- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Pandora Papers: Στη δημοσιότητα σήμερα η νέα έρευνα του ICIJ
Στο φως «η πιο εκτεταμένη αποκάλυψη» υποθέσεων διαφθοράς
Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων δημοσιεύει σήμερα την έρευνα «Pandora Papers» - Προμηνύει την αποκάλυψη σκανδάλου αντίστοιχου με τα Panama Papers
Μετά τα Panama Papers του 2016, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) ανακοίνωσε ότι θα δημοσιεύσει σήμερα στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) τα λεγόμενα «Pandora Papers», που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς, γράφει η γαλλική Le Figaro, καθώς και σειρά διεθνών Μέσων.
Πρόκειται για 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία συνιστούν την «εκτενέστερη έως σήμερα δημοσιευθείσα έρευνα της ICIJ για υποθέσεις που καλύπτονται από το οικονομικό απόρρητο» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Η έρευνα αφορά τα οικονομικά μυστικά ατόμων υψηλού κύρους σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι καρπός της εργασίας περισσότερων από 600 ερευνητών δημοσιογράφων σε 117 χώρες, σύμφωνα με την ICIJ.
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Παναμά, η οποία εξέφρασε φόβους ότι η χώρα θα κατηγορηθεί ως «φορολογικός παράδεισος», παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει.
«Η ζημιά μπορεί να είναι ανυπέρβλητη» αναφέρει η κυβέρνηση του Παναμά, σε επιστολή που εστάλη στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, μέσω δικηγορικού γραφείου.
Στην επιστολή η κυβέρνηση του Παναμά προειδοποιεί ότι «κάθε δημοσίευση» που θα ενίσχυε «μια εσφαλμένη αντίληψη» για τη χώρα ως πιθανό φορολογικό παράδεισο «θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τον Παναμά και τους πολίτες του».
Η κυβέρνηση του Παναμά αναφέρει αρκετές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε αυτή τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η οποία ωστόσο παραμένει στον κατάλογο των φορολογικών παραδείσων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του Παναμά σημειώνει ότι από το 2016 έχει ανασταλεί η λειτουργία πάνω από 395.000 εταιρειών και ιδρυμάτων στη χώρα. «Ο Παναμάς του 2016 δεν έχει καμία σχέση με τον Παναμά του σήμερα» διαβεβαιώνει η κυβέρνηση στην επιστολή της.
Η κυβέρνηση φοβάται ότι ο Παναμάς θα βρεθεί ξανά σε ένα νέο σκάνδαλο μετά από αυτό που προκλήθηκε από τη δημοσίευση τον Απρίλιο του 2016 της προηγούμενης έρευνας από την ICIJ, γνωστής ως Panama Papers, που αφορούσε στη διαρροή 11,5 ψηφιακών αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές πρακτικές μιας ολόκληρης σειράς πελατών, από απλούς επιχειρηματίες έως αρχηγούς κρατών.
Η δικηγορική εταιρεία των Γιούργκεν Μόσακ και Ραμόν Φονσέκα ανακοίνωσε το 2018 την παύση των δραστηριοτήτων της.
Η δημοσίευση των Panama Papers είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης των πρωθυπουργών της Ισλανδίας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιούνλογκσον, και του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ.
Τα Panama Papers πυροδότησαν επίσης τουλάχιστον 150 έρευνες σε 79 χώρες για πιθανές καταστάσεις φοροδιαφυγής ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γράφει η Le Figarο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των κινδύνων πρέπει να εφαρμοστούν»
Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό
«Όπως βλέπετε, θα γεννήσω από στιγμή σε στιγμή», είπε στην τελευταία ενημέρωση πριν γίνει για δεύτερη φορά μητέρα
Θα σπάσει το ρεκόρ του Μαρκ Ζούκερμπεργκ;
Ο άνδρας παραδέχτηκε την πράξη του και εξήγησε ότι το έκανε «για πλάκα»
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η πληγή θα κλείσει σε περίπου έναν μήνα
Μήνυση από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας
Η χώρα ελπίζει ότι με την ήττα του Όρμπαν τα δεδομένα θα αλλάξουν
Τα μέλη της συμμορίας είναι γεννημένα μεταξύ 2012 - 2015
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.