Κοσμος

2021: αύξηση 26% στην πώληση όπλων στις ΗΠΑ

Μετά από αύξηση 40% το 2020, η αμερικανική αγορά όπλων φτάνει στο ζενίθ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυξάνεται η πώληση όπλων στις ΗΠΑ
Αυξάνεται η πώληση όπλων στις ΗΠΑ

Τι έχει προκαλέσει την εκρηκτική αύξηση πώλησης όπλων στις ΗΠΑ και πόσο έχουν αλλάξει οι αγοραστές τα τελευταία χρόνια.

Η αμερικανική αγορά όπλων παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1998 όταν ξεκίνησε η επίσημη καταγραφή των πωλήσεων. Από τότε το FBI κρατά αρχείο των αγοραπωλησιών και δημοσιεύει τον αριθμό τους ανά πολιτεία. Το 2020 η αύξηση των αγορών όπλων έφτασε το 40% και οφειλόταν τόσο σε ήδη κατόχους όπλων που επεκτείνουν το οπλοστάσιό τους όσο και σε ανθρώπους που αποκτούσαν όπλο για πρώτη φορά: ένας στους πέντε αγοραστές ήταν νεόφυτος στην οπλοκατοχή, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό μαύρων και γυναικών αγόρασε πέρυσι ημιαυτόματα και έμαθε σκοποβολή.

Oι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να καταλάβουν τις αιτίες αυτής της τάσης: σύμφωνα με τη National Shooting Sports Foundation, η απειλή βίας στους δρόμους, τα επεισόδια στο Καπιτώλιο και στις διαδηλώσεις, καθώς και το χάος που προκάλεσε η πανδημία όξυναν τις κοινωνικές ανισότητες και επιδείνωσαν τις συνθήκες που γεννούν βία. Εξάλλου, η αύξηση της οπλοκατοχής είναι μια τάση που παρατηρείται ήδη από το 1999 με εξαίρεση μόνο το 2006 και το 2011: το 2013 πουλήθηκαν 20 εκατομμύρια όπλα, ενώ το 1999 είχαν πουληθεί «μόνο» 9.1 εκατομμύρια.  Η πολιτεία με τις υψηλότερες πωλήσεις ήταν φέτος το Ιλινόι με πάνω από 5,2 εκατομμύρια πωλήσεις ενώ δεύτερη έρχεται το Κεντάκυ με 1,3 εκατομμύρια πωλήσεις μέσα στους πέντε πρώτους μήνες της χρονιάς. Yπάρχουν πολιτείες που μέχρι πέρυσι είχαν πολύ χαμηλές πωλήσεις όπλων ―το Μίσιγκαν και το Νιού Τζέρζυ― αλλά κι εκεί η οπλοκατοχή αυξήθηκε κατά 155% και 240% αντιστοίχως.

Τα όπλα δεν έχουν αλλάξει πολύ από το 1998. Έχουν όμως αλλάξει οι αγοραστές: νεαρά ζευγάρια με παιδιά, μητέρες και γυναίκες που ζουν μόνες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το FBI έκανε 4,3 εκατομμύρια ελέγχους μόνο τον Ιανουάριο του 2021 προκειμένου να ολοκληρωθούν πωλήσεις όπλων. Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ μπορεί να αγοράσει όπλο οποιοσδήποτε είναι πάνω από 18 ετών και έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά ο βαθμός αυστηρότητας του λεγόμενου background check κυμαίνεται από πολιτεία σε πολιτεία., όπως και ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει (συνήθως όχι πάνω από 2-3 ημέρες). Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει νόμος που να απογορεύει την πώληση όπλων από πολίτη σε πολίτη: η συναλλαγή αυτή δεν καταφράφεται πουθενά. To 40% των Αμερικανών έχουν «τουλάχιστον ένα όπλο στο σπίτι τους» και 22% είναι κάτοχοι προσωπικών όπλων. Οι πολιτείες με την πιο εκτεταμένη οπλοκατοχή είναι το Τέξας, η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και η Βιρτζίνια, ενώ οι πιο ασφαλείς και ειρηνικές φαίνονται η Χαβάη, το Βερμόντ και το Ντέλαγουερ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ