Κοσμος

Δικαστήριο στις ΗΠΑ απαγόρευσε στον Τζουλιάνι να ασκεί δικηγορία

Η απόφαση που ελήφθη στη Νέα Υόρκη για τα fake news περί νοθείας στις αμερικανικές εκλογές 2020

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Ήταν δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ
Ρούντολφ Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Ήταν δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ © EPA/JIM LO SCALZO

Δικαστήριο στη Νέα Υόρκη απαγόρευσε στον Ρούντολφ Τζουλιάνι να ασκεί τη δικηγορία μετά τα fake news περί νοθείας στις αμερικανικές εκλογές 2020.

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας στο Μανχάταν, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη διαγραφή του από τον δικηγορικό σύλλογο, ενώ του απαγορεύτηκε προσωρινά να ασκεί τη δικηγορία στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Εφετείο στη Νέα Υόρκη έκρινε σήμερα Πέμπτη (24/6) ότι ο Τζουλιάνι έκανε «καταφανώς ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις» όταν προσέφυγε στα δικαστήρια, εκ μέρους του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές 2020 με νικητή τον Τζο Μπάιντεν.

Το δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά την άδεια άσκησης επαγγέλματος του Τζουλιάνι, κατόπιν σύστασης του πειθαρχικού οργάνου του δικηγορικού συλλόγου, καθώς έκρινε ότι επιχείρησε να παραπλανήσει δικαστές, βουλευτές και το κοινό. Επί μήνες ο Τζουλιάνι υποστήριζε, χωρίς αποδείξεις, ότι στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου διαπράχθηκε μαζική νοθεία.

Στην απόφασή τους οι δικαστές σημειώνουν ότι οι ενέργειες του πρώην δημάρχου συνιστούσαν «άμεση απειλή» για το κοινό και ότι «πυροδότησαν» τις εντάσεις που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου.

 

Ο Τζουλιάνι και οι ισχυρισμοί του για νοθεία στις αμερικανικές εκλογές 2020

Ο 77χρονος σήμερα Τζουλιάνι είχε αφήσει να εννοηθεί, απευθυνόμενος σε ένα δικαστήριο στην Πενσιλβάνια, ότι διαπράχθηκε νοθεία στις εκλογές, αν και είχε προσφύγει επικαλούμενος μόνο ζητήματα τεχνικής φύσεως.

Επέμενε επίσης ότι στην Πολιτεία αυτή είχαν καταμετρηθεί χιλιάδες ψήφοι νεκρών ψηφοφόρων -ισχυρισμός που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει επίσης για τις εκλογές στις Πολιτείες Τζόρτζια και Αριζόνα, όπου ο Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Τραμπ.

«Οι ψευδείς δηλώσεις στοχεύουν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις εκλογές και στην κυβέρνηση γενικότερα. Όταν προέρχονται από έναν δικηγόρο αμαυρώνουν τη φήμη όλου του επαγγέλματος» αναφέρεται στην απόφαση.

Ρούντολφ Τζουλιάνι
Ρούντολφ Τζουλιάνι © EPA/JIM LO SCALZO

Ο Τζουλιάνι έχει άδεια να ασκεί τη δικηγορία και στην Ουάσινγκτον. Η απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης ενδέχεται να σταθεί αφορμή και για την έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν γίνεται αυτόματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ