- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εξαπλώνεται η φωτιά στην Κύπρο - Εκκενώνονται άλλα επτά χωριά
Ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος»
Κύπρος: Με ραγδαία ταχύτητα η εξάπλωση της φωτιάς - Εκκενώνονται τουλάχιστον άλλα επτά χωριά.
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού. Όπως έγινε γνωστό, το πύρινο μέτωπο πέρασε από τον Αρακαπά και επεκτείνεται προς τις βουνοπλαγιές με κατεύθυνση βορειοανατολικά, ενώ έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα.
Επίσης δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς, Βαβατσινιά.
Στο μεταξύ η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από γειτονικά κράτη, με την Ελλάδα και το Ισραήλ να αποστέλλουν ήδη βοήθεια.
Υπάρχουν δύο μέτωπα φωτιάς: Στην περιοχή Αρακαπάς - Επταγώνια και Διερώνα για την επαρχία Λεμεσό, αλλά και στην περιοχή Οδού - Μελίνη - Αγίοι Βαβατσινιάς για την επαρχία Λάρνακας.
Στην περιοχή επιχειρούν δέκα οχήματα του Τμήματος Δασών, 7 της πυροσβεστικής, 4 βυτιοφόρα, 5 μπουλντόζες, 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας, δύο του στρατού, δύο των βρετανικών βάσεων και 4 αεροπλάνα.
Οι οικίες στον Αρακαπά εκκενώθηκαν, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην εκκλησία του χωριού.
Στην μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε για την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τη βοήθεια των κατοίκων, συμβάλλει και η Εθνική Φρουρά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, δήλωσε πως έχει στηθεί Κέντρο Επιχειρήσεων στο Τμήμα Δασών και στο σημείο βρίσκεται τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής.
Αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος»
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου Μάριος Πελεκάνος, σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.
Ειδικότερα, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε: «με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής και των επικεφαλής των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που βρίσκονται από νωρίς το μεσημέρι σε διαρκή διαβούλευση στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λευκωσία, μετά από σύσκεψη που μόλις ολοκληρώθηκε, η μεταφορά του Κέντρου Επιχειρήσεων στην περιοχή Βαβατσινιάς.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Λευκωσίας βρίσκονταν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας, καθώς και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς εκ μέρους του Υπουργού 'Αμυνας, εκπρόσωποι του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το χωριό Αρακαπάς και επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της μεγάλης έκτασης και ειδικά της πολύ μεγάλης περιμέτρου της.
Επαναλαμβάνουμε την έκκληση της Αστυνομίας να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις στην περιοχή της πυρκαγιάς. Διευκρινίζεται ότι, λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί η κρισιμότητα της κατάστασης, η αξιοποίηση της συνεισφοράς των εθελοντών θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο
Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια των περιουσιών και της δασικής γης.
Για την κατάσταση, ενημερώνεται διαρκώς, από την πρώτη στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.