Κοσμος

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ για αγορά 40 σύγχρονων F-16

Υπόκειται σε έγκριση από το ΥΠΕΞ και το Κογκρέσο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέα μαχητικά F-16 θέλει να αγοράσει η Τουρκία από τις ΗΠΑ
F-16 © ΙΝΤΙΜΕ / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αίτημα για την αγορά μαχητικών F-16 υπέβαλε η Τουρκία στις ΗΠΑ καθώς έχει αποκλειστεί από τη συμπαραγωγή των F-35.

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και 80 συλλογών αναβάθμισης για υπάρχοντα μαχητικά της σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πολεμικής της αεροπορίας μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος.

«Ως θέμα πολιτικής, το State Department δεν επιβεβαιώνει ή σχολιάζει τις προτεινόμενες αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές, έως ότου αυτές κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο», δήλωσε εκπρόσωπός του. Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το αίτημα για την αγορά, αξίας δισεκατομμυρίων, περνά από τη διαδικασία εξαγωγών στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ και υπόκειται σε έγκριση από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Κογκρέσο που έχει την εξουσία να το μπλοκάρει. Στο αμερικανικό Κογκρέσο αυτή την περίοδο υπάρχει διακομματική υποστήριξη  για να ωθήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην Άγκυρα, κυρίως για την αγορά ρωσικών όπλων και το ιστορικό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αγορά των S-400 από την Άγκυρα προκάλεσε επίσης κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις υπαλλήλους.

Έκτοτε, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην αγοράσει περαιτέρω ρωσικά όπλα. Αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα S-400 από τη Ρωσία, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ