Κοσμος

Αφγανιστάν - Βίντεο: Η αποχώρηση δυτικών πολιτών από την Καμπούλ

Στο βάθος ακούγονται πυροβολισμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Aποχώρηση πολιτών από τo αεροδρόμιο της Καμπούλ © YouTube
Aποχώρηση πολιτών από τo αεροδρόμιο της Καμπούλ © YouTube

Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση - Εκκενώνονται πρεσβείες

Αυξάνεται η ανησυχία για το Αφγανιστάν καθώς όσο περνάει η ώρα, η βία κλιμακώνεται παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για ειρήνη.

Νωρίτερα περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ενώ η αμερικανική Πρεσβεία στο Καμπούλ, με ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για πυροβολισμούς κοντά στο αεροδρόμιο της χώρας. 

Την ίδια στιγμή, βίντεο δείχνει πολίτες να επιβιβάζονται σε στρατιωτικό αεροπλάνο ενώ στο βάθος ακούγονται πυροβολισμοί.

 



 

Αφγανιστάν: Χάος επικρατεί στην Καμπούλ

Οι τελευταίες πληροφορίες φανερώνουν ότι η Καμπούλ έχει ήδη παραδοθεί στους μαχητές των Ταλιμπάν, δίχως μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί συμπλοκές ή άλλα επεισόδια. Οι Ταλιμπάν, όπως μετέδωσε νωρίτερα το BBC, θέλουν μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες». 

Κατά την ίδια πηγή, οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί πώς δεν θα απειλήσουν τα δικαιώματα γυναικών και τις ελευθερίες εργαζομένων στα ΜΜΕ, τις πρεσβείες και τα προξενεία.

Παρά ταύτα, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν επικρατούν σκηνές πανικού. Νωρίτερα, το Associated Press μετέδωσε εικόνες από αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk να πετούν πάνω από την Καμπούλ, αλλά και από καπνούς που αναδύονται δίπλα στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με δυο αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, ο καπνός προέρχεται από την καύση απόρρητων εγγράφων, που έχουν ξεκινήσει από χθες Αμερικανοί διπλωμάτες.

 

Το ΝΑΤΟ παραμένει στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ