Κοσμος

Αφγανιστάν: Εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών ζητά η ΕΕ

Και 20 ακόμη χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεαρή γυναίκα διαμαρτύρεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν © EPA / STEPHANIE LECOCQ
Νεαρή γυναίκα διαμαρτύρεται για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν © EPA / STEPHANIE LECOCQ

Tη βαθιά ανησυχία τους για την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 20 χώρες.

'Οσοι έχουν θέση εξουσίας στο Αφγανιστάννα εγγυηθούν την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών ζήτησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη 20 χώρες.

«Αφγανές γυναίκες και κορίτσια, όπως όλοι οι Αφγανοί, αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Κάθε μορφή διάκρισης και κατάχρησης πρέπει να αποτραπεί. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε με ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη, για να διασφαλίσουμε ότι οι φωνές τους θα ακουστούν» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Θα παρακολουθούμε στενά πώς κάθε μελλοντική κυβέρνηση διασφαλίζει δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια» επισημαίνεται.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ακόμα 20 χώρες

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν επίσης οι παρακάτω χώρες: Αλβανία, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βόρεια Μακεδονία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παραγουάη, Σενεγάλη, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αφγανιστάν: Οι πολίτες κλήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους

Νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που διαθέτουν, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμος αξιωματικός τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισλαμιστές μαχητές διατάχθηκαν από την ηγεσία τους να μην πανηγυρίζουν τη νίκη τους.

Ακόμη, υποσχέθηκε ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε την τελευταία 20ετία, που ζούσαν στην παρανομία.

«Αργά, σταδιακά, ο κόσμος θα δει όλους τους ηγέτες μας, δεν θα υπάρχει κανένα πέπλο μυστικότητας», διαβεβαίωσε το στέλεχος των Ταλιμπάν, που θέλησε να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

αλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ © EPA
αλιμπάν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ © EPA

Αφγανιστάν: Έχουν απομακρυνθεί τουλάχιστον 2.000 Αφγανοί ως τώρα

Ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους από το Αφγανιστάν μετά την επέλαση των Ταλιμπάν, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ