Κοσμος

Υπόθεση Pegasus: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η Iσραηλινή NSO

To σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Pegasus: Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ η NSO
WhatsApp © EPA Pool

Στη «μαύρη λίστα» η NSO ως μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής.

Η Ισραηλινή NSO Group η οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της υπόθεσης Pegasus δεν θα έχει πρόσβαση σε αμερικανικές τεχνολογίες καθώς η Ουάσιγκτον την τοποθέτησε στη «μαύρη λίστα οντοτήτων» του Υπουργείου Εμπορίου. 

Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Washington Post, διαπίστωσαν ότι εργαλεία παρακολούθησης της εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν από ξένες κυβερνήσεις για να στοχοποιηθούν αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι σε πρεσβείες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, η ένταξη της NSO στη «μαύρη λίστα» είναι μέρος των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να τεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον. Η εταιρεία δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών με αποφασιστικό τρόπο για να καταστήσουν υπόλογες εταιρείες που αναπτύσσουν, εμπορευματοποιούν ή χρησιμοποιούν τεχνολογίες για κακόβουλους σκοπούς, που απειλούν την κυβερνοασφάλεια μελών της κοινωνίας των πολιτών ή κυβερνήσεων, αντιφρονούντων και οργανώσεων που εδρεύουν εδώ και στο εξωτερικό», σημείωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

Το λογισμικό Pegasus, το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή επιχείρηση NSO, μόλις καταφέρει να εισέλθει σε ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο (smartphone) επιτρέπει την ανάκτηση μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών ακόμη και την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κατόχου του.

H NSO δηλώνει ότι το λογισμικό της Pegasus προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Οι οργανώσεις Forbidden Stories και Διεθνής Αμνηστία εξασφάλισαν έναν κατάλογο 50.000 τηλεφωνικών αριθμών, που επελέγησαν από τους πελάτες του ισραηλινού κολοσσού κυβερνοασφάλειας NSO από το 2016 προκειμένου να παρακολουθηθούν ενδεχομένως, και τους μοιράστηκαν με μια κοινοπραξία 17 ΜΜΕ που αποκάλυψαν την ύπαρξή τους πριν δέκα μέρες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ' του Μαρόκου και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των δυνητικών στόχων της Pegasus, όπως και τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο σε βάρος των οποίων διενεργήθηκε κατασκοπία από διάφορα κράτη που είχαν πρόσβαση σε αυτό το λογισμικό κατασκοπίας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ