Ελισάβετ: Όλοι οι Αμερικανοί πρόεδροι της βασίλισσας (εικόνες)
Από τον Χάρι Τρούμαν τον πρώτο στον Τζο Μπάιντεν τον 13ο
Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι συναντήσεις με 12 προέδρους των ΗΠΑ - Από τον Τρούμαν στον Τραμπ - Με ποιον δεν συναντήθηκε ποτέ και γιατί.
Η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης, τόσο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, όσο και στην παγκόσμια ιστορία. Έχει συναντηθεί με εξέχουσες προσωπικότητες, αρχηγούς κρατών και σχεδόν με όλους τους προέδρους των ΗΠΑ από την ενθρόνισή της και έπειτα.
Σειρά πήρε ο Τζο Μπάιντεν. Η πρώτη άτυπη συνάντηση έγινε στο δείπνο που παρέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ στον κήπο της «Εδέμ» προς τιμήν των ηγετών της G7. Το επίσημο τετ α τετ, πάντως, είναι προγραμματισμένο στις 13 Ιουνίου στο κάστρο του Ουίνδσορ, στην Αγγλία. Εκείνη την ημέρα ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει και με τη βούλα ο 13ος εν ενεργεία πρόεδρος της Αμερικής που συνάντησε ποτέ στη ζωή της η βασίλισσα.
Αυτή θα είναι και η πρώτη συνάντηση που θα έχει η βασίλισσα Ελισάβετ με πρόεδρο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, και για τον Μπάιντεν αυτή η συνάντηση είναι συμβολική, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρώτης του ευρωπαϊκής περιοδείας μετά την εκλογή του στην προεδρεία των ΗΠΑ και την ορκωμοσία του τον περασμένο Ιανουάριο. Μόλις την Παρασκευή, η Τζιλ Μπάιντεν δεν έδειξε να έχει ιδιαίτερο άγχος για τη συνάντηση με την βασίλισσα, ενώ φαίνεται ότι το ζεύγος έχει ήδη ενημερωθεί για το πρωτόκολλο που θα πρέπει να τηρηθεί κατά την επίσκεψή τους στο κάστρο του Windsor.
Ποιοι είναι, όμως, οι άλλοι 12 πρόεδροι των ΗΠΑ που έχει συναντήσει στο παρελθόν η βασίλισσα Ελισάβετ και με ποιον πρόεδρο δεν συναντήθηκε ποτέ; Η ATHENS VOICE κάνει αναδρομή στις συναντήσεις με τους προέδρους της Αμερικής και θυμίζει τις στιγμές που οι καλεσμένοι «έσπασαν» το πρωτόκολλο.
Βασίλισσα Ελισάβετ - Χάρι Τρούμαν: Μία συνάντηση όσο ήταν ακόμη πριγκίπισσα
Στις 31 Οκτωβρίου 1951 η 25χρονη πριγκίπισσα Ελισάβετ βρέθηκε στην Αμερική μαζί με τον σύζυγό της, Δούκα του Εδιμβούργου, πρίγκιπα Φίλιππο. Η κατάσταση υγείας του πατέρα της, βασιλιά Γεώργιου ΣΤ’ ήταν ήδη επιβαρυμένη και η ίδια, ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου, είχε λάβει περισσότερα καθήκοντα, πραγματοποιώντας περιοδείες.
Στην Ουάσινγκτον τους ανέμενε ο πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν. Φωτογραφίες της εποχής έχουν απαθανατίσει τη στιγμή κατά την οποία εκκινεί το αυτοκίνητο του προέδρου των ΗΠΑ μετά από δεξίωση στο Εθνικό Αεροδρόμιο των ΗΠΑ, αλλά και τα χαμόγελα της Ελισάβετ και του Φιλίππου από το θερμό καλωσόρισμα που τους επεφύλασσε ο πρόεδρος και η σύζυγός του, Μαργαρίτα. Το πριγκιπικό ζεύγος δεν έφτασε με άδεια χέρια στην Αμερική. Λέγεται ότι ανάμεσα στα δώρα τους ήταν ένα αγγλικό κηροπήγιο, μια ελαιογραφία λουλουδιών και ένας τριπλός καθρέφτης.
«Έχουμε πολλούς διακεκριμένους επισκέπτες εδώ σε αυτήν την πόλη, αλλά δεν είχαμε ποτέ ένα τόσο υπέροχο νεαρό ζευγάρι που να αιχμαλωτίζει πλήρως τις καρδιές όλων μας. Θέλουμε να επιστρέψετε ξανά. Μου έχει αναφερθεί ότι θα θέλατε να επιστρέψετε ξανά και να φέρετε τα υπέροχα παιδιά σας. Όταν το κάνετε αυτό, ελπίζουμε ότι η αποκατάσταση του Λευκού Οίκου θα ολοκληρωθεί και θα μπορείτε να δείτε αυτό το δώρο εγκατεστημένο στη θέση του στο Blue Room. Δεν ξέρω ποιοι θα είναι τότε οι προσωρινοί κάτοικοι του Λευκού Οίκου, αλλά μπορείτε να είστε σίγουροι γι’ αυτό: Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, εσείς και η οικογένειά σας θα είστε πάντα ευπρόσδεκτοι» είχε πει τότε ο Χάρι Τρούμαν.
Βασίλισσα Ελισάβετ - Ντουάιτ Αϊζενχάουερ: Η πρώτη συνάντηση με πρόεδρο των ΗΠΑ μετά την ενθρόνιση
Έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια από την ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ και συνοδευόμενη πάντα από τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον Οκτώβριο του 1957 συναντάται στην Ουάσινγκτον με τον 34ο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον 1ο πρόεδρο με τον οποίο θα συναντηθεί ως βασίλισσα. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υποδέχεται το ζεύγος στον Λευκό Οίκο, μαζί με τη σύζυγό του, Μάμι. Θα μείνουν για τέσσερις ημέρες στην Αμερική. Η Ελισάβετ θα γίνει η δεύτερη μονάρχης που έμεινε ποτέ στον Λευκό Οίκο.
Με τον Αϊζενχάουερ αναπτύσσουν στενή φιλία και συνεχίζουν να ανταλλάσσουν αλληλογραφία στα χρόνια που ακολουθούν. Μάλιστα, σχεδόν πέντε μήνες από το ταξίδι, η βασίλισσα Ελισάβετ δίνει στο ζεύγος Αϊζενχάουερ τη συνταγή της για τηγανίτες, τις οποίες φέρεται να γεύτηκε και να… ερωτεύτηκε ο πρόεδρος.
Βασίλισσα Ελισάβετ - Τζον Κένεντι: Το παρασκήνιο με την Τζάκι
Το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιουνίου του 1961 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι και η σύζυγός του, Τζάκι, πέρασαν το κατώφλι του Μπάκιγχαμ για επίσημο δείπνο με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο. Πριν από λίγο καιρό η σειρά του Netflix, «The Crown» απέδωσε ένα περιστατικό που φέρεται να έγινε στο περιθώριο της συνάντησής τους στη Βρετανία, ωστόσο, ο βρετανικός Τύπος έσπευσε να το τοποθετήσει στις διαστάσεις που έπρεπε.
Κατά το επίσημο δείπνο, η Τζάκι Κένεντι θέλησε να συμπεριλάβει στη λίστα των καλεσμένων την αδελφή της, πριγκίπισσα Λι Ράντζιουλ, η οποία ήταν διαζευγμένη, κάτι που δεν επέτρεψε ποτέ η βασίλισσα Ελισάβετ. Η άρνησή της, μάλιστα, ήταν διπλωματική και δεν προκλήθηκαν εντάσεις. Δημοσιεύματα για την επίμαχη συνάντηση αναφέρουν ότι η βασίλισσα φοβόταν πως η δημοτικότητα που είχε η Τζάκι θα επισκίαζε τη δική της παρουσία στο δείπνο.
Βασίλισσα Ελισάβετ – Ρίτσαρντ Νίξον: Το πρώτο ζεύγος των ΗΠΑ στη Μεγάλη Βρετανία
Το ζεύγος Νίξον θα φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία τον Οκτώβριο του 1970. Εκεί τους ανέμεναν φυσικά η βασίλισσα Ελισάβετ, αλλά και ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χιθ. Πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ρίτσαρντ και της Πατ Νίξον, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, είχαν βρεθεί στον Λευκό Οίκο τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Άννα.
Βασίλισσα Ελισάβετ – Τζέραρντ Φορντ: Ο χορός με τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ
Στις 7 Ιουλίου του 1976 η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος πραγματοποιούν ένα ειδικό ταξίδι στις ΗΠΑ, που γιορτάζουν τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία τους. Ο πρόεδρος Τζέραρντ Φορντ και η πρώτη κυρία Μπέττυ, παραθέτουν ένα δείπνο που έμεινε στην ιστορία κυρίως για τον χορό της βασίλισσας με τον πρόεδρο. Λίγο καιρό μετά το δείπνο, ο Φορντ έγραψε για τη βασίλισσα Ελισάβετ και την προετοιμασία που είχε κάνει η Αμερική για την υποδεχθεί ότι η μονάρχης «ήξερε πολύ καλά τι ήθελε και τι όχι. Αγαπά τον Bob Hope και τον Telly Savalas, οπότε προσκαλέσαμε τους Bob Hope και Telly Savalas. Και οι δύο ήρθαν». Μάλιστα, ο ίδιος αξιολόγησε το δείπνο με τέσσερα αστέρια.
Βασίλισσα Ελισάβετ – Τζίμι Κάρτερ: Το φιλί στη βασιλομήτορα
Δεν είχαν περάσει παρά μερικοί μήνες από τη στιγμή που ο Τζίμι Κάρτερ είχε ορκιστεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και στις 7 Μαΐου του 1977 πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στη Μεγάλη Βρετανία, όπου συναντήθηκε με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο περιθώριο της συνόδου των G7. Ήταν η μοναδική φορά που βρέθηκε στη Βρετανία, ωστόσο, φαίνεται ότι συζητήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι φίλησε στα χείλη τη μητέρα της βασίλισσας, αφήνοντας στην άκρη το πρωτόκολλο.
Το περιστατικό αποκάλυψε το 2010 έκθεση της Daily Mirror και λέγεται ότι η μητέρα της αναφώνησε πως «είναι η πρώτη φορά που κάποιος με φιλά μετά τον θάνατο του συζύγου μου».
Βασίλισσα Ελισάβετ – Ρόναλντ Ρίγκαν: Η κοινή αγάπη για την ιππασία
Από τις πλέον διαφορετικές συναντήσεις που είχε η βασίλισσα Ελισάβετ με πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν αυτή με τον Ρόναλντ Ρίγκαν, καθώς μοιράστηκαν την αγάπη τους για την ιππασία.
Στις 8 Ιουνίου 1982 ο Ρίγκαν φτάνει στη Μεγάλη Βρετανία και στο κάστρο του Windsor, όπου φορά τη στολή ιππασίας του, ανεβαίνει σε ένα από τα άλογα της βασιλικής οικογένειας και τα λέει ξέγνοιαστα με την βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Ρίγκαν, μάλιστα, λέγεται ότι έγραψε στο ημερολόγιο του πως η βασίλισσα είναι «μία αρκετά πετυχημένη αμαζόνα».
Βασίλισσα Ελισάβετ - Τζορτζ Μπους: Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος επισκέφτηκαν τον Λευκό Οίκο στις 14 Μαΐου 1991. Η επίσκεψη διήρκησε 11 ημέρες. Εκεί τους υποδέχθηκε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και η σύζυγός του, Μπάρμπαρα.
Η Ελισάβετ υπήρξε η πρώτη μονάρχης που πάτησε το έδαφος του Τέξας. Δύο μήνες αργότερα, ο Μπους συνάντησε και πάλι τη βασίλισσα όταν βρέθηκε στη Βρετανία προκειμένου να βρεθεί στη συνάντηση των G7.
Βασίλισσα Ελισάβετ – Μπιλ Κλίντον: Η συνάντηση που επαναλήφθηκε
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και η πρώτη κυρία, Χίλαρι Κλίντον ξεναγήθηκαν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, τον Νοέμβριο του 1995 στο πλαίσιο μιας πενταήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν στις ΗΠΑ, είχε προηγηθεί η επίσκεψη στο Πόρτμουθ το 1994, ενώ ακολούθησε ακόμη μία συνάντηση το 2000.
Βασίλισσα Ελισάβετ – Τζορτζ Μπους Τζούνιορ: Συνάντηση στη σκιά
Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας έφτασαν το 2003 στο Μπάκιγχαμ, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και η σύζυγός του, Λάουρα, καθώς έξω από τα ανάκτορα βρέθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο στο Ιράκ. Λέγεται ότι ο Μπους ήταν αναστατωμένος για τις διαμαρτυρίες, όμως, η βασίλισσα Ελισάβετ έδειχνε να μην ταράζεται, μιας και «είχε δει τόσα στη ζωή της».
Το 2007, η βασίλισσα Ελισάβετ ανταπέδωσε την επίσκεψη και βρέθηκε στην Αμερική.
Βασίλισσα Ελισάβετ – Μπαράκ Ομπάμα: Όταν η Μισέλ έσπασε το πρωτόκολλο
Ένα από ταξίδια του ζεύγους Ομπάμα στη Μεγάλη Βρετανία έγινε το 2011. Ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα συναντήθηκαν με την Ελισάβετ και τον Φίλιππο σε μια κρατική επίσκεψη το 2011. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του παρουσίασαν στη βασίλισσα μια σειρά από αναμνηστικά και φωτογραφίες από το ταξίδι των γονιών της στις ΗΠΑ το 1939, ενώ εκείνη τους δώρισε συλλογή επιστολών που αντάλλαξαν προηγούμενοι μονάρχες με τους προέδρους των ΗΠΑ. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ομπάμα δήλωσε: «Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι πραγματικά ένας από τους αγαπημένους μου ανθρώπους».
Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, η Μισέλ Ομπάμα «έσπασε» άθελά της το πρωτόκολλο όταν αγκάλιασε τη βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους και μίας μικρή συζήτησης που είχαν πιάσει για… παπούτσια. Μία κίνηση που θεωρείται ανεπίτρεπτη.
Στο βιβλίο της, Becoming, η Μισέλ Ομπάμα μίλησε για αυτή τη στιγμή, χαρακτηρίζοντάς την μεν εκτός πρωτοκόλλου, αλλά ανθρώπινη. Όπως αναφέρει στο βιβλίο της, οι δυο τους είχαν μια συζήτηση για τα άβολα παπούτσια που φορούσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής G7.
Η βασίλισσα είπε τότε στη Μισέλ Ομπάμα «Είσαι τόσο ψηλή». Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ απάντησε ότι οι γόβες Jimmy Choo τής πρόσθεσαν μερικές επιπλέον ίντσες. Τότε, η βασίλισσα «έδειξε με κάποια απογοήτευση τις μαύρες γόβες της» και είπε: «Αυτά τα παπούτσια είναι δυσάρεστα, έτσι δεν είναι;». Η Ομπάμα συνεχίζει στα απομνημονεύματά της: «Ομολόγησα τότε στη βασίλισσα ότι τα πόδια μου πονούσαν επίσης. Κοιτάξαμε η μία την άλλη με πανομοιότυπη έκφραση, σαν να λέγαμε: "Πότε όλη αυτή η ορθοστασία με τους παγκόσμιους ηγέτες γύρω θα τελειώσει";».
«Τότε έκανα κάτι που βγαίνει ενστικτωδώς για μένα κάθε φορά που νιώθω ότι είμαι συνδεδεμένη με ένα νέο πρόσωπο, που είναι να εκφράσω τα συναισθήματά μου προς τα έξω. Έβαλα το χέρι με αγάπη στον ώμο της. Μπορεί να μην έκανα τη σωστή κίνηση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, έκανα τουλάχιστον την ανθρώπινη κίνηση», παραδέχεται η Μισέλ Ομπάμα.
Βασίλισσα Ελισάβετ - Ντόναλντ Τραμπ: Μία πολυσυζητημένη συνάντηση
Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη βασίλισσα κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του το 2018. Οι δύο τους απόλαυσαν τσάι στο κάστρο του Windsor. Στους δρόμους της Βρετανίας είχαν βρεθεί χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη ρητορική του Τραμπ σχετικά με ζητήματα, όπως η μετανάστευση, αλλά και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Στην ίδια επίσκεψη ο Τραμπ έσπασε το πρωτόκολλο προχωρώντας μπροστά από την Ελισάβετ κατά τη διάρκεια ελέγχου της φρουράς. Η βασίλισσα χρειάστηκε να αλλάξει το βηματισμό της και να επιχειρήσει να περπατήσει τόσο αριστερά, όσο και δεξιά της για να μπορέσει να βρεθεί στο πλάι του και να πάρει τη σωστή θέση της.
Με ποιον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν συναντήθηκε ποτέ η βασίλισσα Ελισάβετ
Μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963, ο Λύντον Τζόνσον ορκίστηκε νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Παρότι από την αρχή της ανάληψης καθηκόντων μέχρι και το τέλος της θητείας του, η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Τζόνσον επικοινωνούσαν ανταλλάσσοντας επιστολές, ποτέ δεν συναντήθηκαν.
Ο αρχειονόμος της LBJ Presidential Library αναφέρει ότι η επικοινωνία τους δεν ήταν «κάτι ιδιαίτερο». Αντάλλασσαν συγχαρητήρια μηνύματα για γεννήσεις, γενέθλια και συλλυπητήρια, αλλά όχι προσκλήσεις για επισκέψεις σε Βρετανία ή ΗΠΑ.
Η εξήγηση που δίνει το White House Historical Association είναι ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν πήγε στην κηδεία του Κένεντι, αλλά και δεν συναντήθηκε ποτέ με τον Τζόνσον, διότι ήταν έγκυος στον γιο της, Έντουαρντ. Πάντως, και ο Τζόνσον τα μόνα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη ήταν στη Δυτική Γερμανία και την Ιταλία.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.