Κοσμος

Εμβόλια: Το Ισραήλ ξεκινά τη χορήγηση 3ης δόσης στους άνω των 60

Με το εμβόλιο των Pfizer/Biontech

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο Covid-19 © Unsplash
To Ισραήλ ξεκινά τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech σε πολίτες άνω των 60 ετών © UNSPLASH

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, ανακοίνωσε την χορήγηση της «αναμνηστικής» δόσης εμβολίου στους πολίτες άνω των 60 ετών.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ κατέλληξε σ’ αυτή την απόφαση μετά την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων για την υγεία το βράδυ της Τετάρτης, 28 Ιουλίου. 

Η θέση της επιτροπής παρουσιάστηκε στον Naftali Bennett και τον υπουργό Υγείας Nitzan Horowitz το πρωί της Πέμπτης 29 Ιουλίου, λίγο πριν ο πρωθυπουργός δώσει το πράσινο φως για την χορήγησε της τρίτης δόσης εμβολίου στους ηλικιωμένους Ισραηλινούς. 

Η ψηφοφορία από την επιτροπή δεν ήταν ομόφωνη, σύμφωνα με τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, αλλά η πλειοψηφία ενέκρινε την τρίτη δόση, με φόντο τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που νοσούν σοβαρά τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα υπάρχουν συνολικά 1.000 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση έως τα τέλη Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τετάρτη το βράδυ, η ομάδα εμπειρογνωμόνων παρουσίασε τα δεδομένα που δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε πολίτες άνω των 60 ετών μειώθηκε από 97% τον Απρίλιο, σε 81% τον Ιούλιο.

Στην επιτροπή παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου η μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου δεν ήταν τόσο έντονη, πιθανώς επειδή οι παραλήπτες εκεί έπρεπε να περιμένουν τρεις μήνες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που περίμεναν περίπου τρεις εβδομάδες.

Η 3η δόση θα γίνει με το εμβόλιο των των Pfizer/Biontech

Την ίδια στιγμή, η Pfizer ανακοίνωσε ότι μία τρίτη δόση ίσως χρειαστεί προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την προστασία έναντι του κορωνοϊού. Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές άδεια επείγουσας χρήσης για τις «αναμνηστικές» δόσεις στις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ισραηλινά media, το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ενημέρωσε τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας που χορηγούν το εμβόλιο της Pfizer ότι από την ερχόμενη Κυριακή θα μπορούν να χορηγούν τις τρίτες δόσεις σε ανθρώπους άνω των 60.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Με πληροφορίες από Times Of Israel, Reuters

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ