Κοσμος

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Πιθανή ένοπλη αντίδραση αν δεν φύγουν οι ΗΠΑ

Τι είπε για τα δικαιώματα των γυναικών και τη χρήση χιτζάμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega
Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega © MEGA

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν στο Mega: Δεν αποκλείει ένοπλη αντίδραση αν δεν φύγουν οι ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουάιλ Σαχίν, μίλησε για τη νέα τάξη πραγμάτων στο Αφγανιστάν και διεμήνυσε ότι εάν τα αμερικανικά στρατεύματα δεν απομακρυνθούν μέχρι τις 31 Αυγούστου, τότε αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση και θα μπορούσε να υπάρξει ένοπλη αντίδραση.

Σχετικά με ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών, ο Σουάιλ Σαχίν δήλωσε ότι οι γυναίκες «θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζάμπ». Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζαμπ. Θα πρέπει να φοράνε το χιτζαμπ. Θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, όπως οι γυναίκες στις υπόλοιπες χώρες. Το ίδιο θα συμβεί και στην δική μας χώρα. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να συνοδεύονται από άνδρα. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, δεν συνοδεύονται από κάποιον άνδρα».

Για τις γυναίκες που έχουν εκφράσει τον φόβο, τόσο για τη ζωή τους, όσο και για την ευημερία τους είπε: «Θέλουν ουσιαστικά να μετεγκατασταθούν στις δυτικές χώρες και αυτή είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία, να φύγουν από το Αφγανιστάν, μία χώρα πολύ φτωχή. Δεν πρόκειται, λοιπόν για πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά για οικονομικούς μετανάστες».

Παράλληλα, υπογράμμισε για την αποχώρηση των πολιτών από το Αφγανιστάν ότι τα σημεία ελέγχου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν στηθεί και για να αποτραπεί οποιοδήποτε μέλος του ISIS, το οποίο είναι μεταμφιεσμένο σε πολίτη μιας ξένης χώρας, να προκαλέσει κάποιο σαμποτάζ, μέσα και ανάμεσα στο πλήθος που βρίσκεται στο αεροδρόμιο.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η μορφή του Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην κυβέρνηση, απάντησε: «Έχουμε την πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα έθνος ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ειρήνης για τον λαό του Αφγανιστάν. Οι άνθρωποί μας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση της χώρας μας. Είναι πράγματι μια εκπληκτική φάση στην οποία οι άνθρωποί μας περιμένουν τα τελευταία 20 χρόνια, σε μία περίοδο κατά την οποία θυσίασαν τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους προκειμένου να επιτύχουν την ανεξαρτησία τους, ωστόσο τα ξένα στρατεύματα έχουν αποχωρήσει μερικώς… Ελπίζουμε να αποσυρθούν τηρώντας την προβλεπόμενη προθεσμία, έτσι ώστε ο λαός του Αφγανιστάν να αποκτήσει την πλήρη ανεξαρτησία του και να ξεκινήσει τη νέα του ζωή, σε αυτή τη νέα φάση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ