτι του με βαριά καρδιά κι ότι τον βρήκε μόνο: ο Gaoli της επιτέθηκε αποκαλύπτοντάς της ότι την είχε καλέσει στο σπίτι του με ψεύτικο πρόσχημα. Στην εξομολόγησή της στο διαδίκτυο η Shuai απευθύνεται απευθείας στον Gaoli κατηγορώντας τον για σεξουαλικό εξαναγκασμό, πράγμα που κινητοποίησε τις φεμινίστριες του #MeToo στην Κίνα όπως την Lü Pin η οποία τη συνεχάρη για το θάρρος της στοTwitter. H Lü Pin αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κίνα το 2015 και να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ από όπου διευθύνει ένα φόρουμ για το #MeToo: «Η εξομολόγηση της Shuai» έγραψε η Pin, «δείχνει στους Κινέζους το αληθινό ποιόν της κινεζικής ηγεσίας». Έχει προηγηθεί η καταγγελία της Zhou Xiaoxuan, μιας μαθητευόμενης τηλεπαρουσιάστριας στο κρατικό κανάλι CCTV, την οποία παρενοχλούσε ο παρουσιαστής Zhu Jun, ο οποίος θεωρείται μεγάλος τηλεοπτικός σταρ. Αν και Zhu Jun απάντησε στις κατηγορίες με μήνυση για δυσφήμιση, η υπόθεση ενθάρρυνε κι άλλες Κινέζες να μιλήσουν, πράγμα που επέσυρε λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Ο Gaoli, γιος χωρικού που σπούδασε οικονομικά, έγινε γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Τιαντζίν στην αρχή της δεκαετίας του 2000 και στη συνέχεια έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Στην ίδια πόλη άρχισε η καριέρα της Κινέζας πρωταθλήτριας του τένις η οποία ανακηρύχθηκε νικήτρια στο Γουίμπλετον το 2013.

Τις καταγγελίες της Peng ακολούθησαν αναρτήσεις για την ιδιωτική και δημόσια ζωή του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ο οποίος φέρεται, μεταξύ άλλων, να συμμετείχε σε απαγωγή εκδοτών και βιβλιοπωλών του Χονγκ Κονγκ μεταξύ των οποίων ήταν ο Σουηδός υπήκοος Gui Minhai. Ο Minhai απήχθη από τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες στην Ταϋλάνδη και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία. Τέλος, αναρτήσεις αναφέρουν το βιβλίο «Κόκκινη ρουλέτα» του αυτοεξορισμένου Κινέζου επιχειρηματία Desmund Shum, όπου εκτίθενται οι «αιμομεικτικές σχέσεις» μεταξύ κινεζικού ΚΚ και επιχειρήσεων. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο στις ΗΠΑ, η πρώην σύζυγος του Shum που ζει ακόμα στην Κίνα έγραψε στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο ότι φοβάται ότι οι αρχές θα βλάψουν εκείνη και τον γιο τους. Αυτά τα προηγούμενα, λέει η Lü Pin «υπογραμμίζουν το θάρρος της Peng Shuai».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ