- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί
Μπάιντεν: «Θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε»
Tους 103 νεκρούς φτάνει ο απολογισμός των θυμάτων της επίθεσης τζιχαντιστών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ.
Δύο εκρήξεις σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους την Πέμπτη, λίγες ώρες αφότου οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν προειδοποιήσει για επικείμενη επίθεση του Ισλαμικού Κράτους και είχαν πει στους ανθρώπους τους να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο.
Η επίθεση, από τουλάχιστον δύο βομβιστές αυτοκτονίας, έγινε στη μοναδική δίοδο διαφυγής για χιλιάδες ξένους υπηκόους και δεκάδες - ή εκατοντάδες - χιλιάδες Αφγανούς συμμάχους τους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν και πριν την τελική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, που έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 31 Αυγούστου.
Οι αφγανοί αξιωματούχοι υγείας έδωσαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τον απολογισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, από τουλάχιστον 30 νεκρούς σε περισσότερους από 60 και από 120 τραυματίες σε 140 - ενώ ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε τουλάχιστον 13 πολίτες που σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν.
Η Wall Street Journal (WSJ) έκανε λόγο για τουλάχιστον 90 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες, που σκοτώθηκαν, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι πιθανότατα ο αριθμός των χαμένων ψυχών θα ανέβει κι άλλο.
Αργά, χθες τη νύχτα, το CBS News, επικαλούμενο το αφγανικό υπουργείο Υγείας, έκανε επίσης λόγο για τουλάχιστον 90 νεκρούς, ενώ το Al Arabiya έκανε λόγο για τουλάχιστον 72 νεκρούς και 158 τραυματίες.
Πληροφορίες για τρίτη έκρηξη στην Καμπούλ
Νωρίτερα, το βράδυ της Πέμπτης (26/8), μια τρίτη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφεραν ότι η έκρηξη ήταν ισχυρή.
Tο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya έκανε λόγο δύο ακόμη ισχυρές εκρήξεις, που σημειώθηκαν σήμερα το βράδυ στα προάστια της Καμπούλ.
Δεν υπάρχουν προς το παρόν λεπτομέρειες αναφορικά με τις τοποθεσίες των τελευταίων εκρήξεων που μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, ούτε για πιθανά θύματα.
Ισλαμικό Κράτος: Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Καμπούλ
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, όπως ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος «Site Intelligence», που παρακολουθεί τις αναρτήσεις των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.
Μπάιντεν σε ISIS: «Θα σας κάνουμε να πληρώσετε» - «Δεν σταματά η εκκένωση»
Στο έκτακτο διάγγελμά του, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Τζο Μπάιντεν προανήγγειλε αντίποινα εναντίον του ISIS, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συγχωρούμε, δεν θα ξεχάσουμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε. (...) Έδωσα εντολή να χτυπηθούν οι εγκαταστάσεις του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί διοικητές έχουν όλα όσα χρειάζονται προς το παρόν, υπόσχομαι ότι θα τους χορηγήσω ο,τιδήποτε άλλο χρειαστούν», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες τις επιθέσεις.
Η επιχείρηση εκκένωσης επιταχύνθηκε μετά την επίθεση
Η επιχείρηση εκκένωσης αμάχων που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ επιταχύνθηκε μετά τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση, δήλωσε δυτικός αξιωματικός που βρίσκεται επιτόπου στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Γίνονται συχνές απογειώσεις αεροσκαφών, διαβεβαίωσε ο αξιωματικός, που δεν κατονομάζεται.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.