Κοσμος

Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ: Πώς αποφάσισαν να εμβολιαστούν οι δύσπιστοι

Το 1/5 των Αμερικάνων ήταν αρχικά διστακτικοί αλλά τελικά εμβολιάστηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα ππυ μόλις έκανε το εμβόλιο © Unsplash - HΠΑ-Πώς αποφάσισαν να εμβολιαστούν οι δύσπιστοι
Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Kaiser Family Foundation δείχνει τους λόγους που έπεισαν το 1/5 των αναποφάσιστων Αμερικάνων να εμβολιαστούν © Unsplash

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Kaiser Family Foundation δείχνει τους λόγους που έπεισαν το 1/5 των αναποφάσιστων Αμερικάνων να εμβολιαστούν.

Περίπου το ένα πέμπτο των Αμερικανών ήταν αρχικά διστακτικοί ή κατά του εμβολίου αλλά τελικά εμβολιάστηκαν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και παρακολούθησε την εξέλιξη των απόψεων των πολιτών μέχρι και τις αρχές καλοκαιριού. 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Kaiser Family Foundation, έδειξε πως εκείνοι που στην αρχή ήταν αναποφάσιστοι ή κατά του εμβολίου και τελικά άλλαξαν γνώμη, επηρεάστηκε κυρίως από το κοινωνικό τους περιβάλλον (οικογένεια, φίλοι και γιατροί). 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ζυγαριά έγειρε υπέρ του εμβολίου τόσο στο 92% που ήταν εξαρχής αποφασισμένοι να εμβολιαστούν, όσο και στο 54% όσων δήλωναν αναποφάσιστοι καθώς και στο 24% κείνων που είχαν δηλώσει πως θα εμβολιαστούν μόνο αν γίνει υποχρεωτικό. 

Αντίθετα, το 8% των αναποφάσιστων, αποφάσισαν τελικά να μην κάνουν το εμβόλιο. 

ΜΜΕ και συζητήσεις με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον

Από εκείνους που ήταν υπέρ του εμβολίου, περίπου οι μισοί πείστηκαν από κάτι που άκουσαν ή είδαν, ενώ το 36% πείστηκε από κάποιον με τον οποίο το συζήτησε. 

Το ένα τέταρτο από εκείνους που δίσταζαν αλλά τελικά εμβολιάστηκαν, είπαν ότι καθησυχάστηκαν όταν είδαν άλλους να εμβολιάζονται χωρίς επιπτώσεις. Μια γυναίκα, είπε ότι πείστηκε να εμβολιαστει μετά τον εμβολιασμό του Προέδρου Joe Biden.

«Πείστηκα ότι ορισμένες από τις φημολογούμενες παρενέργειες δεν ήταν αληθινές», δήλωσε ένας 96χρονος άντρας από το Κολοράντο, ο οποίος αρχικά είχε πει πως θα εμβολιαστεί μόνο αν γίνει υποχρεωτικό. 

Εμβολιαστικό κέντρο στην Λατινική Αμερική © Unsplash
Εμβολιαστικό κέντρο στην Λατινική Αμερική © Unsplash

Εμβολιάστηκαν επειδή δέχτηκαν πίεση από την οικογένεια

Το 8% των αναποφάσιστων που τελικά εμβολιάστηκαν το έκαναν έπειτα από πίεση φίλων και συγγενών, ενώ το 3% για να επισκεφτεί αγαπημένα πρόσωπα με ασφάλεια. 

Μία 42χρονη Ρεπουμπλικανική από την Ιντιάνα, για παράδειγμα, είχε πει τον Ιανουάριο ότι σίγουρα δεν θα έκανε το εμβόλιο αλλά το καλοκαίρι είχε ήδη εμβολιαστεί: «με πίεσε ο σύζυγός μου και το έκανα» είπε η γυναίκα. 

Τους έπεισαν οι συστάσεις των γιατρών

Η διαβεβαίωση και οι συστάσεις από γιατρούς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης έπαιξαν επίσης ρόλο (11%). Μια 28χρονη γυναίκα της Αϊόβα είπε ότι είχε αρχικά καθυστερήσει επειδή ανησυχούσε για τη λήψη του εμβολίου ενώ θηλάζει, αλλά άκουσε από τους γιατρούς ότι θα μπορούσε να μεταφέρει στο μωρό της αντισώματα.

Μερικοί είπαν ότι επέλεξαν να εμβολιαστούν λόγω περιορισμών που έχουν επιβληθεί σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ένας άντρας, για παράδειγμα, εμβολιάστηκε για να πάει ταξίδι στις Μπαχάμες.

Περίπου το 56,2% των Αμερικανών ηλικίας 12 ετών και άνω έχουν εμβολιαστεί πλήρως και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν επικίνδυνα χαμηλά σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα, το Μισισιπή και το Αρκάνσας, οι οποίες βλέπουν επίσης μερικά από τα χειρότερα ποσοστά κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες απο CNN

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ