- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ισλαμικό Κράτος: Ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Καμπούλ
Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά, σκορπώντας τον θάνατο
Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε απόψε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ, όπως ανέφερε ο εξειδικευμένος ιστότοπος «Site Intelligence», που παρακολουθεί τις αναρτήσεις των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό για το μακελειό στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 60 και οι τραυματίες τους 150. Μεταξύ των νεκρών στην Καμπούλ είναι γυναίκες, παιδιά, καθώς και τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες.
Νεότερες πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες αυξήθηκαν σε 12, εκ των οποίων οι 11 πεζοναύτες.
Η πολύνεκρη επίθεση στην Καμπούλ προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο για «απεχθή επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με θύματα Αφγανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, καθώς και μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων».
Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το προπαγανδιστικό όργανό του, το Amaq, το Ισλαμικό Κράτος υποστηρίζει ότι μαχητής του πλησίασε σε απόσταση «μικρότερη των πέντε μέτρων» από τους Αμερικανούς στρατιώτες.
Η επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σε έναν χώρο όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι πολλοί Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν να φθάσουν σε σημείο ελέγχου για να δείξουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εισέλθουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Πώς έγινε το μακελειό στην Καμπούλ - Ο βομβιστής αυτοκτονίας
Ο βομβιστής αυτοκτονίας «κατάφερε να φτάσει σε μια μεγάλη συγκέντρωση μεταφραστών και συνεργατών του αμερικανικού στρατού στο "στρατόπεδο Μπαράν" κοντά στο αεροδρόμιο» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Πυροδότησε τα εκρηκτικά, με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων και μαχητών Ταλιμπάν» προστίθεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κανάλι του Amaq στο Telegram.
Συγκλονισμένος ο Γκουτέρες (ΟΗΕ) - Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το Αφγανιστάν την Δευτέρα, με τη συμμετοχή των διπλωματικών αντιπροσώπων της Βρετανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας, δηλαδή των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Νωρίτερα, είχε καταδικάσει την «τρομοκρατική επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους» κοντά στο αεροδρόμιο στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουραζίκ, «αυτό το συμβάν υπογραμμίζει τη μεταβλητότητα της κατάστασης στο πεδίο στο Αφγανιστάν, αλλά επίσης ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε επείγουσα βοήθεια σε όλη τη χώρα προς υποστήριξη του αφγανικού λαού».
Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα το Ισλαμικό Κράτο - Συνεχίζεται η εκκένωση της Καμπούλ
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ απείλησαν το Ισλαμικό Κράτος με αντίποινα στο Αφγανιστάν μετά τη σημερινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ το Πεντάγωνο δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις.
«Εάν μπορέσουμε να βρούμε ποιοί συνδέεται με αυτή, θα τους καταδιώξουμε» τόνισε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Κένεθ Μακένζι σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθαρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες «επικείμενες» απειλές.
Οι ΗΠΑ «δεν θα πτοηθούν» από τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, καθώς τουλάχιστον 12 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις αυτές, δήλωσε από τη μεριά του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στα αγαπημένα πρόσωπα και τους συναδέλφους όλων εκείνων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Καμπούλ σήμερα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Όστιν. Και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποθαρρυνθούμε από την αποστολή που έχουμε αναλάβει».
Εν τω μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με περίπου 1.000 Αμερικανούς που παραμένουν στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων πάνω από τα 2/3 δηλώνουν ότι δρομολογούν την αποχώρησή τους.
«Πιστεύουμε ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα από αυτά τα άτομα είναι σχεδόν ή ήδη εκτός χώρας», τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια ανακοίνωση. Και πρόσθεσε: «Και, γνωρίζουμε ότι δεκάδες άλλοι δεν επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν για διάφορους λόγους».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιλέγουν τη δικαστική οδό
Οι οικογενειακές διακοπές που κατέληξαν σε τραγωδία
To ρεκόρ του νεότερου γκραν μετρ στην ιστορία εξακολουθεί να ανήκει στον Αμπιμάνιου Μίσρα, ο οποίος κατέκτησε τον τίτλο σε ηλικία 12 ετών
Η Κομισιόν επέβαλε το πρώτο πρόστιμο βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες
Εξειδικευμένος ιστότοπος για θέματα τέχνης απέδωσε το περιστατικό στην κακή κατάσταση των σωληνώσεων
Σε εκτενή του συνέντευξη στην εφημερίδα Sunday Times
Το απαξιωτικό σχόλιο που έκανε προ δεκαπέντε ετών ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Warner
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία - Δεν συνδέεται με τρομοκρατία το περιστατικό
Αναστάτωση στο βρετανικό αεροδρόμιο - Τι δηλώνει η Μητροπολιτική Αστυνομία
Ο επικίνδυνος ρωσικός γεωπολιτικός επεκτατισμός δεν περιορίζεται στην Ανατολική Ουκρανία
Δημοφιλές νυχτερινό κέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες - Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στο υπόγειο
Το να αποδίδουμε τη ρωσική επεκτατικότητα στη συμπεριφορά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ουκρανίας δεν στοιχειοθετεί ισορροπημένο επιχείρημα.
Η συζήτηση άνοιξε επί Φραγκίσκου, έπειτα από σχετικό αίτημα μοναχικών κοινοτήτων το 2016
Η μητέρα της κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.